FacebookTwitterLinkedIn

Industriile culturale și creative sunt al treilea cel mai mare angajator al Europei  (după construcții și serviciile din alimentație și băuturi), cu peste 7 milioane de locuri de muncă și venituri anuale de 535. 9 mld de euro, conform studiului EY – Creating Growth – Measuring Cultural and Creative Markets in the EU. Mai mult, ele sunt o importantă sursă de venituri pentru tineri -din cele peste 7 milioane de angajați, 19,1% sunt persoane sub 30 de ani.

Primul studiu care analizează în detaliu industria de cultură și creativitate din statele europene  a luat în calcul 11 piețe culturale și creative europene (cărți; ziare și reviste; muzică; arte interpretative, arte vizuale; televiziune; film; radio; jocuri video; arhitectura și publicitate).

Cele mai importante trei domenii de activitate în 2012 au fost artele vizuale (127 miliarde de Euro), publicitatea (93 miliarde de Euro) și televiziunea (90 miliarde Euro), care au generat mai mult de jumătate din veniturile industriilor culturale și creative. Editurile – de ziare, reviste și cărți – în același timp au generat un venit total de 107 miliarde de Euro. Cei mai mari angajatori din cadrul industriilor culturale și creative europene au fost artele vizuale, artele spectacolului și industria muzicală. Acestea au cumulat aproximativ jumătate din cele 7 milioane de locuri de muncă generate la nivelul Uniunii Europene în 2012.

Așa cum subliniază Bogdan Ion, Country Managing  Partner, EY România‚”industriile culturale și creative asigură în Uniunea Europeană un număr de locuri de muncă de 2,5 ori mai mare decât producătorii auto iar sectorul artelor vizuale angajează mai mulți oameni decât industria telecomunicațiilor”.

Analiza a fost realizată de EY pentruConfederația Internațională a Societăților de Autori și Compozitori (GESAC), cu sprijinul a 18 parteneri corporate și organizații de susținere. Ea evaluează, pentru prima dată, 11 piețe culturale și creative din 28 de state ale Uniunii Europene și identifică contribuția acestor industrii la economia europeană.

Șapte dintre cei mai mari publisher-i din lume după venituri sunt europeni, așa cum cinci din cele mai importante zece festivaluri de muzică din lume sunt tot europene. Situația se prezintă la fel în privința liderilor internaționali din industria muzicală, precum și în cazul a două dintre cele trei cele mai mari companii de advertising din lume.