1. Performanţa este unul dintre aceste elemente definitorii. ,,Trebuie să demonstrezi că ai ce să laşi în urmă”, explică Adela.
2. Inovaţia – pentru că liderul este cinva care rămâne mereu ”viu”, este foarte important să nu-i lipsească acel motor intern care să-l ajute să vină cu idei noi.
3. Curajul – liderul trebuie să fie cel care ia după el mase de oameni dar are curaj să se pună pe el în pericol dacă este nevoie.
4. Generozitate – în momentul în care ajunge un lider ajunge undeva el nu mai este pentru el, el este pentru ceilalţi. Dacă un lider ajunge sus şi se simnte bine, nu este un lucru bun. El nu mai poate fi numit cu adevărat lider, pentru că în acea poziţie el are o datorie: de a-i creşte pe ceilalţi, iar această datorie este în special faţă de cei care l-au cunoscut şi l-au sprijinit să ajungă acolo.
5. Pasiunea şi entuziasmul – liderii autentici demonstrează pasiune pentru scopul lor, practică continuu valoarea lor şi conduc cu inimile lor, dar şi cu viziunea.
6. Abilităţi interpresonale – de regulă, în literatură se spune că acest element începe să separe apele din managementul de leadership. Cei care deţin aceste abilităţi sunt cei care ştiu să relaţioneze, care pot să vândă ideile din echipă, pot să facă transfer de informaţii şi idei între mai multe grupuri de oameni, să te reprezinte în momentul în care ajunge undeva.
7.Standardele etice – un lider este o persoana care are nişte standarde morale foarte înalte, iar în momentul în care deţii acele abilităţi interpersonale şi ai capacitatea de a convinge grupurile de omanei şi o faci spre ceva rău, nu este deloc în regulă.
8. Viziunea
9. Simpliteatea – un lider trebuie să ştie să fie simplu, să ştie să sintetizeze şi să spună esenţialul ca rezultatele să vină pe urmă. Atunci când un lider este simplu de cele mai multe ori este şi o persoană care ştie la un moment dat şi să dea mai departe (din experineţă şi cunoştinţe) foarte uşor.
10. Orientare spre acţiune
11. Responsabilitate – puterea de a-şi păstra calmul şi o de a fi rezistent la stres sunt acele acele calităţi care vor creşte capacitatea unui lider de a fi responsabil. Dacă la stres nu mai eşti repsonsabil de ce faci, când vine criza te panichezi, nu mai ştii ce faci şi iei decizii pe care mai târziu s-ar putea să le regreţi. Un lider trebuie să conştientizeze că orice acţiune a sa are relevanţă pentru toate masele de oameni din spate.
12. Spirit de echipă şi dezvoltarea oamenilor – pentru că nu poţi fii un lider de unul singur. Trebuie să ştii să iţi reprezinţi echipa.
13. Deschidere – o persoană închisă nu va reuşi să işi faca vocea auzită.