Cautare
, Contributor

Managing Director, AVRA Aesthetic Institute

Lifestyle |
|

Cum avem grijă de zona din jurul ochilor

Ochii sunt oglinda sufletului, iar pielea din jurul ochilor oglindește de cele mai multe ori vârsta, cât suntem de odihniți și câtă grijă avem de noi.
shutterstock_625354337

Zona din jurul ochilor este locul în care se vor vedea imediat semnele îmbătrânirii, nopțile pierdute, oboseala, lipsa hidratării, semne ale inflamației din corp. Fiind cu două treimi mai subțire decât restul feței, pielea din jurul ochilor devine mai vulnerabilă la factori precum vârsta, expresiile faciale, stresul, oboseala, dar și la factorii din mediul extern, precum razele directe ale soarelui (UVA și UVB), care provoacă, în cele din urmă, apariția liniilor de expresie timpurii. În plus, fiind lipsită de efectul emolient al glandelor sebacee, are nevoie de îngrijire suplimentară pentru a-și păstra aspectul tânăr.

Având în vedere toate aceste aspecte, este necesară adoptarea unui regim special de îngrijire a pielii, o cremă specifică, adaptată nevoilor, și tratamente care să țintească problemele cu care ne confruntăm.

Hidratare la un alt nivel

De cele mai multe ori, în încercarea de a simplifica rutina de îngrijire zilnică, compromitem timpul și atenția acordate acestei zone folosind aceeași cremă hidratantă pe care o folosim pentru ten. Deși în unele cazuri „ceva” este mai bine decât „nimic”, trebuie să luăm în calcul că produsele speciale pentru zona din jurul ochilor conțin ingrediente, agenți și concentrații specifice pentru nevoile acestui tip de piele, mult mai sensibilă și mai subțire.

Printre efectele specifice pe care le pot avea cremele, gelurile, serumurile destinate acestei zone sunt liftingul, luminozitatea, estomparea cearcănelor, reducerea aspectului ridurilor de expresie, reducerea „pungilor” de sub ochi și a aspectului pufos al acestei zone. Care sunt ingredientele-cheie pentru cele mai bune rezultate? Pentru celulele pielii, acidul hialuronic este ideal în compoziție datorită proprietății sale de a atrage umezeala și a păstra până la de 1.000 de ori greutatea sa în apă, iar ceramidele ajută la menținerea hidratării. Când alegem creme cu efect hidratant, trebuie să căutam în compoziția lor ingrediente care hidratează, dar în combinație cu ingrediente oclusive, care mențin hidratarea în piele.

Acidul retinoic, acest derivat al vitaminei A, stimulează circuitul celular și producția de colagen, contribuind astfel la întărirea pielii și reducerea imperfecțiunilor tenului, precum petele solare și liniile fine. Cremele cu retinol sensibilizează pielea în contact cu razele UV și o pot deshidrata, astfel încât recomandarea specialiștilor este ca acest produs să fie aplicat seara, înainte de culcare. Pe lângă vitamina A, sub formă de retinol local, vitaminele C și E sunt ingrediente puternice antiaging. În timp ce vitamina C ajută la producția de colagen și la elasticitatea pielii, vitamina E calmează și protejează.

Printre ingredientele-vedetă în ultimii ani în domeniul cosmetic, neuropeptidele stimulează, de asemenea, producția de colagen și elastină, acționează mai delicat, în derm, rezultatul fiind o îmbunătățire vizibilă a tonusului și a texturii pielii. Astfel, cei cu tipurile de piele suprasensibile pot opta pentru o cremă de ochi „ambalată” în peptide, în locul unei soluții de acid retinoic.

Ritualul perfect la orice vârstă

Similar cu ritualul de îngrijire a tenului în general, cel destinat acestei zone sensibile trebuie adaptat decadei de vârstă pentru a oferi pielii nevoile corespunzătoare și a beneficia de cele mai bune rezultate pe termen lung.

Dacă la 20 de ani, un gel pentru hidratare și luminozitate este de ajuns pentru a masca efectul unei nopți nedormite, după vârsta de 30 de ani, odată cu apariția ridurilor fine și a cercurilor negre din jurul ochilor din cauza metabolismului celular ușor încetinit, arsenalul de frumusețe trebuie îmbogățit cu câteva noi produse.um și un serum cu vitamina C, un iluminator natural, aplicat pe timp de zi, care uniformizează aspectul pigmentar al pielii. Este recomandată aplicarea unei creme cu factor de protecție solară, a unei creme hidratante cu acid hialuronic și antioxidanți, la care putem adăuga un produs cu retinol aplicat seara, pentru a stimula producția de colagen, menținând aspectul tânăr al pielii, precum și un serum cu vitamina C, un iluminator natural, aplicat pe timp de zi, care uniformizează aspectul pigmentar al pielii. În plus, un tratament cu o mască pe bază de extracte din plante, peptide și antioxidanți este intens detoxifiantă și regenerantă.

După împlinirea vârstei de 40 ani, atât femeile, cât și bărbații se confruntă cu o scădere în volum a pielii din jurul ochilor, producția de colagen este lentă, iar pielea devine mai subțire. Produsele pentru zona ochilor pe bază de retinol, colagen și peptide devin necesare pentru a compensa scăderea fiziologică a elasticității pielii, iar crema cu factor de protecție solară nu trebuie să lipsească din ritualul zilnic de îngrijire. Serumul cu acid hialuronic compensează cu succes necesitatea hidratării și a volumului din această zonă sensibilă. Crema de noapte cu retinol sau cu peptide se aplică prin tapotare, efectul fiind de creștere a producției de colagen, netezirea liniilor de expresie din jurul ochilor și luminozitate. Vitamina K din compoziția cremei, la această vârstă, ajută la atenuarea pigmentării întunecate cauzată de frecarea ochilor, alergii, capilare rupte și chiar traume provocate zilnic de îndepărtarea machiajului.

Folosirea produselor ce conţin un mix de ingrediente active și eficiente şi protecţia solară utilizată zilnic sunt cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru sănătatea şi aspectul pielii tale. În plus, femeile trebuie să acorde aceeași atenție alegerii produselor de demachiere, blânde, și a produselor de machiaj folosite zilnic în zona ochilor.

Un pas înapoi în timp

Tot în această perioadă este indicată începerea unor protocoale de lifting neinvaziv, efectuate cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, care are la bază puterea radiofrecvenței și ultrasunetelor, precum tehnologia multipremiată BTL Exilis Ultra. Prin sesiuni de patru sau șase tratamente scurte, programate la interval de o săptămână, putem preveni adâncirea ridurilor fine care au apărut, stimulând producția naturală de colagen și elastină. Implementate în rutina zilnică sau, în cazul terapiilor estetice noninvazive, procedurile de îngrijire a zonei ochilor pot deveni un răsfăț cu efecte reale, vizibile. Putem începe prin a ne întreba ce aspect legat de zona ochilor ne deranjează? Ce putem corecta? Ce rezultat ne dorim să obținem? Ce putem face „astăzi” pentru a ajunge „mâine” la acest rezultat?

Trebuie să facem din îngrijirea zonei ochilor o prioritate, cu atât mai mult cu cât avem la dispoziție un număr mare de soluții eficiente, la îndemnă, și specialiști care ne pot ajuta să obținem rezultatele dorite.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii