FacebookTwitterLinkedIn

Mediul de lucru poate influența mult productivitatea, starea de bine a angajaților și motivația acestora. Crearea unei ambianțe plăcute e importantă, indiferent de dimensiunea companiei. Pentru o firmă mică sau un start-up, îmbunătățirea ambianței poate deveni un avantaj competitiv, ajutând la atragerea și reținerea talentului. În cazul unei companii mari, schimbări minore pentru crearea unei ambianțe mai plăcute pot avea rezultate financiare concrete, prin acumularea efectelor pozitive asupra a sute sau mii de angajați. Uite ce poți face pentru crearea unei ambianțe plăcute:

Iluminarea

Lumina naturală are efecte benefice, îmbunătățind starea de spirit și nivelul de energie. Prin urmare, ferestrele mari sunt de preferat, ca orice alt orice mijloc prin care permiți luminii naturale să pătrundă în birou. Cu cât clădirea are mai multă sticlă în locul pereților opaci, cu atât lumina naturală devine mai abundentă. Iluminarea naturală nu este mereu o opțiune, așa că e nevoie de alternative pentru îmbunătățirea ambianței, cu efecte similare asupra angajaților.

Atunci când plasăm corpuri de iluminat pentru interior, e recomandat să potrivim temperatura de culoare cu scopul pentru care e folosită camera. Lumina caldă, între 2.000 și 4.000 K, favorizează relaxarea și confortul, așa că e potrivită pentru camere de pauză sau de luat masa. Lumina rece, care are între 5.000 și 7.000 K, îi ajută pe angajați să rămână alerți, productivi și atenți la munca desfășurată. Acesta este potrivită atât pentru birouri, cât și săli pentru brainstorming. Becurile cu temperatura de culoare medie, între 4.000 și 5.000 K, sunt potrivite pentru săli de conferință, potrivit studiului realizat de UNC.

Nivelul de zgomot

Atunci când ne gândim la o ambianță plăcută, facem, de obicei, legătura cu designul biroului sau cu alte aspecte vizuale ale acestuia. Zgomotele îi pot face pe angajați mai stresați și mai tensionați. Atât zgomotul, cât și liniștea deplină, pot afecta semnificativ concentrarea angajaților. De aceea, nivelul de zgomot ar trebui monitorizat și ameliorat în vederea creșterii confortului și a productivității.

Suprafețele dure și netede nu absorb sunetul, așa că e bine să le eviți sau să le scazi efectele, adăugând decorațiuni cu efect opus, fie că e vorba de clasicele tablouri și covoare sau de soluții mai inedite. Spre exemplu, sunetele sunt absorbite excelent de mici plăci hexagonale montate pe perete, create din materiale reciclate și care, de la distanță, pot fi confundate cu un mozaic sau cu faianță, potrivit spotcoolstuff.com. Pe de altă parte, nici prea multă liniște nu este benefică pentru productivitate. Într-un mediu foarte liniștit, chiar și sunetele care nu ar fi considerate zgomotoase îți pot întrerupe concentrarea. De aceea, poate fi benefic să creezi un fundal sonor în birou, inspirat de sunetele naturii sau ale orașului.

Flexibilitatea

Crearea unei ambianțe plăcute pentru angajați ar trebui să pornească de la aceștia, nu de la persoane care nu muncesc în mediul respectiv. O abordare de jos în sus, în care observi preferințele și obișnuințele angajaților și le folosești ca inspirație pentru a face schimbări, va avea mai mult efect decât un brainstorming.

Ca această abordare să funcționeze, angajații au nevoie de mai multă flexibilitate și libertate la locul de muncă. De altfel, un studiu realizat în 2013 cu angajați care lucrau în domeniile cunoașterii întărește această idee. Cei care puteau alege unde  și când să lucreze au atins nivele de productivitate mai mari și au avut opinii mai favorabile cu privire la angajator.

Poți observa că angajații, atunci când nu sunt la birou, au tendința să petreacă timp sau să poarte conversații într-o anumită zonă, cum ar fi o bucătărie sau o terasă. Vei avea cu siguranță rezultate mai bune direcționând eforturile de îmbunătățire a ambianței spre zonele deja apreciate de angajați.