FacebookTwitterLinkedIn

Inspirat de această poveste fantastică, imaginile lui Tim Walker, fotograful responsabil de imaginile ediției 2018 a calendarului Pirelli, sunt tablouri vibrante, pline de aluzii, situații improbabile şi iluzorii. Şi el, asemenea altor mari artiști care au fost inspirați de această poveste, a creat propria sa versiune, una care înfățișează 17 protagoniști de culoare din lumea modei, muzicii, cinematografului şi a culturii rap.

Printre numele celebre care vor apărea în Calendarul Pirelli se regăsesc modelul Adut  Akech (THE QUEEN OF DIAMONDS), actorul Djimon Hounsou (THE KING OF HEARTS), modelul Duckie Thot (ALICE), cântăreața Lil Yachty (THE QUEEN’S GUARD), actrița Lupita Nyong’o (THE DORMOUSE) sau rapperul American Sean “Diddy” Combs (THE ROYAL BEHEADER).

Acesta nu este primul Calendar Pirelli în care sunt ilustrate exclusiv modele de culoare, în 1987 fotograful Terence Donovan a realizat în Bath (Marea Britanie) un material în care se regăseau, printre alte talente ale momentului, Waris Dirie şi Naomi Campbell, atunci în vârstă de 16 ani.

Tim Walker și fotografia fantastică

Fotografiile artistului britanic au încântat cititorii revistei Vogue, lună de lună, timp de peste un deceniu, posturile extravagante și motivele romantice caracterizând stilul său inconfundabil. Născut în 1970, în Anglia, interesul lui Walker în fotografie a început în biblioteca Condé Nast din Londra, unde a lucrat la arhiva Cecil Beaton timp de un an, înainte de universitate. După o perioadă de trei ani de studiu al fotografiei este absolvent cu onoruri la Exeter College of Art, perioadă în care Walker reușește și să câștige premiul al treilea la competiția pentru Tânărul Fotograf Independent al Anului.

După absolvire, Walker a lucrat ca asistent fotografic independent în Londra, înainte de a se muta în New York și a începe munca drept asistent full time al lui Richard Avedon. Întoarcerea în Anglia coincide cu interesul lui pentru portrete și documentare pentru ziarele britanice, iar la 25 de ani imortalizează prima poveste de modă pentru Vogue, organizându-și în 2008 și prima expoziție în cadrul Muzeului de Design din Londra, eveniment ce se suprapune cu lansarea cărții sale „Pictures“, publicat de teNeues.

Citește și Calendarul Pirelli, altfel

Walker primește în 2008 premiul Isabella Blow Award for Fashion Creator din partea British Fashion Council în 2008, iar în 2009 Infinity Award din partea Centrului Internațional de Fotografie. În 2012 Walker primește o bursă de onoare susținută de Royal Photographic Society, iar Muzeul Victoria & Albert și National Portrait Gallery din Londra includ fotografii semnate de Walker în colecțiile permanente.

Pe lângă talentul lui Tim Walker, Calendarul Pirelli 2018 profită și de creativitatea lui Shona Heath, una dintre directoarele de creație prolifice în industria modei din ultimii 15 ani, cu un portofoliu generos care include nume celebre precum Kate Moss, Rihanna, Madonna, Harper’s Bazaar, Alicia Keys, British Vogue, Tilda Swinton, Katy England, Le Bon Marché, Serge Leblon, Benjamin Alexander Huseby, Raf Simons, The Victoria and Albert Museum, Natalie Portman, Dior, Moët & Chandon, Valentino, Somerset House, Louis Vuitton, Selfridges, Love Magazine, Liberty of London, Hermès, Tiffany, Paco Rabanne, Grace Coddington, Cacharel, Martine Sitbon, Julie Verhoeven, Wayne McGregor, Léa Seydoux, The Royal Opera House, Lanvin, Alexander McQueen, Rankin, Viktor & Rolf, Mariacarla Boscono, The Barbican, Guinevere Van Seenus, Miu Miu, Topshop, Peter Lindbergh, Marni, Prada.