FacebookTwitterLinkedIn

,,În ultima perioadă, atenția investitorilor s-a îndreptat către evoluțiile din economia chineză, a doua mare putere economică a lumii, îngrijorările fiind cauzate în principal de rata de creștere economică, care este sub nivelul cu care piața s-a obișnuit în ultimii ani. În acest context, scăderea anunţată astăzi pentru indicatorul China CB Leading (care cumulează o serie de indici privind economia Chinei) menţine îngrijorarea privind evoluţia Chinei şi consecinţele pentru economia mondială”, susține Cosmin Enache, director de operaţiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

La începutul acestei luni, investitorii au urmărit publicarea indicatorului PMI (Purchasing Managers Index, un indicator al sănătăţii economice a sectorului de producţie), atât cel calculat de administrația chineză, cât și cel calculat de HSBC, potrivit analizei citate.

Diferența între cele două surse constă într-o proporție mai ridicată a sectorului dependent de exporturi în metoda de calcul adoptată de instituția privată.

Indicatorul oficial a arătat o îmbunătățire ușoară (50,8 față de 50,6 anterior), în timp ce HSBC Manufacturing PMI s-a poziționat sub așteptările pieței, dar și sub nivelul de 50 (limita dintre expansiune și contracție).

,,Vedem deci o înrăutățire a sectorului exporturilor Chinei, cauza principală fiind scăderea cererii externe, pe fondul recesiunii economice din zona euro. Aceste evoluții au fost confirmate și de soldul balanței comerciale pentru luna mai, care a indicat o diminuare a ritmului de creștere a exporturilor față de perioada precedentă. Industriile focusate pe economia din China obțin rezultate mult mai bune față de companiile îndreptate către export”, a precizat Cosmin Enache.

Ulterior, indicatorul privind producția industrială din China a fost sub estimări (9,2% avans în mai față de 9,3% înregistrat în perioadă anterioară), la fel dinamica investițiilor în active fixe (20,4% avans față de 20,6% anterior) și valoarea creditării private, de asemenea sub ceea ce investitorii așteptau.

,,Întreg contextul descris anterior este reflectat de indicatorul compozit China CB Leading Index, publicarea din luna iunie indicând o scădere la nivelul de 0,3% de la 1,5% anterior. Singurul semnal pozitiv important a venit din sectorul retail, care a marcat un uşor avans de 0,1%, respectiv de la 12,8% la 12,9%”, a mai spus directorul Equity Invest .

Noi măsuri de stimulare a economiei chineze

Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au revizuit estimările de creștere economică pentru China, la fel ca și alte instituții de renume, media indicând un avans de 7,7% al PIB-ului pentru acest an, în timp ce anterior majoritatea estimărilor se poziționau peste 8%.

,,Trebuie însă să avem în vedere și estimarea guvernului chinez, care pentru anul 2013 menține ca și țintă o rată de creștere a produsului intern brut de 7,5%”, a declarat Cosmin Enache.

Guvernul chinez se confruntă cu o dilemă importantă: pe de o parte, economia reală dă semnale repetate privind necesitatea unor măsuri de relaxare monetară, iar de cealaltă parte evoluția prețurilor din sectorul imobiliar indică existența unui bule de preț, situație ce nu permite o politică monetară expansionistă.

Conform planului de guvernare, actualul executiv nu vrea să adopte măsuri precum cele din 2008-2009, dorind să evite supraîncălzirea economiei prin depășirea nivelului potențial.

,,Temperarea presiunilor inflaționiste, scăderea masei monetare, dar și reducerea ritmului de creditare duc cu gândul spre varianta unor stimuli monetari, care ar putea fi luată în calcul de către oficialitățile din China și prezentată în toamna acestui an. La nivel global, aceasta opțiune ar putea oarecum balansa o eventuală retragere a FED-ului din programul de relaxare monetară QE3, oferind un nou motor de creștere a apetitului la risc în cazul investitorilor pe piețele financiare internaționale”, a arătat Cosmin Enache.