FacebookTwitterLinkedIn

La fel ca în cazul oamenilor, digestia la câini înseamnă nu doar alimentele consumate, ci și asimilarea acestora, tranzitul intestinal sau eliminarea reziduurilor. Toate acestea sunt componente ale sistemului gastrointestinal și oricare dintre cele patru componente influențează starea de sănătate a animalului de companie, provocând tulburări de tranzit (diaree, constipație), disconfort abdominal, unele boli de cauză infecțioasă. Vestea bună este că problemele digestive ale câinilor au o rezolvare, în special printr-o prevenție eficientă.

Principalele semne ale problemelor gastrointestinale la câini sunt următoarele: vărsături, diaree (cu sânge sau mucus), constipație, gaze, scăderea poftei de mâncare, deshidratare, pierdere în greutate, febră, durere și distensie (balonare) abdominală, agitație sau lipsă de vlagă. Iată ce ce poți face tu pentru a-l ajuta.

Hrănește-l cu alimente potrivite

Câinele trebuie hrănit cu alimente speciale create de specialiști. Acestea îi ofera nutrienții de care are nevoie. Nu-i da mâncare gătită. Și, în niciun caz, nu-i lăsa în castron mâncare la discreție, ci trebuie ridicată imediat după ce mănâncă. Urmează sfatul medicului veterinar și porționează alimentația zilnică – specialistul poate recomanda maximum 2-3 mese pe zi. Nu-i schimba brusc tipul de hrană.

Ține cont de anumiți parametri

Alimentația câinelui trebuie adaptată la vârstă, greutate și la problemele de sănătate (acute sau cronice). De asemenea, ia în considerare și dacă este sau nu castrat/ă. în funcție de criteriile menționate, animalul de companie va primi mâncarea adecvată, concepută special pentru nevoile sale, pentru a preveni, astfel, problemele digestive.

Evită hrana care poate fi toxică

Informează-te cu privire la anumite alimente periculoase pentru câini. Ceea ce este bun pentru oameni poate fi nociv sau chiar fatal pentru ei. De exemplu, ciocolata, ceapa, usturoiul, avocado-ul, strugurii, nucile, ciupercile, tomatele, semințele de măr sau de caisă ori îndulcitorii artificiali îi pot determina probleme digestive. 

Ține departe anumite obiecte sau substanțe

Nu doar mâncarea, ci și altceva care intră în gura câinelui poate fi dăunător. Jucăriile mici, șosetele găsite prin casă, antigelul folosit pentru mașină pe timp de iarnă, unele medicamente pe care noi le luăm ocazional pentru răceala sau gripă – ingestia acestora pune în pericol viața animalului de companie. Totodată, alcoolul sau cafeaua trebuie ținute la loc sigur, deoarece sunt otrăvitoare.

Alte sfaturi importante

– Și stresul, cum este cel resimțit când merge în călătorie și schimbă mediul obișnuit – contribuie la declanșarea unor tulburări gastrointestinale (este denumită, în termeni medicali, diaree de stres).

– Miscarea intensă asociată cu masa poate fi o altă sursă de disconfort. Sfatul specialistilor este evitarea acesteia cel puțin o oră înainte și o oră după ce mănâncă.

– Odihna suficientă si hidratarea sunt, de asemenea, esențiale pentru sănătatea digestivă a câinelui tău.

Fii atent la modificările de stare ale animalului de companie si ia măsuri imediate.Mergi cu el la medicul veterinar, pentru a trata din timp eventualele afecțiuni (pancreatită, obstrucție intestinală, hemoragie digestivă, infecție cu paraziți) care pot deveni severe. Examinarea fizică, alături de istoricul medical și anumite investigații si proceduri – analiza coproparazitologică, analize de sange, sumar de urină, ecografie, radiografie, eventual o endoscopie digestiva vor contribui la stabilirea unui diagnostic de certitudine.