Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Cum putem avea un trai mai sustenabil – Interviu cu Roxana Puia, Director Marketing Environ

În vâltoarea acestei societăți de consum, simțim cu toții - poate - că „ceva trebuie să se schimbe”. Dar de unde să începem? Despre viitor, educație ecologică și principiile unui trai mai sustenabil am discutat cu Roxana Puia, Director Marketing Environ.
Roxana Puia Director Marketing Environ

 

Sustenabilitatea e un concept din ce în ce mai popular la nivel global, în România inclusiv. Dar ce înseamnă, de fapt, să fii sustenabil?

Mă bucur că auzim din ce în ce mai des în ultima vreme vorbindu-se despre sustenabilitate, acest lucru înseamnă că temele legate de protecția mediului încep să capete un loc important atât pe agenda autorităților și companiilor, cât și pentru oameni în general. Sustenabilitatea înseamnă o preocupare pentru mediu pe termen lung, înseamnă conștientizarea faptului că resursele planetei sunt finite, că orice acțiune a noastră are un impact asupra mediului înconjurător și prin urmare, că trebuie să ținem cont de acest lucru în tot ceea ce facem astfel încât amprenta noastră ecologică să fie cât mai mică și generațiile viitoare să se poată bucura de viața pe Pământ. În ultimă instanță, a fi sustenabil înseamnă a face alegeri conștiente, din respect pentru mediul înconjurător, pentru oameni și pentru noi înșine.

Cum putem avea un trai mai sustenabil? Câteva exemple de obiceiuri pe care le-am putea aplica în viața de zi cu zi.

Eu cred cu tărie că sustenabilitatea este un stil de viață care se construiește prin alegerile responsabile pe care le facem zi de zi. Cred că odată ce am înțeles principiile de bază, depinde de noi să ne informăm astfel încât în toate activitățile noastre, să optăm întotdeauna pentru varianta mai prietenoasă cu mediul.

Cumpătarea, alegerea calității în detrimentul cantității, reducerea consumului de resurse și reciclarea deșeurilor sunt elementele de bază pentru un trai mai sustenabil.

De exemplu, renunțarea la deplasarea cu mașina personală atunci când distanțele pot fi parcurse pe jos sau folosind mijloace de transport în comun, stingerea luminii la părăsirea încăperii sau închiderea robinetului de apă, alegerea unor aparate electronice din clasa energetică superioară, renunțarea la achizițiile vestimentare din impuls sau mersul la cumpărături cu o listă pregătită de acasă pentru a nu cădea pradă tentațiilor, optarea pentru facturile electronice sunt câteva dintre cele mai simple  obiceiuri pe care le-am putea aplica. Lucrurile pot deveni din ce în ce mai complexe: de la modul în care ne amenajăm locuința (instalarea unor panouri fotovoltaice, construirea unei case pasive, alegerea unui stil de design minimalist), comportamentul la locul de muncă (teleconferințe, renunțarea la e-mailurile care conțin un simplu ”mulțumesc”) până la alegerea destinațiilor de vacanță, organizarea de petreceri sau modul în care ne creștem copiii, există foarte multe alternative eco-friendly.

Care e diferența între eco și sustenabil?

Principalele diferențe între eco și sustenabil sunt legate de  gradul de complexitate, dar și de acțiunea în timp: eco-friendly se referă la prezent, iar sustenabilitatea descrie un proces pe termen lung. Un produs sau o acțiune eco înseamnă ceva care nu face rău mediului, în vreme ce un produs/acțiune sustenabilă presupune generarea unui impact pozitiv din punct de vedere social, economic și de mediu. Dacă sustenabilitatea include eco, produsele eco nu sunt neapărat și sustenabile.

Povestește-ne despre cele două ghiduri pe care le-ați lansat la Environ. Ce informații conțin, cui se adresează și cum pot fi accesate?

Pornind de la ideea că deși românii declară că și-ar dori să trăiască într-un mediu sănătos și curat, însă nu știu cum pot contribui la asta și pentru că avem nevoie de multă educație ecologică, anul acesta am lansat două proiecte prin care ne-am propus să oferim informație de calitate celor interesați de adoptarea unor obiceiuri eco-friendly: ghidul ,,Sustenabil zi de zi” și cartea ,,Baterel și Amy te învață”.

Proiectul ,,Sustenabil zi de zi” (www.sustenabilzidezi.ro) se adresează tuturor celor celor care sunt interesați de un stil de viață sănătos și cu o amprentă mai mică asupra mediului înconjurător Departe de a fi o enciclopedie exhaustivă despre sustenabilitate, acest ghid este mai degrabă o culegere de informații care își propune să îi ajute pe cititori să înțeleagă câteva principii de bază ale unui stil de viață cu impact minim asupra mediului. Cartea abordează 24 dintre cele mai frecvente activități zilnice din viața unui om, propunând alternative mai puțin dăunătoare mediului pentru gesturi precum alegerea sau renovarea locuinței, deplasări, organizarea unei petreceri, cumpărarea și prepararea mâncării sau educarea celor mici.

,,Baterel și Amy te învață” un ghid practic despre colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor adresat în primul rând copiilor, dar care conține informații utile și pentru părinți și profesori. Cartea este structurată în 12 capitole care abordează subiecte precum istoria reciclării, modul de clasificare al deșeurilor reciclabile și nereciclabile și detalii privind modalitatea în care se colectează selectiv corect, de câte ori poate fi reciclat un deșeu și în ce se poate transforma după reciclare, exerciții practice, precum și o serie de recomandări pentru cei interesați să își aprofundeze cunoștințele în domeniu și curiozități despre reciclarea pe toate continentele.

Un principiu pe care-l consideri călăuzitor?

Cred în lucrurile făcute cu devotament, cu pasiune și cu simț de răspundere, cred că trebuie să lași un pic din tine, din sufletul tău, din creativitatea ta în munca pe care o faci pentru că doar așa poți obține rezultate. Am convingerea că nimic durabil nu se construiește peste noapte, dar că obiectivele bine definite, eforturile susținute, perseverența, dorința continuă de perfecționare, te pot duce acolo unde îți dorești. Și mai cred că trebuie să te înconjori mereu de oameni care să te inspire și care să te facă să vrei să fii din ce în ce mai bun.

Cu ce așteptări privești către viitor?

Încerc să îmi păstrez optimismul și să privesc cu încredere spre viitor.  Din păcate, sunt încă atât de multe lucruri care nu funcționează așa cum ar trebui în țara noastră, dar am speranța că mergem în direcția bună, că preocuparea pentru mediu va continua să crească, că vor fi alocate bugete pentru stimularea industriei verzi și a economiei circulare, că cei care nu respectă regulile de protecție a naturii vor fi aspru pedepsiți, că oamenii își vor schimba mindsetul în ceea ce privește viața pe această planetă și că beneficiarii programelor de educație ecologică vor deveni acea generație capabilă de schimbare pe care o ne-o dorim cu toții.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii