Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Imobiliare |
|

Cum au evoluat prețurile apartamentelor noi și vechi în prima jumătate a anului

Deoarece ultimele 12 luni au adus semnale încurajatoare cu privire la situația economică a țării, piața rezidențială tinde dinspre stabilitate spre creştere, potrivit unei analize realizate de DARIAN.
apartamente

Un aspect interesant al pieței este orientarea cererii potențiale spre apartamentele construite recent, în detrimentul celor vechi, mai arată ananliza citată.

Apartamentele noi pentru clasa medie și medie-inferioara sunt construite în zonele periferice ale orașelor, prețurile sunt mai mici decât cele ale apartamentelor vechi situate în zone mediane sau periferice și, de multe ori, se acordă un bonus sub forma unui loc de parcare exterior.

Vezi care sunt cele mai bune orașe pentru afaceri, în 2015

În ultimele luni, s-a demarat construcția unor proiecte imobiliare noi, situate în zone periferice ale orașelor, preponderent pentru clasa medie, cu un număr mic de unități, urmând ca după vânzarea acestora să se continue dezvoltarea unei faze noi din proiect.

În ceea ce priveşte volumul lucrărilor de construcţii, conform datelor publicate de Institulul Naţional de Statistică, în primele cinci luni ale anului 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, acesta a crescut cu aproximativ 10.2% (clădirile rezidențiale cu 23.3%, clădirile nerezidențiale cu 12.2% şi construcțiile inginereşti cu 0.3%), potrivit analizei DARIAN.

Preţul apartamentelor vechi

În decursul ultimelor 12 luni, scăderea prețurilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar în ultimele şase luni s-a înregistrat un uşor reviriment, de aproximativ 0.1%.

Această creştere din ultimele şase luni s-a simțit foarte puțin pe piață, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stabilitate a prețurilor. Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național.

În semestrul I 2015, în marea majoritate a orașelor prețul mediu s-a menținut în jurul valorii înregistrate în semestrul anterior (15 oraşe), mare parte înregistrând şi creșteri de prețuri (14 oraşe cu maxim de 6.2%). Au existat, de asemenea, şi scăderi (12 oraşe), însă tendința viitoare pare sa fie de creștere, remarcându-se nota de optimism pe acest segment.

apartamente vechi
Sursa: DARIAN

În primul semestru din 2015, preţul mediu unitar la nivel naţional s-a situat la nivelul de 674 euro pe metru pătrat.

În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare avem preţuri cuprinse între 567 €/mp la Arad şi 932 €/mp la Cluj Napoca, calculând astfel o medie la nivelul polilor de 763 €/mp, similară cu nivelul înregistrat în semestrul trecut, dar cunoscând o depreciere substanțială de 41% faţă de perioada de început a crizei, anul 2008.

La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scădere din semestrul I 2015 comparativ cu semestrul II 2014, a fost înregistrată în Bacău (-2.4%), urmată de Iași (-1.8%) și Oradea (-0.9%). Dintre cei 15 poli principali de dezvoltare, şase oraşe au înregistrat mici evoluții negative, trei oraşe au prețuri în stagnare, iar şase orașe (printre care și Capitala) au înregistrat mici creșteri de preţ.

În București s-a înregistrat în semestrul I 2015 o creștere de 0.5% față de semestrul anterior și, respectiv, de 1.5% față de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Buzău şi în Suceava (peste 700 €/mp), pe când cel mai mic preţ este prezent în Sf. Gheorghe, unde preţul de tranzacţionare a apartamentelor vechi se situează la 430 €/mp. Pentru semestrul I al anului 2015, media la nivelul oraşelor mici este de 570 €/mp, în stagnare în ultimele şase luni.

Preţul apartamentelor noi

Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 33%. În decursul ultimelor şase luni prețul mediu a înregistrat o ușoară evoluție pozitivă, de aproximativ 0.4%, trendul în ultimele 12 luni fiind unul similar. Astfel, preţul mediu unitar la nivel naţional în semestrul I din 2015 s-a situat la nivelul de 779 €/mp. În general, în ultimele şase luni s-a înregistrat o tendință de creștere a prețurilor, atât la nivelul polilor de dezvoltare, cât și la nivelul orașelor mici.

Citește și: Ghidul Investițiilor Forbes – Cum să faci bani din imobiliare?

În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare avem preţuri cuprinse între 748 €/mp (la Galați) şi 1.137 €/mp (în București), calculând astfel o medie la nivelul polilor de 909 €/mp, în ușoară creștere față de perioada similară a anului trecut dar și faţă de semestrul anterior. Comparativ cu perioada de început a crizei, anul 2008, s-a înregistrat o scădere de 33%.

apartamente noi
Sursa: DARIAN

Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, apartamentele noi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Râmnicu Vâlcea și Miercurea Ciuc (760 €/mp), pe când cel mai mic preţ este prezent în Baia Mare, unde preţul de tranzacţionare a apartamentelor noi se situează la 488 €/mp.

Pentru semestrul I al anului 2015, media la nivelul oraşelor mici este de 634 €/mp, în stagnare față de anul trecut și în scădere cu 33% faţă de 2008. În ultimele 12 luni s-a înregistrat o mică apreciere a prețurilor, de 0.1%, deși piaţa a simțit mai mult o stagnare a prețurilor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii