FacebookTwitterLinkedIn

Răcelile sunt cele mai comune probleme ale tractului respirator care apar în sezonul răcoros. Deși, nimic nu poate trata o răceala, pentru că virusurile și germenii care o provoacă sunt foarte variați, simptomele pot fi, cu siguranță, ameliorate și însănătoșirea accelerată. În acest scop, vă prezentăm, mai jos, câteva lucruri pe care să le ai în vedere atunci când vrei să scapi cât mai repede de răceală. 

Monitorizează temperatura

Primul gând, atunci când răcim, este să reducem temperatura. E important să faci și tu asta dar nu imediat, pentru că febra este modul natural al corpului de a lupta împotriva germenilor și virusurilor. Organismul ridică temperatura fiindcă majoritatea patogenilor nu supraviețuiesc unei temperaturi mai ridicate de 38 de grade Celsius. De aceea, este important ca primele 2 zile să lași corpul să se lupte singur. Intervino cu antitermice doar dacă temperatura se ridică alarmant de mult. 

Redu congestia și inflamația

Congestia căilor respiratorii este unul dintre simptomele cele mai neplăcute ale virozelor respiratorii și racelilor. Pentru a o reduce, ai nevoie de alimente precum afinele și ananasul, recunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare. Nu ocoli nici medicamentele decongestionante pe care le poți găsi pe pagina farmaciei Sensiblu. În plus, poți adăuga o pernă în plus sub cap atunci când dormi.

Ajută imunitatea 

Unul dintre cele mai recunoscute adjuvante imunitare, Vitamina C, ar trebui să facă parte din dieta ta zilnică, indiferent dacă te confrunți sau nu cu o răceală. Fie că provine din farmacii, fie că provine dintr-o dieta bogată în citrice, kiwi și ardei gras, vitamina C este unul dintre cei mai puternici aliați ai sistemului imunitar. De asemenea, poți lua suplimente cu vitamina D, echinaceea, zinc, ghimbir etc. O alimentație bogată în fructe și legume și un stil de viață sănătos ajută imunitatea să rămână în parametri optimi. 

Odihnește-te

Răceala este întotdeauna însoțită de o stare de slăbiciune și somnolență în tot corpul. Deși, este lucrul cel mai recomandat dar și cel mai ignorat, odihna este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face atunci când răceala îți dă târcoale. Starea de oboseală apare din cauza faptului că multe resurse sunt concentrate pe distrugerea virusurilor și germenilor care au invadat organismul. Somnul și odihna lasă organismul să se concentreze exclusiv pe vindecarea sa, astfel, răceala ia sfârșit mai repede.

 

Mănâncă alimente cu efect dezinfectant și antioxidant

Substanțele care stopează dezvoltarea patogenilor în organism sunt de mare ajutor în timpul răcelilor și gripelor. Ceaiul negru și ceaiul verde, mușețelul, mierea, usturoiul sunt alimente cu proprietăți dezinfectante și „antibiotice“ naturale, care țin sub control înmulțirea virusurilor și bacteriilor în organism. În plus, conțin antioxidanți care ajută organismul în lupta împotriva patogenilor. Propolisul este un alt adjuvant natural și dezinfectant. Pentru dureri în gât, gargara cu sare sau albastrul de metilen are același efect dezinfectant. 

Hidratează-te

Când organismul este bolnav, metabolismul este accelerat; prin urmare, hidratarea devine esențială. Aceasta ajută organismul să nu se supraîncălzească și să elimine, cât mai repede, germenii și bacteriile din organism. De aceea, este esențial să consumi mai mult de 2 litri de lichide pe zi. E de preferat să fie lichide calde, precum tradiționala supă de pui, limonada caldă, șodou, ceaiuri sau medicamente efervescente în mediul cald. Acestea scad inflamația și congestia și induc corpului o stare de relaxare, ceea ce nu poate decât să ajute la o recuperare mai rapidă.