FacebookTwitterLinkedIn

Banii vor fi utilizați pentru 17 proiecte de investiții co-finanțate de UE, ce includ dezoltarea infrastructurii sociale, economice și de mediu a municipiului. Banii vor fi investiți în sistemul de încălzire al orașului, în transportul public local, în reamenajarea malurilor canalului Bega, în reabilitarea spațiilor publice din centrul vechi, în infrastructura regională de afaceri și inovare în sectorul IT, în dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelență în diagnosticul antenatal al malformațiilor fetale în aria Timișoara – Vărșeț ș.a.

Valentin Miron, președintele VMB Partners S.A., a declarat: „Împreună cu experții municipalității și ai IFC am structurat această finanțare astfel încât să răspundă necesităților municipiului Timișoara. Din acest motiv am preferat împrumutul în moneda națională, valoarea de 112 milioane de lei fiind determinată astfel încât să asigure un efect optim de leverage în procesul de absorbție a fondurilor europene.”

Durata de creditare este de 12 ani, rambursarea începe după o perioadă de grație de 2 ani, dobânda este fixă și are o valoare calculată în funcție de rata swap LIBOR 6 luni

„Rata obținută de noi în urma negocierilor este extrem de avantajoasă pentru primărie. Aceasta este fixă pentru 5 ani, apoi se recalculează și rămâne fixată până la rambursarea integrală”, a precizat Valentin Miron.

Rata permite primăriei să facă prognoze pe termen lung și să încadreze cheltuiala în capitolele bugetare anuale. Rata se formează din rata fixă de bază (Rb), la care se adaugă o marjă fixă (M). Rata fixă de bază este egală cu costul IFC în lei de furnizare a fondurilor atrase, fiind o rată swap.

Astfel, rata fixă de bază se stabilește printr-un mecanism de trezorerie clasic, similar licitațiilor interbancare. De exemplu, atunci când primăria solicită să extragă o sumă de bani pentru a plăti un proiect anume, IFC invită mai multe bănci comerciale care au produse similare să oferteze cotații de schimb (swap) pentru credite cu maturități similare în dolari, cu o rată a dobânzii variabilă bazată pe LIBOR la 6 luni și un credit cu aceeași maturitate în lei, dar cu o rată a dobânzii fixă.

Conform înțelegerii, rata de bază nu poate depăși valoarea maximă solicitată de primărie. Rata de bază este stabilită de primărie, aceasta stabilind și o valoare maximă acceptabilă a ratei de bază. Următorul pas este făcut de IFC, care compară ofertele venite de la băncile comerciale, și o alege pe cea mai bună pentru primărie.

„Primăria are posibilitatea să refuze un credit dacă cea mai bună rată de bază care i se oferă este mai mare decât valoarea maximă acceptată, iar procesul se reia în următoarea zi”, a precizat Valentin Miron, referindu-se la mecanismul prin care primăria Timișoarei poate gestiona profesionist banii publici. Dacă totuși timp de câteva zile, oferta băncilor nu este pe placul primăriei, aceasta poate stabili o nouă rată de bază, conform condițiilor pieței din acel moment.

Colaborarea dintre autoritățile din municipiul Timișoara și VMB Partners nu este nouă. Până acum, VMB Partners a inițiat, structurat și coordonat mai multe procese de finanțare cu primăria municipiului Timișoara, după cum urmează:

– 2013 credit bancar în valoare de 25 de milioane de lei.

– 2010 credit de 7,5 milioane de euro.

– 2005 a fost coordonată o vânzare de obligațiuni în valoare de 20 de milioane de lei.

La acestea se adaugă și structurarea unui produs financiar hibrid format din credit-punte și obligațiuni, noutate absolută pe piața de capital din România în perioada 2006-2009. Vânzarea acestor obligațiuni a adus la buget 150 de milioane de lei.

VMB Partners este lider al pieţei financiare româneşti în domeniul structurării obligaţiunilor emise de autorităţile publice locale, fiind iniţiatorul acestui instrument de finanţare în România după 1989 şi asigurând până în acest moment asistenţa pentru marea majoritate a finanţărilor prin emisiuni de obligaţiuni din ţară.

Misiunea VMB Partners SA este de a reprezenta şi de a proteja interesele economice ale autorităţilor publice locale în relaţia cu finanţatorii. Serviciile sale au drept scop diminuarea costurilor de finanţare.

În toate proiectele de finanţare a administraţiilor locale în care societatea VMB Partners a fost implicată, a obţinut pentru clienţii săi reducerea substanţială a costurilor de finanţare.

Până în prezent, VMB Partners a coordonat aproape o sută de procese de finanțare. În total, compania a atras de pe piața românească și internațională peste două miliarde de lei pentru primării și consilii județene.