Cautare
, Contributor

Natalia Berezovskaia Designer de interior, tânără ambiţioasă care aduce culoare în casele oamenilor, creează spaţii confortabile și îi face pe oameni fericiţi!

Opinii |
|

Cum să alegeți corect culoarea pentru pereți

De când stăm mai mult acasă, ne vin idei pentru diverse îmbunătățiri pe care le-am putea aduce locuinței. Chiar dacă nu veți opta pentru o renovare completă, un update este bine-venit. Iar cel mai simplu lucru pe care îl puteți face în acest sens este să schimbați atmosfera cu ajutorul culorilor de pe pereți, indiferent dacă optați pentru o vopsea nouă, un tapet sau diverse alte placări decorative.
Natalia Facebook

Pentru ca rezultatul final să vă mulțumească, trebuie să urmați câteva principii în alegerea corectă a culorilor, luând în calcul stilul amenajării, lumina naturală, forma obiectelor, finisajele și texturile deja existente etc. Propun să le luăm pe rând. Înainte de a decide ce finisaj exact vom aplica pe perete, este important să aflăm cum trebuie să fie pregătită suprafața. De exemplu, pentru lavabilă și tapet de hârtie, este obligatoriu să îndreptăm suprafața pereților, pentru ca defectele să nu fie scoase în evidență.

Evaluați dimensiunea camerei
Scopul vostru este să creați o atmosferă confortabilă, care să vă facă să vă simțiți mai fericiți (indiferent dacă vorbim de un spațiu de relaxare sau de un spațiu de lucru și alte activități). Iar ca să obțineți ce vă doriți, analizați, în primul rând, dimensiunea spațiului, orientarea acestuia (după punctele cardinale, ca să aflați dacă aveți lumină naturală suficientă sau, din contra, prea puțină), identificați dacă încăperea este umbrită din cauza copacilor din fața geamului sau a altor obiecte clădiri.
Acest aspect vă ajută să decideți dacă o culoare mai intensă se pretează încăperii sau aveți nevoie de culori și nuanțe mult mai calme. De exemplu: camera orientată către nord nu va avea niciodată lumină puternică, iar razele soarelui nu vor pătrunde direct. În acest caz, puteți opta pentru culori mult mai calde și chiar mai intense. Desigur, într-o cameră mică, indiferent de orientarea acesteia, se vor evita culorile închise și prea puternice, iar dacă lumina naturală este insuficientă, atunci suplimentați iluminatul artificial din interior.

Luați în calcul destinația camerei
Se știe că alegerea culorilor depinde în mare măsură de destinația încăperii. Nuanțele pastelate, neutre (de grej, bej, mentă, bleu deschis) sunt potrivite pentru dormitoare, deoarece contribuie la o atmosferă liniștită, de relaxare și calm.
În sufragerie, culoarea este determinată mai ales în funcție de stilul amenajării. Pentru stilurile moderne, puteți opta pentru nuanțe calde de gri, culoarea lemnului natur (un bej-maro), verde, iar pentru stilurile mai clasice clar va fi nevoie și de culori active, dacă nu pe suprafețe mari, măcar ca accent pe un fundal neutru.
În camera copiilor, pereții ar fi bine să fie acoperiți în tonuri naturale, dar deschise, chiar pastelate. Puteți opta pentru nuanțe blânde de verde, cappuccino, coral, grejuri. Este important să nu exagerați cu saturația culorilor, deoarece în camera copilului există întotdeauna suficiente accesorii viu colorate pentru care nuanța pereților ar trebui să devină doar un fundal.
Pentru pereții din bucătărie și dining sunt recomandate culorile calde, naturale, care îmbunătățesc pofta de mâncare și starea de spirit (nuanțe calme de portocaliu, somon, piersică sau chiar mov). Culorile neutre (alb, grej, crem) vor fi, de asemenea, potrivite aici, ele fiind fundalul unui mobilier sau al unor accesorii mai active.

Ce vă doriți de la interior?
Atunci când alegeți o culoare pentru lavabilă sau tapet, gândiți-vă la ce așteptări aveți de la încăperea respectivă, ce efect doriți să obțineți și cum ar trebui să vă simțiți aici.
Dacă interiorul trebuie să fie confortabil, dar și elegant în același timp, atunci sigur ar fi bine să optați pentru tonuri neutre naturale, cum ar fi: grej, roz prăfuit, culoarea lemnului, un verde-măslin. Iar accentele trebuie să fie mult mai limitate. În schimb, dacă doriți să creați un spațiu optimist, plin de energie, atunci sigur accentele vor fi mult mai multe. Totuși, fiți atenți să nu exagerați.
Pentru a sublinia farmecul unei încăperi, culorile profunde sunt cele mai potrivite. De exemplu: movul, roșu-vișină sau marsala, albastru cobalt și grafit. Aveți grijă ca dimensiunea camerei să fie potrivită pentru o astfel de culoare puternică, iar lumina naturală să fie suficientă.

Identificați culoarea și nuanța corectă
Atunci când vine momentul de a alege culoarea pentru perete, este important să alegeți nuanța potrivită. De exemplu, culoarea albastră este împărțită în multe tonuri și nuanțe, toate nemaipomenit de frumoase: bleumarin, bleu-deschis, albastru-regal, turcoaz, albastru-petrol, azuriu și altele. De asemenea, galbenul reprezintă o mare varietate de nuanțe: galben-spic de grâu, galben-păpădie, galben-lime, galben-miere, nisip, bej etc.
Este important să învățați cum să determinați saturația și intensitatea culorilor, care sunt culorile calde sau reci, de exemplu: verdele-iarbă se referă la o nuanță caldă deoarece conține o cantitate mai mare de galben, iar verdele smarald aparține unei game cromatice reci, deoarece se poate identifica ușor tonul de gri-albastru.
Dacă vă place albastrul, de exemplu, studiați cu atenție nuanțele sale pe mostrarul din magazinele specializate. Anumiți producători de vopsele vă pot pune la dispoziție un aparat special care redă lumina naturală (de zi, de seară sau în perioadă înnorată) pentru a vă ajuta să identificați nuanța cea mai apropiată de realitatea din încăpere.

Armonia cu restul obiectelor
Pentru ca ambianța interiorului să nu pară prea dezechilibrată, vă recomand să contrabalansați culoarea pereților cu mobilierul deja existent în încăpere. De exemplu, dacă mobilierul și materialele textile sunt alese într-o gamă caldă, naturală, culoarea pereților poate fi rece sau invers. Această tehnică vă ajută să creați o atmosferă mai animată, plină de energie și volum.
Utilizarea culorilor în același ton, atât pe pereți, cât și pe mobilier și alte suprafețe, este posibilă dacă finisajele obiectelor prezintă diferite texturi și structuri. De exemplu, mobilierul din lemn și covoarele țesute din iută și bumbac arată bine pe fundalul pereților maro sau bej.

Testarea
Ultima etapă înainte de a schimba finisajul peretelui este să testați culoarea direct în camera unde va avea loc transformarea. Pentru lavabilă ar fi bine să veniți cu un mostrar sau catalog de tapet direct de la furnizor. Dacă nu sunteți siguri că nuanța este cea corectă, puteți cere niște mostre de lavabilă și să le aplicați cu pensula pe perete. Nu uitați, aceste teste ar fi bine să le faceți într-o zi însorită, ca să observați culoarea naturală a finisajului. La final, dacă nuanța aleasă vă place, puteți aplica și pe restul peretelui/pereților.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii