Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

EnayatiVoice |
|

Cum pui bazele unui imperiu medical in 25 de ani?!

Sistemul medical privat din Romania s-a nascut acum 25 de ani intr-un cabinet de cardiologie de la Unirii. Dr Wargha Enayati pornea atunci ceea ce urma sa devina 25 de ani mai tarziu un imperiu.
5P7A3116-min

DR WARGHA ENAYATI – Enayati Medical City

Reteaua Privata Regina Maria a fost fondata de dr Enayati acum 25 de ani, in al carei actionariat a fost timp de 20 de ani. Dupa exit, a achizitionat cea mai mare companie de comunicare medicala, MedicHub Media, ce include acum si principala tribuna media dedicata medicilor, saptamanalul Viata Medicala. Dr Enayati a investit in prima companie de second opinion si concierge medical – Concierge Medical by Intermedicas. A investit in Docbook (prima aplicație de programări medicale si telemedicina) și in cea mai mare platforma de recrutare medicală Medijobs. De mai bine de 10 ani, Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria este singurul ONG din Romania care detine policlinici sociale dedicate persoanelor fara venituri, asigurari medicale sau cu venituri mici. Ulterior, grupului Enayati i s-a alaturat Media Med Publicis.

Acum 2 ani a inceput constructia celui mai mare proiect medical privat din Romania, Enayati Medical City, pregatit cu expertiza a 25 de ani de inovatii in sistemul medical romanesc. Orasul medical construit de un medic pentru medici si pacienti este cel mai mare ecosistem medical din Romania, are in componenta sa un spital de oncologie integrat operat de Monza, un spital de recuperare si geriatrie, un centru rezidential pentru seniori si un ambulatoriu cu 60 de cabinete si noteaza cateva premiere:

  • Cea mai mare investitie medicala din Romania ultimilor 30 de ani
  • Cel mai mare spital de oncologie privat din Estul Europei,
  • Primul centru integrat de ingrijire varstnici cu spital si rezidential,
  • Primul concept de integrare plurifurnizori medicali din sistemul romanesc de sanatate

 

Pas cu pas

Am pornit Centrul Medical Unirea cu un cabinet de cardiologie aflat la etajul 5 al unui bloc de pe Bulevardul Unirii iar primul business plan avea o cifra de afaceri de 25000 de dolari pe an.  Era totusi o cifra de afaceri greu de imaginat pentru servicii medicale private in România anului 1995. Primele saptamani se intampla sa am zile intregi fara pacienti si atunci am fost unul dintre primii medici care a introdus medici-colaboratori care veneau cu pacientii lor.  Atunci am inceput să gandesc să le vand abonamente pentru angajații din companiile din Bucuresti și trebuia să aduc mai multe specialități în clinica. Așa că apartamentul de la etajul 5 nu mai era functional și după 3 ani am deschis prima clinica pluridisciplinară. Apoi după alți 3 ani am deschis clinica din Enescu și după alți 3 ani  am deschis încă trei policlinici si primul spital pe Clucerului, care era mic. A urmat apoi prima maternitate, prima banca de celule stem, primul centru de imagistica integrat, precum si foarte multe premiere medicale. In 20 de ani am construit 3 spitale.

Ce v-a motivat cel mai tare in a creste acest imperiu?

A fost nevoie de 10 ani ca lumea să se obișnuiască cu conceptul de consultații private care trebuie plătite. A fost nevoie de alți 10 ani ca spitalele CMU Regina Maria să devină profitabile. A fost nevoie de 15 ani ca abonamentele medicale să poată deveni parte integrantă în sistem.

Acum construiesc un proiect care va seta standardele serviciilor medicale din Bucuresti si Romania, prin orasul medical dedicat pacientilor si medicilor deopotriva. Nu e cel mai bun, cel mai frumos, cel mai eficient proiect dar mi-l doresc sa fie deschizator de piata si sa vina competitorii mei sa faca altele mai bune asa cum s-a intamplat cu toate inovatiile pe care le-am adus in piata serviciilor medicale.

Inca ceva, in anii ‘90 competitia cu Dan Lazarescu si Medicover m-a fortat sa ies din zona de confort si sa gandesc abonamentele medicale si clinicile pluridisciplinare, apoi aparitia Medlife si Mihai Marcu m-au fortat sa ridic standardele Retelei Regina Maria si sa o dezvolt national. Acum, cu Enayati Medical City intru in competitie cu toate spitalele de oncologie dezvoltate privat sau de stat, chiar si de oamenii pe care i-am format eu. Chiar daca de multe ori sunt tratat cu indiferenta de oamenii din sistem, desi preluau modelele create de mine, aceasta atitudine m-a ajutat sa ma autodepasesc.

Cand am vandut Reteaua Regina Maria a fost dureros, mi-a fost frica ca nu pot creste mai mult, dar durerea m-a propulsat si asa am pornit Enayati Medical City – cel mai matur, complex, imens si de impact proiect al meu!

Acum angajati peste 600 de oameni pentru orasul medical? De unde ii luati? De la competitie?

In 25 de ani de activitate am avut mii de colaboratori, de la medici la asistente si infimiere cu care am lucrat. Relatia mea cu acestia, chiar si cu cei pe care eu i-am format sau angajat, este in continuare foarte buna. Chiar daca poate la nivel de management, unii vor sa iasa din umbra lui Wargha Enayati, la nivelul urmator, oamenii ma cauta si isi doresc sa lucreze cu mine. Nu neaparat pentru ca eu sunt cel mai bun sef dar pentru ca proiectele pe care le dezvolt sunt inovatoare, aduc satisfactii iar cultura organizationala pe care reusesc sa o imprim companiilor mele este una care se bazeaza pe empatie si relationare, pe spiritualitate si bunatate. Respectul este un key factor in relatiile pe care le-am avut intotdeauna cu oamenii cu care am lucrat si, este deja de notorietate, ca ma consult cu toata lumea inainte de a lua o decizie importanta.

Cateodata ma uit in spate si imi pare rau sa vad ca se schimba radical cultura organizationala chiar in fostele mele companii, ca oamenii au uitat ca actul medical este in primul rand despre oameni si nevoile lor holistice, despre empatie si zambetul cu care iti intampini pacientul.

Angajarile in cadrul Enayati Medical City sunt un proces complex, cateva etape vor trebui sa fie depasite, cautam personal performant profesional dar si OAMENI. Pentru noi este foarte important. Nu iesim noi in cautarea lor din randul competitiei, decizia este a oamenilor de a ne cauta si apoi trecem la selectie si discutii concrete.

Care e viitorul sistemului privat medical din Romania?

Dezvoltarea infrastructurii, fara dubiu. Constructia de noi spitale, Greenfield, dezvoltarea de structuri care sa fie adaptate la nevoile actuale, la proceduri si fluxuri clare. Criza sanitara cu care ne confruntam ne-a demonstrate fix asta, ca ce exista in acest moment nu poate sa faca fata nevoilor unei lumi lovite de un virus nevazut. Standardele serviciilor medicale sunt complet modificate acum cand purtam un razboi. Daca nu invatam sa ne adaptam la acest proces de schimbare, nu avem cum inainta. Eu cred in investitia in infrastructura noua. Dezvoltarea unei retele nu inseamna doar inghitirea unor jucatori mai mici, crearea unui imperiu inseamna inovatie si asumarea riscului unei constructii de la zero.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii