FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în 2002, bugetul de investiții al municpiului Alba Iulia era de doar 1 milion de euro, orașul Marii Uniri, care deține în prezent cea mai mare cetate construită între anii (1715-1738) în stil Vauben din România și din sud-estul Europei, a atras începând cu anul 2003, finanțări în valoare de 300 de milioane de euro. Capitalul major atras provine de la Uniunea Europeană, de la Guvernul României, dar și de la Regatul Norvegiei și Guvernul japonez.

„La nivelul conducerii primăriei, Mircea Hava, primarul municpiului a luat la acea dată decizia înființării unui serviciu specializat pe scriere și implementare de proiecte. Am fost atunci câțiva tineri care am dorit să facem ceva pentru oraș utilizând avantajele programelor de finanțare europene nerambursabile”, își amintește Nicolaie Moldovan, city manager al orașului Alba Iulia.

Până în prezent, orașul situat pe malul râului Mureș a accesat peste 150 de milioane de euro din fonduri provenite de la Uniunea Europeană. Din această sumă, 60 de milioane de euro au fost investiți în reabilitarea Cetății Alba Carolina, proces început în anul 1999, care a durat până în 2013, când au fost încheiate lucrările majore. Printre lucrările de restructurare a cetății se numără amenajarea Traseului Turistic „Porțile Cetății” care străbate cetatea de la Est la Vest, de la Poarta I la Poarta a VI-a, inaugurarea muzeului Principia (dedicat perioadei romane a orașului), dar și a primului muzeu de artă sacră din România.

De asemenea, amenajarea traseelor șanțurilor cetății a permis realizarea unei piste de biciclete, cu o lungime de 2,7 km care poate fi străbătută complet, în medie, în aproximativ 20 de minute.

„Am împărțit cetatea în mai multe zone și proiecte pentru a ne putea încadra în ghidul de finanțare bugetară aprobată. Cele mai mari proiecte s-au finalizat în 2014. Am investit în proiecte de infrastructură utilitară, în proiecte de restructurare și reconstruire a platformelor din cetate. Cetatea devenea o zonă cu potențial devalorificat, în special zidurile și șanțurile care puteau deveni spații cu altă destinație și am luat în considerare faptul că aceste locuri aduc câștiguri. De aceea contribuția noastră (n.red. a primăriei) a fost mai mare, de aproximativ 15%, pe acest proiect”, a declarat Silvia Moldovan, Directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Alba Iulia.

Oraș vechi, dar inteligent

Unele din momentele istorice de referință din istoria orașului, precum și a întregului spațiu românesc a fost reprezentat de intrarea triumfătoare  în cetate a lui Mihai Viteazul din anul 1600. Episodul a consemnat victoria asupra lui Andrei Bathory, în bătălia de la Șelimbăr, dar, mai ales Unirea celor trei Principate Române: Transilvania, Țara Românească și Moldova, cu capitala la Alba Iulia. Abia după sfârșitul Primului Război Mondial avea să se consemneze și să se solidifice ceea cea domnitorul Mihai Viteazul înfăptuise deja, e adevărat pentru scurt timp, la Alba Iulia și anume Marea Unire.

Din punct de vedere al reliefului geografic, cetatea se întinde pe o suprafață de 110 hecatre, fiind  amplasată pe o terasă înaltă, care până în secolul al XIX-lea, a funcționat ca punct portuar. Faimoasa citadelă funcționa, până în anul 2009, ca unitate militară, aflându-se în posesia Ministerului Apărării Naționale, intrând ulterior în proprietatea Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Un alt proiect aflat în curs de reabilitare cu bani europeni este Palatul Principiilor, ce va fi inaugurat în 2020, investiția ridicându-se la 4,5 milioane de euro.

Cu 72 de proiecte, Alba Iulia este campionul absolut al orașelor inteligente din România. Ocupă primul loc în Top 10 orașe din România, în funcție de numărul de proiecte de tip oraș inteligent (smart city) în plan, în curs de implementare sau livrate, prezentat în raportul „Radiografia Smart City România”, realizat de integratorul de soluții inteligente VegaComp Consulting.

De implementarea strategiilor smart în urbe s-au ocupat mai multe companii din țară precum Orange, Microsoft, Philips, dar și Telekom România, jucător important pe piața locală de telecom, care a instalat un sistem de iluminat inteligent într-o școală gimnazială, la care s-a adaugat și introducerea unui catalog electronic pentru elevi, în 18 școli din oraș. În topul Forbes al celor mai bune orașe pentru afaceri din România, în anul 2018, Alba Iulia ocupă locul 7, cu intenția de a deveni, în scurt timp, capitala digitală a României.