Cautare
, Contributor

DWF

AdNews |
|

Cum contribuie jocurile de construcții la dezvoltarea armonioasă a copilului

Copii adoră să construiască, iar asta se poate vedea cu ochiul liber. Urmărește un copil cum pune diverse lucruri unul peste altul și vei înțelege că imaginația lui nu are limite. 

Atunci când au jucăriile potrivite, copiii pot construi în mod organizat, obținând o mulțime de beneficii: își dezvoltă abilitățile motrice, dezvoltă vizualizarea în spațiu și își hrănesc creativitatea. Construcțiile fac parte din activitățile STEM, iar expunerea copiilor cât mai devreme la astfel de oportunități, îi încurajează să devină inventatorii de mâine. 

Pentru a construi, copiii pot utiliza cuburi de lemn, un joc magnetic, forme speciale de plastic sau orice alte jucării adecvate. 

Beneficiile jocurilor de construcții includ, printre altele, dezvoltarea capacităților de rezolvare a problemelor, exersarea gândirii critice, dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere, dar și a simțului echilibrului. Cu ajutorul construcțiilor, copiii vor crește fizic, mental și social. 

Specialiștii în dezvoltarea copiilor, atrag atenția asupra faptului că jocurile de construcții nu reprezintă doar distracție și divertisment. Având la dispoziție aceste jucării fascinante, copiii pot acumula informații și experiențe care îi ajută la dezvoltarea capacităților cognitive. 

Jucăriile de construcții sunt iubite de toți copiii, fete sau băieți. Există atât de multe jocuri, truse și seturi, încât cu siguranță vei găsi ceva potrivit pentru copilul tău. De la simple forme și cuburi de lemn, la figurine magnetice care se lipesc împreună și până la structuri complicate, care necesită șlefuire, lipire și o potrivire foarte exactă, toate jocurile de construcții reprezintă un cadou clasic și util. 

Copiii pot construi singuri sau cu prietenii lor. Astfel, ei vor învăța cum să identifice și să rezolve singuri problemele, dar și cum să lucreze în echipă, să comunice și să dezvolte relații sociale. 

Află în continuare care sunt principalele abilități de care vor beneficia copiii, cu ajutorul jocurilor de construcții. 

 

1.Concentrarea

Construirea unor edificii rezistente necesită timp și răbdare. Concentrarea este o calitate de bază pentru implicarea în proiecte de durată, care necesită luarea rapidă a deciziilor, dar și comunicare cu ceilalți. Gândirea cognitivă și rezolvarea problemelor depind la rândul lor de gradul de concentrare, iar jocurile de construcții antrenează foarte bine toate aceste componente ale dezvoltării copiilor. 

 

2.Vederea în spațiu

Cu ajutorul jocurilor de construcții, copiii învață despre forme, dimensiuni, volum, spațiu, direcții, mișcare și forțe. Toate acestea sunt informații extrem de importante pentru a putea putea înțelege cum funcționează alte obiecte. Atunci când copilul se joacă ore în șir cu jocurile de construcții, el își antrenează abilitățile cognitive menționate, dar și multe altele adiacente. 

 

3.Creativitatea

Jocurile de construcții oferă posibilități nelimitate, astfel încât creativitatea este provocată la maxim. Pe cât de simple sunt construcțiile, pe atât de complexe sunt calculele și încercările anterioare, care au făcut posibil ca întregul proiect să fie un succes. Copiii pot să creeze tot ceea ce își pot imagina, iar construirea structurii se face doar prin descoperirea metodei care într-adevăr funcționează. 

 

4.Gândirea critică și rezolvarea problemelor

Jocurile de construcții nu au un singur rezultat posibil, din acest motiv ele îmbunătățesc abilitățile de gândire divergentă. Împreună cu rezolvarea problemelor, aceasta oferă o mulțime de soluții, din care copilul trebuie să aleagă. Gândirea critică ajută la evaluarea realistă a situațiilor și stabilirea zonelor care implică riscuri precum și a celor care au șanse de reușită. Pe măsură ce proiectul pe care îl construiesc se ridică, ei vor dezvolta capacitatea de a identifica problemele de structură și vor căuta soluții pentru a-și perfecționa metoda. 

 

5.Abilitățile de învățare

Chiar dacă se află la o vârstă fragedă și tu încă nu te gândești la școală, atunci când se joacă cu jocurile de construcție, copilul tău se pregătește pentru cariera academică. Având la bază diverse concepte științifice, care au legătura cu matematica și fizica, aceste jocuri îi vor trezi curiozitatea de a afla mai multe informații și de a înțelege concepte complexe. Numărarea, compararea lungimilor sau combinațiile de forme geometrice sunt doar câteva dintre elementele de bază cu care el se va familiariza în timp ce se joacă. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii