FacebookTwitterLinkedIn

Acasă este locul unde vrei să te simți confortabil și în siguranță, așa că, ești, în permanență, preocupat de starea de funcționare a elementelor care compun locuința. Ferestrele sunt printre cele mai importante lucruri din casă pentru că oferă luminozitate și, în același timp, trebuie să asigure izolarea termică și fonică.

Alegerea ferestrelor potrivite crește gradul de confort și reduce facturile de energie, adaugă valoare casei și îmbunătățește viața de zi cu zi a familiei printr-o mai bună ventilație și mai mult acces la lumina naturală. 

Dar, și ferestrele se uzează, ca orice lucru pe care-l folosești intens. Iată, cum îți dai seama că trebuie înlocuite ferestrele casei tale! 

Observi scurgeri de apă prin profilul geamului

Dacă observi urme de apă în zona geamului este foarte probabil ca garniturile ferestrei să fie rupte sau să existe probleme la drenarea apei. În ambele cazuri, înseamnă că ferestrele termopan sunt montate de multă vreme și au început să-și piardă din funcționalitate. Ce trebuie să faci? Răspunsul este simplu, chiar dacă, poate, nu e pe placul tău. Cel mai bun sfat ar fi să le înlocuiești cu unele noi, de calitate superioară și mai bine etanșeizate. De asemenea, este important să verifici și calitatea montajului, ca să te asiguri că nu vei mai avea probleme pe viitor cu scurgeri de apă la ferestrele cu profile PVC. Optează pentru soluții tehnice inovatoare, care folosesc materiale compozite și adezivi speciali.

Apare condens între geamuri

În general, condensul se produce în momentul în care gazul sau vaporii se transformă în apă. Dacă temperatura sticlei termopan coboară sub temperatura punctului de rouă, atunci vaporii de apă din aer se condensează în picături pe suprafața geamului. Punctul de rouă reprezintă temperatura la care vaporii devin saturanți și încep să se condenseze. Condensul provine din faptul că s-a produs o scurgere la sigiliul care susține straturile de geam termopan. Acest lucru arată că ești în situația în care cavitatea de gaz între geamurile termopan nu mai este etanșă. Dacă ai constatat acest fenomen, trebuie să înlocuiești ferestrele cu unele noi, de calitate superioară.

Sunt vizibile fisuri în geam

Deși, este un material rezistent la variații de temperatură, șocuri mecanice și utilizare îndelungată, se poate întâmpla ca termopanul de la ferestrele casei tale să prezinte fisuri. Chiar dacă ți se par inofensive, acestea poate cauza condens, scurgeri de apă și pierderi de căldură, așa că acționează de îndată ce observi o problemă de acest fel la ferestrele casei.

Când observi cele mai mici semne de acest fel, trebuie să montezi geamuri termopan noi, ca să eviți probleme mai mari precum crăpături, ciobiri sau spargeri care pot cauza accidente. Mai ales, cei mici trebuie să fie protejați de astfel de pericole, pentru că sunt cei mai expuși la riscurile unor incidente. De aceea, ai grijă să alegi sticlă securizată care se sparge în cioburi mici care nu au margini ascuțite. O altă variantă ar fi sticla laminata. Are aceeași rezistență ca sticla obișnuită, însă, se deosebește de aceasta prin faptul că este alcătuită din două foi de sticlă lipite, cu un strat intermediar, din material plastic. Astfel, dacă se sparge accidental, stratul intermediar păstrează fereastra intactă, evitând, astfel, împrăștierea cioburilor sau apariția unei găuri prin care pot patrunde eventuali intruși.

Se simte un curent de aer când fereastra este închisă

Stai comod pe fotoliu și simți deodată un curent de aer rece, deși, ferestrele sunt închise? Înseamnă fie că termopanele nu mai sunt etanșe, fie au apărut fisuri sau alte probleme de funcționalitate. În afara disconfortului imediat, un astfel de curent de aer înseamnă pe termen lung pierderi de căldură și facturi mai mari la energie. De asemenea, este vremea să comanzi ferestre noi și dacă ai remarcat că unele dintre cele vechi scârțâie la fiecare deschidere, s-au decolorat sau nu se mai închid bine.

Avantajele înlocuirii geamurilor vechi cu ferestrele premium, care să îndeplinească toate condițiile de siguranță și confort, sunt următoarele: eficiență energetică superioară (adică, facturi mai mici), nivel crescut de siguranță, poluare fonică redusă, aspect mai plăcut și, nu în ultimul rând, o modalitate bună de a crește valoarea casei în ansamblu.