Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Cariere |
|

Cum s-a schimbat ierarhia carierelor bine plătite în România, în ultimii 10 ani

Ultimul deceniu a adus schimbări importante pe piața forței de muncă. Multe domenii aflate la mare căutare în trecut nu mai prezintă același interes în prezent. De asemenea, apariția unor noi industrii și sectoare de activitate a deschis ușa creării unor tipuri diferite de cariere, pentru a satisface cererea crescută de specialiști a angajatorilor.

Felul în care s-a schimbat piața afectează în mod direct și sistemul de educație, iar asta pentru că, în timpul care trece între începerea școlii și absolvire, dispar o parte din posturile pentru care elevii și studenții se pregătesc. Schimbările de pe piață au loc foarte rapid, așa că, în prezent, nu mai există garanțiile pe care le aveau studenții în trecut. Specializarea într-un domeniu nu mai înseamnă automat un loc de muncă asigurat, pentru că se poate întâmpla ca întregul domeniu să dispară.

Felul în care sunt remunerați angajații dintr-un sector de activitate are un impact profund asupra ofertei de forță de muncă pentru acel domeniu. Însă acest efect nu se resimte imediat, ci în timp. Un bun exemplu în acest caz este chiar sistemul medical românesc. Dacă, în trecut, o carieră de doctor era văzută ca o cale sigură către o viață lipsită de griji, lucrurile nu mai stau așa de ani de zile.

Salarizarea nesatisfăcătoare a fost întotdeauna o problemă în acest sector, însă crizele de personal au ajuns în această perioadă mai grave decât niciodată. Începând din 2008, exodul absolvenților de medicină a crescut proporțional de la an la an și continuă, iar unul dintre motive e legat de salarii. Diferențele dintre un salariu de medic din 2008 și un salariu de medic in 2018 nu sunt prea mari în ceea ce privește puterea de cumpărare, lucru care este un mare motiv de îngrijorare, pentru că arată o lipsă de progres.

Lipsa de investiții într-un sector aduce stagnare, iar stagnarea descurajează. Oamenii competenți fug de locurile de muncă unde nu pot profesa la întreaga lor capacitate, unde sunt permanent constrânși de lipsa de fonduri și de materiale. Însă nu doar investițiile aduc un domeniu în faza de stagnare, ci și mentalitatea. Orice organizație are o cultură, iar acea cultură poate fi una dinamică, adaptabilă sau una birocratică, închistată. Aceeași regulă se aplică și unor sectoare mai mari, unde operează mai multe companii.

Salariul mediu a crescut în România în ultimii 10 ani și putem vorbi chiar despre o dublare a acestuia. Dacă în luna martie a lui 2008, câștigul salarial mediu net lunar era de 1.192 de lei, în aceeași lună a acestui an el a ajuns la 2.704 lei, potrivit datelor furnizate de INS.

Creșteri salariale au avut loc în mai toate domeniile de activitate. Însă unele s-au dezvoltat mai rapid din acest punct de vedere. Spre exemplu, unul dintre cele mai bine plătite domenii este cel al activităților de servicii în tehnologia informației și activități de servicii informatice, cu o medie de 6.689 de lei net, pentru luna martie 2018. Un alt domeniu cu cariere profitabile în România este cel al extracției petrolului și a gazelor naturale, cu câștiguri salariale medii nete de 5.083 de lei. Tot în martie 2018, s-au înregistrat câștiguri medii de 6.312 lei pentru industria producătoare de tutun și de 5.107 lei pentru cei care lucrează în domeniul transporturilor aeriene. Activitățile de editare ale cărților, ziarelor, revistelor sau ale produselor software  au ajuns în medie la 5.136 lei.

Un alt domeniu bine plătit este cel al asigurărilor, reasigurărilor și fondurilor de pensii, excluzând sistemul public al asigurărilor sociale, domeniu în care câștigul mediu net în martie 2018 a fost de 6.070 lei. Câștigurile medii în cazul intermedierilor financiare (fără a include asigurările și fondurile de pensii) a ajuns la 4.869 de lei. Nu în ultimul rând, mai există un domeniu care a început să se remarce pentru salarii peste medie: cel al administrației publice, apărării și asigurării sociale din domeniul public. În acest caz, în martie, salariile medii au ajuns la 4.179 lei.

În plus, au apărut noi cariere bine plătite, care se concentrează în domenii care se află în dezvoltare de mai mulți ani, iar acest lucru nu pare să se oprească curând. Din nevoia de a atrage persoane calificate, ceea ce e dificil pentru locurile de muncă noi, salariile sunt peste medie. Un exemplu este cel al joburilor „verzi”, al specialiștilor care creeză și implementează soluții pentru protecția mediului. Printre alte exemple bune se numără și internetul, IT-ul și BPO (business process outsourcing).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii