FacebookTwitterLinkedIn

Peste iarnă, transportul în comun a fost plin de geci negre și gri, iar această perioadă monocoloră, din păcate, se extinde din toamnă, când încep ploile, până în primăvară, când vine primul val de căldură. Dar clădirile care ne înconjoară? Deja ne-am convins că Bucureștiul este destul de apatic pe perioada iernii, iar experiențele cromatice nereușite ale blocurilor abia izolate sunt și mai deprimante. Mă bazez măcar pe dezvoltatorii imobiliari care, astăzi, mai sparg gheața, pe ici colo, cu câte un bloc mai interesant din punct de vedere arhitectural, dar și cromatic.

Am început articolul într-o notă destul de pesimistă, deși scopul acesteia era mult mai colorat §. Unde vreau să ajung? La viața pe care o trăim, cum o trăim și cu ce ne înconjurăm ca să o trăim mai bine. Urbanismul și arhitectura Bucureștiului sigur nu ne ajută; mediul de la birou, de cele mai multe ori, nu este chiar așa cum ni-l imaginam; oamenii pe lângă care trecem în fiecare zi, de cele mai multe ori, sunt triști sau preocupați, iar noi în continuare preferăm spații „neutre”, minimaliste și fără personalitate. Dacă unele lucruri nu depind de noi în mod direct, cel puțin altele pot fi controlate, cum ar fi atmosfera propriei locuințe. S-au făcut numeroase studii în urma cărora s-a ajuns la următoarea concluzie: oamenii își decorează casa nu neapărat pentru plăcerea personală, ci în funcție de părerile altora. Vă sună cunoscut, când familia, prietenii sau iubita/iubitul v-au influențat decizia? Asta înseamnă că mulți se întorc „acasă” în spații lipsite de energia și starea emoțională pozitivă pe care culorile sunt în stare să vi le dea.

Propun să schimbăm această situație, iar acest articol a apărut nu întâmplător în viața voastră! Este momentul să vă conectați la eul vostru autentic și să vă trasformați casa într-un loc minunat. Cum facem asta?

Colorați-o!!! La propriu și la figurat. Nu știu dacă v-ați documentat vreodată despre psihologia culorilor și ce influență au acestea asupra stării noastre de spirit. Dacă încă nu ați făcut-o, atunci repede intrați pe internet și dați un search pe Google. Veți fi uimiți să aflați câtă putere și energie pot transmite vibrațiile culorilor. De exemplu, culoarea roșie sau portocalie vă poate „trezi” din inerție și rutină, vă poate inspira și entuziasma. Știu că pe mulți dintre voi doar gândul la intensitatea acestor culori deja vă înspăimântă, dar cine a spus că trebuie să vopsiți întreaga casă sau biroul în aceste culori? Folosiți mici accente, dar poziționate în aria voastră vizuală atunci când simțiți că duceți lipsa energiei (o vază roșie pe birou, perne decorative pe canapea  sau câteva cărți cu coperți roșii în bibliotecă). Sigur, aceste culori au și efecte negative, pe care trebuie neapărat să le luați în calcul – este recomandat să evitați camerele deja supraîncălzite, precum bucătăria sau în care există multă lumină naturală și soare direct, chiar și în camera copiilor de preferat este să o reduceți la minimum. Apropo, în anul 2016, culoarea anului, aleasă de brandul Benjamin Moore, a fost Caliente, o nuanță superbă de roșu, dar câți români ar fi riscat să o aplice în locuințele lor – exact, foarte foarte rar (în schimb, în America, țara originară a companiei, culoarea a avut un supersucces). Sunt foarte curioasă dacă în 2020 cineva își va vopsi măcar un perete în culoarea anului conform Institutului Pantone – Classic Blue. Dacă aflați sau vedeți, vă rog să mă anunțați §.

Și totuți, cum să introduceți culorile? Experimentând, dar nu înainte de a afla care este personalitatea voastră cromatică și care este stilul care vă reprezintă. Există teste specializate de acest tip, pe care le puteți găsi on-line, care o să vă ajute să vă redescoperiți și să vă schimbați și stilul de viață. În urma acestui prim pas, veți fi mult mai siguri pentru pasul următor, de a aplica în practică paleta cromatică care vă identifică. Nu vă descurcați, vă recomand să apelați la specialiști, de exemplu la un stilist vestimentar, dar cu studii în domeniul cromatic, căutați un decorator sau designer care iubește culorile și știe să le aplice corect în proiecte, găsiți centre de terapie cromatică ce vă pot readuce la viață fericită.

Eu pot doar să vă urez: trăiți-vă viața colorat și profitați de acest dar!