Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Cum a ajuns Corina Bernschutz ,,Doamna Inovație”

Corina_Bernschutz_0593.jpg
Cum e să-ţi creezi singură postul şi să ai ca sarcină de serviciu să gândeşti... altfel decât toţi cei din jurul tău? Iată povestea celui mai  palpitant ,,job description” din publicitate.

Există evaluări periodice care distrug cariere, altele care le consolidează şi mai există un tip foarte rar de interacţiuni între angajator şi angajat, din care se nasc direcţii complet noi de dezvoltare pentru ambele părţi. Pentru Corina Bernschutz, Innovation Director la Starcom, agenţia de media a grupului de comunicare Leo Burnett, o evaluare ieşită din comun a însemnat începutul unei cariere pe care nu şi-ar fi imaginat-o niciodată.

Lucra deja de nouă ani în publicitate şi purtase toate pălăriile meseriei, de la cercetare, account, BTL şi strategie până la poziţia de director de buying. Era 2004 şi venise momentul bilanţului: toţi angajaţii companiei urmau să treacă printr-o serie de teste orchestrate de un specialist adus din afară, pe parcursul a două zile.

,,Sunt absolventă de sociologie, dar până în ziua de azi nu reuşesc să înţeleg mai nimic din ceea ce s-a întâmplat acolo”, îşi aminteşte, zâmbind, Corina. Ştia doar scopul procesului în sine: plasarea angajaţilor pe palierul cel mai potrivit cu abilităţile native, astfel încât fiecare să poată face performanţă pe domeniul lui. „Cert e că după două zile mă simţeam de două ori mai derutată şi nu mai puteam ţine pasul cu toate probele”, recunoaşte ea.

Într-un limbaj psihologic dens şi înşiruind nenumărate probe de inteligenţă, de frazare şi de aptitudini, evaluarea a avut, în cazul Corinei, un verdict surprinzător. ,,Reieşea că eu sunt genul de om capabil să găsească soluţii pe care nu şi le-ar imagina nimeni altcineva din companie”, rememorează ea conţinutul raportului primit. ,,Că am o viziune complet diferită faţă de toţi cei din jur iar asta poate să sperie uneori”. I s-a propus imediat jobul de Innovation Director, o iniţiativă de a transforma modul ei natural de gândire într-un departament de sine-stătător în cadrul Starcom.

„Avea loc o instituţionalizare, iar eu deveneam instituţia în sine”, râde Corina. O premieră absolută chiar şi pentru reţeaua internaţională Starcom, de unde şi lipsa unor repere clare care să-i contureze noile atribuţii de Innovation Director. ,,I-am rugat să îmi dea măcar un punct de la care să pornesc”, îşi aminteşte ea, ,,şi mi-au spus doar atât: «Trebuie să inovezi!» “.

Totuşi, cum poţi transforma inovaţia, un termen înrudit cu capricioasa şi mereu fluctuanta creativitate, într-un ,,task” de serviciu în numele căruia să livrezi rezultate în mod constant şi măsurabil? Primul pas pentru Corina a fost o conferinţă extrem de intensă şi de inspiraţională pe tema ,,Idei şi Inovaţii”, care a avut loc în Singapore la sfârşitul lui 2004.

Acolo a văzut pe viu cum publicitatea se transformă, trecând de la noţiunea meschină de ,,spot” la cea mult mai ofertantă şi complexă de ,,campanie”. Lucrurile evoluau, de la scară mică la ,,the big picture”, o schimbare care s-a mulat de minune pe talentul nativ al Corinei de a vedea lucrurile în ansamblu şi de a pune fiecare piesă la locul potrivit. ,,Când gândesc o campanie, o văd gata-întâmplată”, afirmă ea, ,,este ca un flash de la început până la sfârşit şi nu o încep până când nu ştiu exact în ce punct vreau să ajung cu ea”.

La trei ani după momentul Singapore, în 2007, Starcom devenea prima agenţie românească laureată cu un premiu la festivalul internaţional de publicitate de la Cannes, respectiv cu Leul de Argint la categoria ,,Cea mai bună campanie socială” pentru campania ,,1 din 8 femei”, realizată pentru Avon.

Pornind de la o statistică reală – una din opt femei riscă să dezvolte un cancer la sân – Corina şi echipa ei concepuseră mai multe soluţii creative pentru a determina femeile (publicul-ţintă) să meargă la medic pentru control: practic, unul din opt scaune din staţiile de metrou, autobuze, saloane de frumuseţe, săli de cinema şi unul din opt umeraşe de haine sau rafturi de pantofi purta mesajul ,,1 din 8 femei: nedescoperit la timp, cancerul la sân poate ucide”.

