FacebookTwitterLinkedIn

Printre aspectele remarcate au fost prezența numeroasă a publicului, interesul manifestat de acesta, implicarea comunității prin numeroși voluntari și evenimente conexe, precum și numărul ridicat de evenimente și distribuția geografică a acestora – activitățile culturale s-au desfășurat în tot orașul, dar și alte localități din județ.

Numeroși invitați au vorbit deja despre FILIT în termeni elogioși:

– „I FILIT. Am simțit că a fost excelent” (scriitoarea americană Veronica Roth, creatoarea seriei „Divergent”);

– „Este unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din Europa. E minunat să stai de vorbă cu atât de mulți cititori și scriitori” (scriitorul ceh Tomáš Zmeškal);

– „Un festival pentru cititori – se simte pasiunea lor” (scriitorul islandez Jon Kalman Stefansson);

– „Este un festival surprinzător și atât de interesant” (jurnalistul japonez Nagayo Taniguchi);

– „Un proiect grozav; cred că se face o treabă foarte bună aici” (scriitorul spaniol Eduardo Caballero);

– „A fost o primire foarte călduroasă. Este un festival minunat” (scriitoarea franceză Sylvie Germain);

– „Este, fără îndoială, cel mai bun și cel mai dorit festival de literatură și aș zice că e chiar un model în România. Este tânăr și autentic” (scriitoarea Gabriela Adameșteanu) etc.

În cadrul ultimului eveniment FILIT, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, scriitoarea Tatiana Țîbuleac a primit „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în anul 2017“ pentru romanul Vara în care mama a avut ochii verzi, oferit de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Scriitoarea a mulțumit FILIT și Inspectoratului Școlar Județean Iași, subliniind că „Am găsit din nou (la asta însă mă așteptasem) un oraș luminat de FILIT și de literatură”.

FILIT este un proiect anual finanțat de Consiliul Județean Iași prin Muzeul Național al Literaturii Române Iași.