FacebookTwitterLinkedIn

După timpul efectiv dedicat activității de gaming în fiecare zi, se disting 4 categorii de jucători:

•7%  Extremi – petrec în medie peste 6 ore pe zi jucându-se

•17%  Heavy – între 4-6 ore

•42%  Medii – între 2-4 ore

•34% Light – sub 2 ore.

Studiul arată că aproximativ trei sferturi (76%) dintre gameri petrec minim două ore pe zi exersând jocul electronic preferat. Ei se subscriu astfel tendinței mondiale, conform căreia jucătorii “medii” (average gamers) își petrec aproape două ore pe zi exersând mutări controlate electronic și aproximativ 13 ore pe săptămână. Pasiunea pentru gaming a românilor transcende noțiunea de “joc”, fiind un motiv de perfecționare și stabilire de noi recorduri personale și de grup. Altfel spus, gamerul român nu urmărește doar să se joace, ci să evolueze și să devină cel mai bun la jocul respectiv. Este vânător de recorduri, individuale sau de grup.

Referitor la categoriile de jocuri rulate, studiul Intel arată că:

•43% preferă jocurile de acțiune, de tip First Person Shooter (FPS);

•18% abordează jocuri de tip Multiplayer online battle arena (MOBA), Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) sau Role-playing game (RPG);

•16% sunt pasionați de simulatoare;

•13% optează pentru jocurile de tip Real Time Strategy (RTS);

•10% joacă alte tipuri de jocuri.

Desktop PC-ul rămâne “rege” în gaming

Aproximativ trei sferturi (73%) dintre gamerii participanți la studiul “Project Winner” declară că utilizează un desktop PC. Acesta le oferă puterea necesară pentru a rula jocul în condiții optime și a obține cele mai bune rezultate. 44% sunt de părere că, în activitatea de gaming, procesorul este foarte important. Pentru 32% este esențial, iar pentru 20%, suficient de important. Doar 3% consideră că este puțin relevant, iar 1% spun că nu are importanță.

După desktop PC, în preferințele de utilizare se numără laptopul, Ultrabook-ul sau dispozitivul 2 în 1 (24%). 3% dintre respondenți declară că se joacă de pe alte dispozitive.

Pentru a juca fără limite, în ceea ce privește mediul de stocare, 58% consideră că SSD-ul este cheie în activitatea de gaming. 25% optează pentru HDD, iar 17% pentru HDD Hybrid.

Dispozitivul ideal pentru gaming este un computer cu grafică dedicată pentru 72% dintre gamerii români, în timp ce restul de 28% optează pentru grafică integrată.

Overclocking-ul și posibilitatea de a juca fără limite oferită de un PC de gaming sunt foarte importante pentru 29% dintre participanții la “Project Winner” și esențiale pentru 16% dintre ei. 37% declară că sunt suficient de importante, 13%, puțin importante și 5%, neimportante.

La studiu au participat peste 3.000 de respondenți, care au oferit detalii despre activitățile de gaming pe care le desfășoară, precum și despre tehnologiile pe care le utilizează.