Au trecut şase ani de la primul Leu la Cannes, dar ,,1 din 8 femei” rămâne campania de suflet a Corinei, cea care i-a deschis toate uşile, punând reflectoarele pe Starcom. ,,A devenit reper şi în reţeaua globală Avon”, zâmbeşte ea, ,,iar studiile noastre de caz sunt acum referinţe în plan internaţional”.

Cea de-a doua campanie importantă a venit în 2010, legată tot de Avon, mai precis de aniversarea a 13 ani de la apariţia companiei în România. Un act de curaj – celebrarea publică a unui număr de ani de care se leagă o mulţime de superstiţii nefaste – prin care compania voia să mulţumească forţei de vânzări şi clienţilor, atrăgând, în acelaşi timp, păreri pozitive din partea opiniei publice. ,,Îşi doreau un fel de poveste Avon, spusă prin poveştile reprezentanţilor de vânzări”, rememorează Corina.

Explorând ideea de poveste, cu autenticitate şi umor, s-a născut o campanie atipică,  sub forma unei piese de teatru jucată cu săli pline în peste zece oraşe din România. ,,E 13, ce noroc!” a pornit de la un scenariu de Lia Bugnar, pe baza poveştilor de viaţă ale reprezentanţilor, având în rolurile principale oameni obişnuiţi, recrutaţi de pe stradă. Regia a făcut-o Beatrice Rancea, costumele Andra Cliţan, iar rezultatul final a fost autentic şi emoţionant. ,,Am citit scenariul de 20 de ori, îl ştiam pe dinafară, dar la premieră am râs cu lacrimi şi m-am ridicat în picioare odată cu toată sala să-i aplaud”, îşi aminteşte Corina. ,,Nu mi-a venit să cred că acei oameni de pe stradă deveniseră, în doar trei luni, actori în toată regula”.

Unii dintre ei au dat la actorie, alţii s-au întors la joburile lor de zi cu zi, însă continuă să se întâlnească anual, pentru că experimentul ,,13” le-a schimbat vieţile. ,,E 13, ce noroc!” a fost premiată cu aur în reţeaua Starcom, pentru cea mai creativă campanie din toată lumea, cot la cot cu ţări cu tradiţie în advertising precum Anglia şi Statele Unite ale Americii.

,,Recunosc, mi-am dorit acest lucru şi din orgoliul de a le dovedi celorlalţi de ce suntem în stare”, afirmă Corina. ,,Când apari din România, îi vezi pe colegii din ţările mai puternice cum te măsoară din ochi cu superioritate”.

Pe oamenii cu care lucrează pentru fiecare proiect inovator, Corina îi numeşte, cu afecţiune şi mândrie, ,,trupele speciale”. Majoritatea au o experienţă vastă în BTL (Below-the-Line), domeniul pe care îl consideră cea mai bună carte de vizită pentru o minte deschisă. ,,Oamenii din BTL sunt cei mai apropiaţi de modul în care gândesc eu”, explică ea. ,,Noi nu spunem niciodată că nu se poate şi ştim că trebuie să găsim cea mai bună soluţie în cei mai buni bani”.

Corina vorbeşte lucid şi detaşat despre perioada de glorie a publicităţii româneşti, de până în 2010, şi despre bugetele de invidiat pe care multe generaţii de acum încolo nu vor avea ocazia să le mai aibă pe mână. ,,De multe ori se cheltuia prea mult pentru prea puţin”, apreciază ea, ,,iar realitatea a venit să confirme faptul că trebuie să încercă să gândeşti cât mai eficient şi cât mai economic în acelaşi timp”.

Filozofia care îi este cel mai dragă în prezent s-ar intitula ,,human brands”: comunicarea unui brand trebuie să fie valoroasă şi relevantă pentru brand în sine, iar consumatorului să i se întoarcă şi ceva la nivel de experienţă. ,,În comunicare, un brand trebuie să fie o medie, să aducă ceva ce oamenii au nevoie în vieţile lor”, crede ea. Misiunea Corinei este să găsească acel ,,ceva” pe care să-l scoată în faţă, în absenţa căruia oamenii vor da tot mai mult ,,skip” la campanii şi la orice tentative de promovare. ,,Dacă ţie ca brand îţi dă consumatorul skip, nici nu mai contează bugetul”, conchide Corina. ,,Oricum nu mai ai pentru cine să cheltui nimic”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii