
Ținuta profesională, mai ales în mediile formale – corporații, avocatură, bănci, brokeraj etc. – are reguli de la care nu se abate decât foarte rar: sărbători, team building-uri sau… vinerea. Așa-numita „Casual Friday“ – impusă din 1950 de Hewlett Packard, care își scotea angajații în depozit la împachetat – făcea trecerea de la o etichetă vestimentară rigidă și strictă înspre informalitate. Următoarea etapă a propagării și instituirii conceptului a fost epoca Dotcom, din 1990, când angajații companiilor de IT din California purtau la birou tricouri și sandale.
Dacă ne gândim că „vinerea casual“ putem îmbrăca orice și oricum, suntem departe de adevăr. Întâmplarea povestită la începutul articolului, care se petrecea într-o mare firmă de avocatură din România, este reprezentativă pentru turnură pe care o ia în ultimii ani Casual Friday. În locul anarhiei vestimentare de fiecare vineri, o contagiune din industriile creative și IT, angajatorii tind să impună business-casual în fiecare zi a săptămânii.
Consultanții de imagine și marile site-uri de resurse umane definesc „Casual Friday“ ca fiind ziua în care ținuta rămâne profesională, însă căpătă accente relaxate, fiind în același timp îngrijită și de bun-gust, undeva între „white collar“ și „streetwear“.
Fiecare industrie, angajator sau birou își are regulile sale de „Casual Friday“, scrise sau măcar subînțelese. Dacă se presupune că aceste zile lejere de vineri sunt niște zone de respiro de sub tirania costumului, ele sunt cel mai adesea foarte apreciate doar de juniorii din mediile profesionale formale. Cea mai bună abordare a codului vestimentar în aceste zile este „să fii în acord cu ținuta șefului tau“. Angajații cei mai tineri din birou, cu puțină experiență în mediul profesional, interpretează în cheie personală eticheta relaxată și nici măcar nu se gândesc să fie în concondanță cu superiorii lor sau cu restul biroului.
În concluzie, iată ce ar trebui să purtăm sau să nu purtăm în ultima zi a săptămânii de lucru.
Jeanși. Unele companii au o politică vestimentară care include purtarea blugilor la birou, însă și în acest caz nuanțele creează echilibrul. Jeanșii trebuie să aibă o linie cât mai clasică – boot-cut sau drepți, eventual cigarette, cât mai puțin decolorați. Cel mai sigur ar fi unii indigo. Păstrează-i pentru zilele de weekend pe cei degradați, rupți, cu tăieturi sau foarte tociți. Temperează relaxarea denimului cu o cămașă albă sau un top într-o culoare neutră și un sacou în linii drepte, dintr-o stofă ușoară sau din vâscoză de bună calitate.
Culori intense. Este bine să le păstrăm pentru zilele de Casual Friday. Albastru-cobalt, verde-măr, magenta, chiar portocaliu-tangerine, toate pot fi folosite ca accente, alături de culori neutre: gri-uri, bejuri, tonuri de bleumarin. Pentru a nu da greș și a părea teatrală, chiar excentrică, răsfață-te cu un singur articol foarte colorat, din întreagă ținută, însă cu o croială clasică.
Flats. Nicio femeie într-un post de conducere, într-o corporație sau companie dintr-un mediu formal, nu va păși în birou fără tocuri, în nicio zi a săptămânii. Dacă totuși îți dorești să iei o pauză de la stiletto, schimbă-i pe kitten heels sau pe balerini lăcuiți și cu vârful ascuțit. De asemenea, dacă politica respectivei companii precizează purtarea în mod obișnuit a încălțărilor închise, respectă regula și vinerea.
Transparența. Oricât de relaxat ar fi biroul și oricât de lipsită de limite vestimentare ar fi vinerea casual, vederea către lenjeria intimă este exclusă. Dacă alegi să porți o cămașă din voal, „asigur-o“ pe dedesubt cu o camisole fină, în aceeași culoare.

Poșetele moi, sacii din velur, gențile cu accesorii mari, metalice sau cele din pânză, rafie ori alte materiale sunt o alternativă pentru weekend. O geantă medie, structurată, în culori mai tari decât cea pe care o porți în mod obișnuit, va transmite prestanță și profesionalism.
O altă direcție de a aborda Casual Friday este aceea a agendei din ziua respectivă. O întâlnire cu un client important sau o ședință îți cer să te apleci mai mult asupra ținutei decât o zi obișnuită în spatele biroului. Ori cheia pentru a păși în zona confortului, rămânând în același timp profesional, este mixarea pieselor versatile. O rochie din stofă, cu lungimea până la genunchi, poate fi trecută în tabăra ținutelor severe prin accesorizarea cu perle și combinarea cu un sacou cu revere sau poate căpăta un aer creativ, mai puțin pretențios, prin alăturarea unui cardigan colorat și a unei curele, a unei perechi de pantofi cu toc gros în locul celor stiletto sau prin accesorizarea cu un colier metalic.
Fotografii de Ioan Penu.