Cautare
, Contributor

DWF

AdNews |
|

Cum pot fi prevenite tulburările gastrointestinale?

Nutriția este una dintre funcțiile de bază ale organismului nostru, fiindcă ne asigură supraviețuirea. Alimentația ocupă o parte importantă din viața noastră și are un impact semnificativ asupra stării de sănătate a organismului, motiv pentru care este necesar să îi acordăm importanța cuvenită. Orice dereglare a funcției digestive poate crea un real disconfort cu impact asupra calității vieții. Haideți să aflăm împreună care sunt cele mai frecvente tulburări gastrointestinale și cum le putem preveni.

Cum funcționează sistemul digestiv?

Principalul rol al sistemului digestiv constă în transformarea alimentelor în nutrienți și energie. Alimentele călătoresc de-a lungul tubului digestiv unde suferă diferite procese care au ca scop scindarea lor în fragmente cât mai mici și, ulterior, în principii nutritive care vor fi absorbite în sânge. Substanțele care nu pot fi absorbite sunt eliminate din organism prin procesul de defecație.

Care sunt cele mai frecvente probleme digestive?

Uneori, anumite părți din sistemul digestiv nu funcționează corespunzător și conduc la apariția unor simptome deranjante ce pot fi minore sau pot cauza probleme grave de sănătate.

Boala de reflux gastro-esofagian

Refluxul gastro-esofagian presupune trecerea acidului sau a bilei din stomac în esofag, ceea ce conduce la apariția unei senzații de arsură. Refluxul poate apărea după consumul unor alimente foarte picante sau foarte grase, însă, dacă simptomele se manifestă frecvent poate fi semn de probleme mai importante de sănătate.

Calculii biliari

O alimentație bogată în lipide poate favoriza formarea calculilor biliari. În unele cazuri, aceștia pot fi inofensivi, însă, există situații în care poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a-i îndepărta. Calculii biliari pot fi responsabili de simptome precum:

  • -durere în cadranul drept superior al abdomenului;
  • -stare de greață și vomă;
  • -febră;
  • -colorarea în galben a pielii (icter).

 

Constipația

Constipația reprezintă o problemă funcțională a tractului digestiv și constă în scăderea frecvenței defecației și/sau creșterea consistenței scaunelor. În general, constipația apare ca urmare a unei diete inadecvate, săracă în fibre. Constipația poate cauza probleme precum apariția fisurilor anale sau a hemoroizilor.

Cum pot fi prevenite tulburările gastrointestinale?

Dieta și stilul de viață au cel mai important rol în menținerea sănătății sistemului digestiv. O dietă echilibrată trebuie să conțină alimente cât mai bogate în principii nutritive, cu un conținut echilibrat de carbohidrați, lipide și proteine, evitând excesele. De asemenea, se recomandă evitarea alimentelor intens procesate, precum și a celor bogate în zaharuri simple și grăsimi saturate. Printre alimentele pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta se numără fructele, legumele, leguminoasele, cerealele integrale și peștele. În plus, crearea unei rutine sănătoase de alimentație poate contribui pozitiv la sănătatea sistemului tău digestiv. De exemplu, scăderea intervalului de timp dintre mese poate ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastro-esofagian. Hidratarea corespunzătoare, alături de consumul unor alimente bogate în fibre și creșterea gradului de activitate fizică sunt acțiuni esențiale pentru a preveni apariția constipației.

 

În concluzie, tulburările gastrointestinale îți pot afecta viața de zi cu zi, însă, adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui cu succes la prevenirea acestora. Dacă te confrunți cu simptome gastrointestinale, nu ezita să apelezi la un medic gastroenterolog de la Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

 

Surse informative

Cirino, Erica. “Digestive Health Basics.” Healthline, 31 Oct. 2017, www.healthline.com/health/digestive-health.

“Gastrointestinal Diseases: Symptoms, Treatment & Causes.” Cleveland Clinic, 14 Jan. 2021, my.clevelandclinic.org/health/articles/7040-gastrointestinal-diseases.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii