FacebookTwitterLinkedIn

Jucătorii importanţi din piaţa spaţiilor industriale au aplicat pentru 2013 o politică de siguranţă, iar construcţiile speculative au fost nesemnificative ca număr, după cum reiese din studiul realizat de Activ Property Services, partener al Cushman & Wakefield pentru România. Cererea din segmentul automotive şi producţieeste în creştere, dar spaţiile premium sunt tot mai limitate ca număr şi ca suprafaţă, arată un studio al Activ Property Services.

Anul acesta mutările, relocările şi închirierile de spaţii noi au fost mai active doar pe anumite segmente şi zone din România cum ar fi Timişoara. În rest, trendul principal pe piaţa de spaţii industriale a fost reprezentat derenegocierile de contractepentru locaţiile existente. “În acest an s-au tranzacţionat prin intermediul brokerilor sau direct aproximativ 150.000 mp, de unde rezultă o creştere a nivelului de tranzacţionare”, explică Mădălin Aresmeritoaie, Asociat departamentul industrial Activ Property Services.

Cele mai importante oraşe pe segmentul industrial, unde activitatea industrială a fost în acest an mai intensă, sunt Timişoara, Ploieşti, Braşov şi Bucureşti. Astfel, se confirmă că zona de vest  devine tot mai atractivă pentru potenţiale investiţii, atât datorită infrastructurii existente cât şi a celei aflate în construcţie, precum şi a forţei de muncă calificatedar şi a nivelului chiriei şi al celui salarial, care sunt puţin mai scăzute decât în zona capitalei.Printre proiecteleîn derulare se numără cele ale“Graells&Llonch” la Turda, companie ce dezvoltă un parc industrial de 200.000 mp şi “VGP Group” în Timişoara, care lucrează la extinderea cu 7,500 mp a unei locaţii industriale existente.

Bucureştiul rămâne lider în privinţa nivelului tranzacţional(35-40% din cota de piaţă), urmat de Timişoara cu un nivel de aproximativ 25%. Restul cotei de piaţă esteîmpărţit între Cluj, Ploieşti şi Braşov.

Printre cele mai importante tranzacţii pe piaţa spaţiilor industriale, în 2013, se numără:  AB Electronics prin Activ PropertyServices în parcul industrial Olympian Park cu suprafaţă de 11.000 mp , Heraeus – direct – în parcul industrial Incontro cu suprafaţă  de  10.000 mp, Quehenberger prin Activ Property Services în parcul industrial VGP cu suprafaţă 3000 mp, Autocom Amicii prin Activ Property Services în Parcul Industrial Raumond cu suprafaţă de 4.000 mp precum şi alte tranzacţii cu terenuri pentru dezvolare.