FacebookTwitterLinkedIn

Scaunele ergonomice sunt cele care pot ameliora în mod eficient durerea de spate şi de aceea sunt recomandate pentru staţia de lucru. noile scaune sunt cele care permit concentrarea asupra muncii pentru perioade lungi de timp iar durerile de spate sunt eliminate mai repede, acesta fiind motivul pentru care sunt recomandate scaunele ergonomice de pe TopScaune. De obicei, efectele se vor vedea încă de la primele utilizări, ceea ce este foarte important.

Care este rolul scaunelor ergonomice?

Scaunele ergonomice sunt special concepute pentru a ajuta la obţinerea unei poziţii confortabile pentru perioade foarte lungi de timp, chiar şi atunci când persoana care lucrează nu se ridică de la calculator cu orele. Gama de scaune ergonomice este variată, însă majoritatea modelelor permite o reglare mai eficientă decât a scaunelor de biroul standard şi permit personalizarea poziţiei în funcţie de preferinţele utilizatorului.

Scaunele ergonomice sunt cele care permit o postură corectă

Un motiv foarte important pentru care scaunele ergonomice ameliorează durerile de spate este faptul că ele sunt special concepute pentru a susţine o postură naturală şi pentru a reduce stresul asupra corpului. Spătarul scaunului este de obicei pe întreaga lungime, de la umeri şi până la scaun. Există şi o secţiune în zona inferioară a spatelui, care se va curba uşor înainte pentru a se potrivi cu formă naturală a vertebrelor lombare. 

Suportul lombar joacă un rol esenţial pentru toate persoanele şi determină confortul general, obţinut atunci când scaunul este folosit. Astfel, tastatura şi mouse-ul pot fi folosite fără a determina oboseala musculară în zona braţelor şi a umerilor. Reglarea scaunului pe înălţime este cea care permite utilizatorului să stea cu picioarele pe podea şi cu şoldurile în poziţie optimă. Genunchii trebuie să fie îndoiţi la 90 de grade pentru că poziţia sa fe cea mai bună. Anumite scaune ergonomice au şi spătar, care poate fi deplasat înainte şi înapoi astfel încât adâncimea scaunului să fie scurtată.

Şoldurile şi bazinul se vor alinia corect

O cauză foarte des întâlnită care determină dureri lombare în zona şezutului este alinierea necorespunzătoare a şoldurilor şi a bazinului. Este important ca partea superioară a pelvisului să menţinută în echilibru pentru a preveni vărsarea lichidelor. Când corpul sta în poziţie corectă, oasele rămân în echilibru. Dacă oasele bazinului sunt într-o poziţie greşită, va apărea şi durerea de spate, destul de repede.

 Scaunele ergonomice previn înclinarea corpului necorespunzătoare

Atunci când scaunul este înclinat incorect, coloana vertebrală se îndoaie şi umerii se apleacă înainte, ducând la o poziţie înclinată. În această poziţie, poate omoplaţii îşi schimbă poziţia faţă de coloană toracică iar capul se deplasează şi el într-o poziţie greşită. Acest lucru poate duce la dureri musculare severe, dureri de cap şi dureri cervicale.

O astfel de poziţie poate fi determinată de factori externi şi interni. Factorii interni sunt cei care includ o mişcare limitată a şoldurilor, mişcări musculare incorecte, obezitate şi musculatura slabă a trunchiului, care nu permite un bun suport al coloanei vertebrale, contra gravitaţiei. Factorii externi sunt cei aflaţi în afară corpului aşa cum sunt limitările impuse de scaun. Adâncimea scaunului prea mare sau prea mică, spătarul prea drept sau cotierele aflate prea jos, sunt doar câteva motive în sensul acesta.

Este posibil ca un scaun ergonomic să nu poată modifica problemele interne, însă aceste scaune sunt concepute special pentru a corecta factorii externi. Adâncimea reglabilă a scaunului şi controlul scaunului susţin coloana vertebrală lombară şi previn înclinarea greşită, promovând totodată şi poziţia corectă a corpului. 

Scaunele de bună calitate reduc necesitatea îndoirii repetitive a trunchiului

Un efect secundar al şederii într-o poziţie greşită pe scaunul de birou este nevoia de a îndoi permanent trunchiul. În momentul în care o persoană sta mereu în poziţie înclinată este foarte posibil ca în timp să dezvolte probleme cu coloana vertebrală şi să aibă dureri lombare. Schimbarea periodică a poziţiei pe scaun implica necesitatea de a avea un scaun de foarte bună calitate, care să suporte toate aceste schimbări.

Pe TopScaune.ro pot fi găsite mai multe astfel de scaune ergonomice, care pot fi alese în funcţie de preferinţe şi de necesităţile utilizatorului. Aceste scaune vin şi cu un avantaj suplimentar – pot fi alese şi pe culori, astfel încât să se integreze perfect în decorul interior.