FacebookTwitterLinkedIn

Dar familia Clinton a avut puține motive pentru care să își facă griji – și erau pregătiți să-și facă o avere. Pe parcursul următorilor 15 ani, ei au câștigat mai mult de 230 de milioane de dolari înainte de taxe.

Banii curgeau repede. La data de 5 februarie 2001, Bill a livrat primele sute de discursuri foarte bine plătite la mai puțin de trei săptămâni după ce a părăsit președinția, vorbind cu Morgan Stanley în New York pentru 125.000 de dolari. Înțelegerea a fost făcută. În cele din urmă, Bill a ridicat prețul mediu plătit pentru un discurs la 225.000 de dolari, în unele cazuri a cerut și 500.000 de dolari, potrivit dezvăluirii documentelor pe care Hillary le-a depus în calitate de senator și membru al cabinetului. În 2005, Bill chiar a cerut cu 125.000 de dolari pentru a susține o video-conferință de la New York pentru un grup numit HSM Italia. Luând în calcul toate acestea, el a încasat 100 de milioane de dolari doar din „vorbe”, începând cu 2001 și până în 2014.

De asemenea, fostul președinte a făcut o avere din scrierea unor cărți. În 2004, el a publicat cartea sa de memorii, Viața mea (engl. My Life) care a devenit un bestseller la scurt timp. Din 2001 și până în 2005, Clinton și-a înregistrat în declarațiile fiscale discursurile și scrierile ca un joint business, așa că este dificil să estimăm cât de mulți bani a făcut din cărți și câți bani a făcut ținând discursuri în acea perioadă. Dar veniturile provenite din discursurile sale sunt detaliate în rapoartele anuale pe care Hillary le-a depus în calitate de senator. Dacă luăm aceste venituri și ne imaginăm că afacerea sa a produs sume similare în 2001-2005 până la cele făcute în 2006 și 2007, Forbes a estimat cât de multe din câștigurile sale au venit din fiecare sursă, în timpul celor cinci ani în care aceștia și-au înregistrat firma ca un joint business în declarațiile fiscale. Potrivit calculelor noastre, Bill Clinton a câștigat circa 29 de milioane de dolari din cărți în perioada 2001-2005 și încă 9 milioane de dolari din 2006 și până în 2014. Familia Clinton nu a răspuns la nicio cerere pentru a face un comentariu cu privire la acestă situație.

De asemenea, Bill a făcut bani în afaceri și a cerut mai mult de 15 milioane de dolari (în perioada 2003-2008), în schimbul serviciilor sale de consultant în cadrul societății de investiții Yucaipa, condusă de miliardarul Ron Burkle. Clinton a înregistrat pierderi de 725.000 de dolari când a încheiat parteneriatul cu Yucaipa în 2008. În următorul an, a început parteneriate cu alte două companii, Shangri-La Industries și Wasserman Investments. Pe parcursul a doi ani, Clinton a strâns 2,5 milioane de dolari din parteneriatul cu  Shangri-La Industries și 3,1 milioane de dolari de la Wasserman Investments.

În 2010, Clinton a oferit cea mai profitabilă consultanță, pentru Laureate Education. Pe parcursul a cinci ani, Laureate Education i-a plătit lui Clinton servicii în valoare totală de 16 milioane de dolari. De asemenea, fostul președinte a fost consultant și pentru GEMS Education, din 2011 și până în 2014, câștigând 6 milioane de dolari. În total, Bill a câștigat 27 de milioane de dolari din serviciile de consultant și și-a mărit câștigurile de după parteneriatul cu Yucaipa.

În timp ce Bill câștiga o avere, Hillary lucra în Senat și mai târziu în cabinetul președintelui Obama, în calitate de secretar de stat, în schimbul unor salarii guvernamentale relativ modeste. Ea și-a rotunjit veniturile cu banii pe care i-a câștigat din publicarea cărților sale. Din 2001 și până în 2007, Hilary a făcut în medie de 1,3 milioane de dolari pe an, ca autor, în mare parte datorită bestseller-ului din 2003, „Trăind Istoria” (engl. Living History).

