Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Imobiliare |
|

Cum arată piața spațiilor de birouri în prima jumătate a acestui an

Oferta de spaţii de birouri din București se menţine constantă la aproximativ 2,4 milioane de metri pătrați. În prima jumătate a anului nu s-a livrat nicio clădire de birouri, fiind în construcţie aceleaşi imobile ca şi semestrul trecut, arată o analiză a companiei de consultanță și evaluare DARIAN.
birouri imobiliare

Comparativ cu 2015, anul anterior (2014) a înregistrat livrări de aproximativ 51.000 mp în primul semestru şi aproape 70.000 mp în cel de-al doilea semestru.

În acest semestru are loc însă închiderea tranzacţiei dintre fondul de investiții Globalworth, controlat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, şi grupul italian Nusco. Tranzacţia implică vânzarea cladirii de birouri Nusco Tower, din zonă Floreasca, şi a unui teren de 2.400 mp în apropiere pentru suma de 46 de milioane €. O alta tranzacţie este preluarea parcului industrial Mercury Logistic Park de către fondul de investiții ceh CTP pentru 10 milioane €.

Citește și: Ghidul Investițiilor Forbes – Cum să faci bani din imobiliare?

Parcul logistic este format din trei clădiri cu o suprafaţă de aproape 35.000 mp dezvoltate pe un teren de 11.5 hectare de la kilometrul 23 al autostrăzii Bucureşti-Ploieşti.

Procesul de relocare a companiilor din centrul de afaceri consacrat (zona Piața Victoriei-Piața Aviatorilor) către spații noi de birouri din culoarul Barbu Văcărescu-Calea Floreasca se continuă datorită unor costuri mai mici, coroborate cu disponibilitatea unor spații mari de închiriat, necesare consolidării activității, precum și existența stației de metrou Aurel Vlaicu care deservește zona.

O altă zonă în dezvoltare pe segmentul birourilor este Politehnica, prin livrarea cladirilor Afi Park 2 şi 3, şi construirea urmatoarelor două imobile Afi Park 3 şi 4 (acestea sunt încă în construcţie); zona Politehnica este sprijinită de existența mijloacelor publice de transport (staţia de metrou cu acelaşi nume, precum şi numeroaselor linii de autobuz şi troleibuz), a mall-ului Afi Palace și a campusului universitar Regie -Leu de unde companiile pot recruta forță de muncă tânară și calificată.

În afara Capitalei, cea mai mare piaţă de birouri este cea din Cluj Napoca cu aproximativ 190.000 mp, urmată de Iaşi cu 125.000 mp, Timişoara cu aproximativ 100.000 mp şi Braşov cu 80.000 mp, aceste patru oraşe cumulând sub un sfert din „stocul” din Capitala.

În Capitală se estimează că vor fi livraţi în acest an aproximativ 80.000 mp, dar, împreună cu cele care se vor finaliza în 2016, vor fi aproximativ 300.000 mp, din care trei sferturi vor fi livrate în zona de nord a Capitalei şi în zona Pipera.

La nivel național, chiria spațiilor de birouri clasa A a scăzut ușor în ultimele șase luni (0.5%) fiind depășită de cea aferentă spațiilor de clasa B, care au înregistrat o scădere de 0,8%. Aceste scăderi sunt nesemnificative pentru evoluţia pieţei în ansamblu, iar tendinţa reală a pieței este de stabilizare.

În București, nivelul chiriei a rămas constant, trendul din ultimele două semestre dând semne că aceasta se apropie de stabilizare.

Nivelul chiriilor pentru spaţiile de clasa A se încadrează în intervalul 15.5-18.5 €/mp/lună în Capitală, 12-13 €/mp/lună în Cluj Napoca, între 12-14 €/mp/lună în Timişoara, iar în Braşov chiriile sunt cuprinse între 11-13 €/mp/lună.

Randamentul aşteptat în București a înregistrat o contracţie de aproximativ 50 de puncte procentuale comparativ cu semestrul anterior, fiind cuprins între 7,75-8,75% pentru clasa A, respectiv 8,75-9,75% pentru clasa B.

Gradul de neocupare

Gradul de neocupare în Capitală se situează la nivelul de aproximativ 15% pentru birourile de clasa A şi respectiv 16% pentru cele de clasă B.

La nivel naţional gradul de neocupare se situează la aproximativ 13% pentru spaţii de birouri de Clasa A, mai mare fiind pentru birourile de clasa B (aproximativ 16%).

Piaţa Spaţiilor Comerciale

Piaţa spaţiilor comerciale din prima jumătate a anului a rămas oarecum „îngheţată„ cererea de spaţii comerciale venind din partea aceloraşi jucători care au activat pe această piaţa şi în anii anteriori, fiind vorba cu precădere despre operatorii food and beverage şi ancorele internaţionale cu planuri de extindere la nivel naţional. Având în vedere că, în România, o mare parte a veniturilor populaţiei sunt orientate către produsele alimentare şi de larg consum, există încă o competiţie mare pentru extindere în rândul comercianţilor din industria alimentară.

Vezi care sunt cele mai bune orașe pentru afaceri, în 2015

În marile orașe miza este la nivelul hyper- şi supermarket-urilor, iar în orașele mai mici, cu putere de cumpărare redusă, este la nivelul magazinelor de proximitate.

La nivel național, stocul de spații comerciale moderne este estimat la aproximativ 1,7 milioane mp, dintre care aproximativ 950.000 mp se află în Capitală. În ceea ce priveşte Bucureştiul, prima parte a acestui an a fost marcată de inaugurarea celui mai nou mall-Mega Mall în zona Pantelimon, cu o suprafaţă închiriabilă de 72.000 mp, desfăşuraţi pe patru niveluri, fiind, din punctul de vedere al suprafeţei închiriabile, al patrulea mall ca mărime din Bucureşti. De asemenea, în această perioadă a fost finalizată şi prima parte a proiectului Pipera Plaza, în suprafaţă de aproximativ 7.500 mp.

ParkLake şi Veranda sunt două proiecte comerciale care se află în diferite stadii de dezvoltare, urmând a se livra în perioada 2015-2016. Ele vor aduce pe piață 95.000 mp de spații comerciale moderne în sectoarele 2 și 3 ale Capitalei.

Chirii

Chiriile spaţiilor comerciale s-au menţinut constante în Capitală, dar au cunoscut o uşoară scădere în marile orașe din provincie.

În București, spațiile comerciale situate pe arterele principale se închiriază cu 35-45 €/mp/lună, fără TVA, respectiv cu 18-23 €/mp/lună, fără TVA, pe artere comerciale secundare.

Rata de neocupare

Rata de neocupare la nivel naţional este de aproximativ 13% pentru spațiile aflate pe arterele comerciale principale și de aproximativ 16% pentru cele aflate pe arterele comerciale secundare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii