FacebookTwitterLinkedIn

Cele mai active companii din punct de vedere al implementării de soluţii software ERP au fost cele din industria producătoare, companiile de retail şi cele de utilităţi, care împreună au cumulat peste 65% din piaţa totală de soluţii specifice.

Anul acesta, cele trei segmente de companii sunt estimate să crească la aproximativ 70% din piaţa de ERP, în timp ce restul industriilor (bancară, de asigurări, telecom, servicii şi transport) continuă să deţină o pondere redusă la nivelul întregii pieţe de profil.

Pentru 2013, consultanţii PAC estimează o creştere uşoară la nivelul pieţei totale ERP (licenţe, mentenanţă şi servicii de implementare), de aproximativ 4%, la puţin peste 109 milioane de euro.

,,Piaţa locală de soluţii ERP este într-o fază de stagnare şi indecizie. Pe de-o parte, criza financiară a afectat multe companii locale şi a generat foarte multă reticenţă în investiţii, inclusiv cele critice, cum ar fi uneltele IT de management, control şi planificare; pe de altă parte, himera fondurilor europene a creat o aşteptare toxică a unor “ajutoare” sperate pentru implementarea de soluţii IT, în special în companii mici şi medii. Astfel, presiunea pe costuri şi accentul mutat aproape exclusiv pe bugetul unei implementări, au împiedicat o evoluţie pozitivă a maturităţii consumatorului local de soluţii informatice de tip ERP”, a declarat Eugen Schwab-Chesaru, managing director Eastern Europe pentru Pierre Audoin Consultants (PAC).   

În ceea ce priveşte adopţia soluţiilor ERP în cloud, reprezentantul PAC estimează că, începând cu 2016, ponderea acestui segment se va situa la circa 5% din piaţă, momentan însă numărul proiectelor şi al veniturilor fiind extrem de redus.

SAP România a înregistrat vânzări de de peste 10,3 mil. euro, în 2012, în creştere cu peste 12% faţă de anul anterior, potrivit celui mai recent studiu de PAC.  

Pentru acest an, reprezentanţii SAP estimează în continuare creşterea vânzărilor de soluţii ERP şi păstrarea poziţiei de lider de piaţă, pe măsură ce compania a pătruns şi mai mult pe segmentul companiilor mici şi mijlocii.

„Studiul PAC atestă că din ce în ce mai multe companii autohtone optează pentru soluţiile SAP când decid să implementeze un ERP. Acest lucru se datorează faptului că piaţa a fost caracterizată de moderaţie şi creşterea eficienţei, deciziile au fost luate mult mai atent, iar sursele de finanţare au fost alocate strict pentru a îndeplini obiective precise, astfel încât executivii companiilor s-au orientat cu precădere către soluţii cu o eficienţă dovedită”, a explicat Valentin Tomşa, directorul general al SAP România.