FacebookTwitterLinkedIn

Amy Hoover, președintele Talent Zoo, David Parnell, coach de comunicare, Debra Benton, executive coach și autoarea cărții “The Virtual Executive: How to act like a CEO Online and Offline”, Sara Sutton Fell, CEO-ul și fondatorul Flexjobs, și Stever Robbins, executive coach, explică pentru Forbes.com ce trebuie să faci pentru a te asigura că vei avea o tranziție de succes.

1. Pune întrebări înainte să începi

“Întreabă de dinainte la ce oră trebuie să vii la birou, la cât poți pleca, cum trebuie să te îmbraci și alte elemente de protocol,” spune Benton. Nu ai vrea să începi făcând ceva greșit și, în plus, faptul că știi aceste lucruri de dinainte îți vor reduce anxietatea.

2. Cunoaște oamenii, rolurile lor și relațiile dintre ei

E indicat să observi cu atenția dinamica și interacțiunile dintre colegii tăi de birou, spune Hoover. “Majoritatea birourilor au într-o formă sau alta un bârfitor, un preferat al șefului sau tipul celui tăcut dar eficient. Înainte să te împrietenești cu toată lumea, acordă-ți niște timp pentru a-ți da seama cine ce rol are în biroul tău,” adaugă ea.

3. Descifrează rapid politica biroului și structura puterii

În afară de a afla cine ce rol joacă, dă-ți seama cine conduce grupul. “Cine este mereu ascultat de șef? Cine este paria?” spune Parnell. “În ceea ce privește grupurile, ierarhia socială este un fenomen natural și automat și nu îl poți controla corect decât după ce ai stabilit un plan,” adaugă el.

4. Începe imediat să formezi relații

De îndată ce ai stabilit cine ce rol joacă, începe să formezi relații inteligente în cadrul organizației și să te oferi să îi ajuți pe acești oameni, sugerează Stever Robbins. “Vei afla care sunt scopurile lor și vei contrui capital politic în acest mod.”

5. Încearcă să găsești un aliat

Caută pe cineva care deja a trecut prin asta și de la care poți învăța. “Este minunat să poți beneficia de experiența lor și în același timp să te ajute să accelerezi procesul de învățare despre companie și despre drumul către succes din cadrul ei,” spune Sutton Fell.

6. Află ce așteaptă ceilalți de la tine

Încearcă să nu faci presupuneri bazate pe ceea ce știi sau ceea ce ai auzit despre joburile de birou. “Foarte des, așteptările managerului tău pot fi diferite de standardele tradiționale, de politicile și procedurile companiei sau de planurile echipei,” spune Parnell. “Dacă nu îi faci pe plac managerului, nu vei fi avansat,” aduagă el.Pentru a evita acest lucru, întreabă-l pe supervizorul tău care îi sunt așteptările.

7. Dă-ți seama ce comportament și ce etichetă sunt acceptate

În cadrul cercetărilor tale despre companie și industrie, vorbind cu prietenii care au joburi de birou sau cu colegii, ar trebui să poți să îți dai seama ce este acceptabil și ce nu. Observă cu atenție comportamentul ședului și al colegilor și modul în care reacționează.

8. Află cine ia deciziile

Află cum sunt luate deciziile, cine este implicat, ce criterii se folosesc, spune Robbins. “Ascultă cu atenție ce nume apar din nou și din nou atunci când sunt luate deciziile importante. Ei pot fi centrele informale de influență, diferite de persoanele care dețin oficial titlul și care de fapt exercită un control relativ scăzut în luarea deciziilor.”

9. Personalizează-ți biroul

Fă orice poți pentru a-ți face spațiul de lucru cât mai confortabil, inspirațional și primitor, spune Sutton Fell. Acest lucru te va ajuta să suprimi disconforul cauzat de tranziție.

10. Demonstrează-ți abilitățile și fă o impresie bună

Prima impresie contează, spune Robbins. “Pe cât posibil, imaginează-ți care sunt așteptările pe care le au oamenii de la tine și fă tot posibilul pentru a te ridica la înălțimea lor sau pentru a le contrazice așteptările negative.”