Cautare
, Contributor

Auto |
|

Cum afectează noul Cod Fiscal companiile de leasing operaţional

auto_macheta_euro_sxc.hu_(640x640)_.jpg
Piaţa de leasing operaţional a crescut anul trecut cu 11% faţă de 2011. Evoluţia de anul acesta este însă afectată de prevederile noului Cod Fiscal, care a intrat în vigoare de la 1 februarie.

Piaţa de leasing operaţional a ajuns anul trecut la peste 41.500 de autovehicule (autoturisme şi autoutilitare uşoare), în creştere cu 11% faţă de 2011, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO).

Creşterea a fost înregistrată în principal în prima parte a anului, când piaţa s-a apreciat cu 10% faţă de perioada similară din 2011. Această evoluţie i-a făcut pe jucătorii din acest domeniu să estimeze, în vara anului trecut, că piaţa va creştze, pe parcursul lui 2012, cu 20%. A urmat însă o încetinire accentuată a ritmului de creştere.

Află câte sute de mii de autovehicule a vândut Dacia anul trecut

În total, anul trecut au fost înmatriculate oeste 8.500 de autovehicule prin leasing operaţional, ceea ce reprezintă aproximativ 13% din totalul înmatriculărilor de autoturisme şi autovehicule  comerciale uşoare noi. „Ne-am bucurat că un număr de firme, în special multinaţionale, care până în acets an au preferat cumpărarea cu banul jos şi managementul inhouse au transferat achiziţia şi administrarea către firmele de leasing operaţional, conştientizând posibilităţile de reduceri de costuri şi eficientizare”, spune Bogdan Apahidean, preşedinte ASLO.

Dacă 2012 este considerat un an bun de către jucătorii din domeniul leasingului operaţional, evoluţia din 2013 stă sub semnul întrebării, deşi estimările prevăd de asemenea o creştere de cel puţin 10%. „Totul depinde de soluţiile de dialog cu Ministerul Finanţelor Publice, pentru a excepta firmle de leasing operaţional dela nou introdusele prevederi ale Codului Fiscal, care limitează deductibilitatea costurilor cu amortizarea la 1.500 de lei pe lună”, spune Bogdan Apahidean. Concret, această prevedere afectează în mod direct bilanţul companiilor de leasing operaţional, care deţin autovehiculele în proprietate şi care vor înregistra scăderi ale profitului de ordinul sutelor de mii de euro.

„Vorbim aici de autovehiculele cu o valoare mai mare de 25.000 de euro, la care se referă această prevedere şi care reprezintă aproximativ 10% din flotele auto achiziţionate prin leasing operaţional”, spune Daniel Ivan, director executiv al companiei Fleet Management Services.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii