Cautare
, Contributor

Educaţie |
|

Cum îl înveţi pe copil să cheltuiască inteligent?

televiziuni_pentru_copii.jpg
Copilul tău își doreşte multe lucruri: folositoare sau mai puțin folositoare, acceptabile ca preț sau mai scumpe. Cum procedezi? Ei bine, îl faci junior manager... explicându-i pas cu pas importanța banilor, semnificația lor în viața noastră, cum se cheltuiesc banii inteligent și chiar cum se pot investi. Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro, explică. 

Diferenţa dintre “am nevoie” şi “îmi doresc”

Este important ca cel mic să-şi dea seama care este diferenţa dintre nevoile şi dorinţele sale. Nevoile se referă la lucrurile esenţiale fără de care nu se poate descurca, iar dorinţele sunt obiectele fără de care poate trăi, deși și-ar dori să le aibă. Dă-i un exemplu pe care îl poate înţelege: îşi doreşte foarte mult o bicicletă, dar are mai multă nevoie de hrană sau de o haină de iarnă. În plus, asigură-te că şi tu, ca părinte, faci această diferenţă atunci când mergi la cumpărături alături de copilul tău.

Banii primiţi:  ocazii de a învăţa cum se gestionează banii

Când îi dai bani copilului tău, ajută-l să-i organizeze. Dacă primeşte o sumă mare de bani cadou, nu îi păstra tu pentru el. Întreabă-l ce ar vrea să cumpere cu ei şi, dacă îşi doreşte mai multe obiecte, ajută-l să aleagă. Încurajează-l să păstreze o parte din bani şi pentru alte lucruri pe care şi le doreşte.

La cumpărături

Acum cumpărăturile pot fi mai plăcute alături de copilul tău! Înainte de a pleca de acasă, faceţi împreună o listă de cumpărături şi încercaţi să nu vă abateţi ( prea mult ) de la ea. În acest fel, îl vei învăţa pe cel mic să evite cumpărăturile spontane şi să înţeleagă că dispuneţi de un buget limitat. Implică-l în alegerea mai multor produse de acelaşi fel. Cere-i să compare preţurile şi gramajul, pentru a descoperi împreună care ofertă este mai avantajoasă etc. Astfel, îşi va forma obiceiul de a compara produsele pentru a face o alegere bună, îşi va exersa  abilitatea de calcul matematic şi va înţelege mai multe despre bani şi cheltuieli.

Învață-l să-şi amâne dorinţa pentru o ocazie ulterioară

Poţi să faci împreună cu cel mic o “listă de dorinţe”. Orice îşi doreşte copilul puneţi pe listă şi la următoarea ocazie de cadou o puteţi reevalua şi alege din ea.

Responsabilizează-l pe copil pentru dorinţele sale

Copilul îţi spune într-o zi “Vreau un câine!”. Arată-i că înţelegi ce îşi doreste şi că acest lucru este important pentru el. Întreabă-l apoi cum este dispus să împartă cu tine responsabilitatea pentru animalul de casă: este dispus să strângă bani pentru a-l cumpăra, să îl hrănească, să îi dea apă, să îl scoată la plimbare? Abia apoi puteţi lua decizia de a cumpăra sau nu un animal de casă.

Încearcă de asemenea să fii un model pentru copilul tău. Ca multe alte lucruri, copilul învaţă de la tine atitudinea faţă de bani. Aşadar, dacă nu simţi că reuşeşti să gestionezi eficient banii sau dacă ştii că nu ai încercat încă strategii în acest sens, este bine să începi să schimbi acest lucru la tine înainte de a-l învaţa pe copil managementul banilor.

În final, nu uita să transmiţi copilului ideea conform căreia banii nu trebuie sa devină un scop în sine, şi nici economisirea lor să acapareze întreaga existenţă. Să cumperi ceva ce îţi face plăcere, chiar dacă uneori nu e o necesitate, este o modalitate de a trăi viața frumos şi de a te binedispune, cu condiţia de a nu deveni o obişnuinţă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii