FacebookTwitterLinkedIn

În februarie 2016, audiența națională a canalului TVR 1 a fost de 136.000 de telespectatori pe minut (toată ziua), fiind a șasea televiziune în topul general, conform măsurătorilor Kantar Media. La nivel urban, audiența a fost de 63.000 de telespectatori pe minut, cifră care plasează TVR 1, de asemenea, pe locul 6 în clasament, după Pro TV, Antena 1, Kanal D, Antena 3 și România TV.

În urmă cu 10 ani (februarie 2006), TVR 1 avea o audiență națională de 673.000 de persoane pe minut, ocupând primul loc în topul audienței, înaintea televiziunilor comerciale Pro TV și Antena 1. Alte vremuri, altă piață TV! În urban, audiența era de 226.000 de telespectatori pe minut, fiind a patra televiziune după Pro TV, Antena 1 și… Acasă TV. (În acea lună, Antena 3 avea o medie de 33.000 de telespectatori pe minut în urban.)

Trebuie precizat faptul că măsurătorile din 2006 erau realizate de TNS AGB International, pe un eșantion reprezentativ diferit de cel din prezent, operat de Kantar Media. (Comparația implică anumite erori pe care ni le asumăm.)

VEZI SITUAȚIA FINANCIARĂ A TVR ÎN 2015

Așadar, în ultimul deceniu, audiența TVR 1 în februarie, lună cu un consum TV maxim în decursului unui an, a pierdut 537.000 de telespectatori. Pierderea de jumătate de milion de persoane se explică prin creșterea numărului de stații TV care a condus la o concurență puternică și la erodarea ratingului, plecarea românilor la muncă în străinătate, diferențele de eșantionare între cele două măsurători, schimbarea comportamentului de vizionare a populației (creșterea consmului de internet) și, nu în ultimul rând, slăbiciunile în politica de programe ale televiziunii publice. Pentru că una este să fii lider național și alta este să ajungi a șasea televiziune pe piața TV, cu o infrastructură cu mult peste cea a televiziunilor comerciale.

În prezent, structura pe vârste a canalului TVR 1 arată că programele acestei televiziuni sunt urmărite de telespectatori cu vârste ridicate. În perioada 1 ianuarie – 24 aprilie 2016, circa 45,2% dintre telespectatorii TVR 1 la nivel național au vârste de peste 65 de ani. De asemenea, 67,1% sunt persoane cu vârste de peste 55 de ani. Doar 7,5%  au vârste cuprinse între 35 și 44 de ani. Grupa de vârstă 25 – 34 de ani este prezentă la TVR 1 în proporție de 3,9%, în timp ce tinerii între 18 și 24 de ani dețin o pondere de 1,5% din totalul telespectatorilor TVR 1. Este evident că tinerii nu sunt „dependenți” și nici atrași de programele principalului canal al televiziunii publice (și nu este vina lor!).

În funcție de educație, structura publicului se prezintă astfel: cifra de 15,6% din totalul telespectatorilor este reprezentată de persoane cu studii superioare, 41,8% reprezentă studiile medii și 39% este cifra procentuală corespunzătoare persoanelor cu studii primare. Ponderea pe sexe este echilibrată la TVR 1: 50,5% – bărbați, respectiv 49,5% – femei.

Pe de altă parte, audiența medie trimestrială a programelor TVR 1, începând cu anul 2012 arată o scădere continuă a ratingului mediu până în… zilele noastre.