Care este, de fapt, averea lui Trump?

Hillary nu a câștigat bani prin aceleași metode ca soțul său până în 2013, când a părăsit postul de secretar de stat. După acel moment, a sărit într-un turneu de ținut conferințe cu scop lucrativ, începând, așa cum a începuse și Bill cu 12 ani înainte, printr-un discurs ținut pentru Morgan Stanley. Pe 18 aprilie 2013, Hillary și-a condiționat și-a vândut serviciile de speaker în schimbul sumei de 225.000 de dolari. Niciodată nu a luat mai puțin de 225.000 de dolari pentru un discurs plătit. Până la sfârșitul anului, a câștigat 9 milioane de dolari din susținut discursuri.

Fosta prima doamnă a repetat performanța în 2014, câștigând alți 9 milioane de dolari dintr-un turneu de ținut discursuri, strângând mai mult decât a câștigat soțul său Bill, care a câștigat anul trecut doar 8 milioane de dolari din activități similare. Bill a câștigat 6 milioane de dolari pentru serviciile de consultanță oferită celor de la Laureate și GEMS Education, în timp ce Hillary a câștigat 5 milioane de dolari din publicarea de cărți. Dacă facem o adunare, familia Clinton a câștigat o sumă record de 28 de milioane de dolari în 2014. Suma a fost mai mare decât câștigurile totale pe care le-au avut directorii generali ai unora dintre cele mai mari corporații americane, de exemplu JPMorgan, Apple și Wal-Mart. Ca să fim sinceri, familia Clinton are două persoane care aduc „pâinea în casă”, în timp ce aceste societăți au un singur CEO.

În total, cuplul a câștigat 229 de milioane de dolari în 2001-2014, potrivit declarațiilor fiscale ale acestora. Bill și Hilary nu au depus declarațiile fiscale pentru 2015, dar o dezvăluire pe care Hilary a făcut-o la începutul acestui an, a arătat că afacerile care se ocupă cu discursurile familiei Clinton au adunat 5 milioane de dolari până în 14 mai, ceea ce înseamnă că profiturile au trecut de 230 de milioane de dolari, la un moment dat în 2015.

Diferența dintre familia Clinton și ceilalți magnați, mulți dintre ei prezenți în listele Forbes Miliardarii Lumii, este că aceasta și-a făcut averea din bani cash, și nu din câștigurile de capital. Oamenii prezenți în listele Forbes, valorează mai mult decât familia Clinton, dar marea majoritate a averilor adunate de aceștia sunt în proprietățile sau companiile pe care aceștia le dețin. Lichiditățile le permit să angajeze „carne de tun” în perioada campaniilor politice. În 2008, Hillary a „împrumutat” campania s-a politică cu 13,2 milioane de dolari și nu a spus niciodată dacă a pus împrumutul la loc.

Trump și propaganda autoritară

Nu este clar ce a făcut familia Clinton cu restul de bani pe care i-au făcut.  Forbes estimează pe baza declarațiilor de avere depuse în mai mulți ani, că averea combinată a acestora valorează 45 de milioane de dolari. Ei au cheltuit 95 de milioane de dolari plătindu-și impozitele, cele două proprietăți pe care le dețin costă 5 milioane de dolari și au donat 22 de milioane pentru acțiuni de caritate din 2001 și până în 2014, potrivit declarațiilor de avere. Dar totuși, lipsesc 50 de milioane de dolari.

Un lucru este sigur: familia Clinton nu ar trebui să-ți mai facă griji că nu își pot permite să întrețintă casa de multe milioane de dolari din Washington D.C. – sau nu ar trebui să-și mai facă griji în legătură cu nimic.

Text tradus și adaptat de Ana Racheleanu – forbes.com