Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Cui folosește, de fapt, termoizolarea blocurilor ?

Fabrica de polistiren Austrotherm București
Polistirenul folosit pentru termoizolarea blocurilor ”comuniste” este, în cea mai mare parte, necorespunzător cu cerințele tehnice. De câștigat au cei care vând astfel de materiale, iar de pierdut – locatarii și producătorii mari.

Termoizolarea blocurilor construite înainte de 1989 reprezintă, cel puțin în teorie, o importantă oportunitate de afaceri pentru producătorii de tâmplărie și sticlă termoizolante (cunoscute sub mai popularul termen de ”termopane”),  polistiren, adeziv, plasă, dibluri și vopsea, adică materialele care compun termosistemul.

În realitate însă, acest program este mult mai de folos politicienilor. Astfel,  sunt arhicunoscute ”ofertele” acestora făcute în pragul alegerilor locale, prin care promit termoizolarea gratuită a blocurilor (în paranteză fie spus, proprietarii de case nu intră în categoria beneficiarilor de gratuitate, probabil că autoritățile locale consideră că aceștia sunt suficient de înstăriți, din moment ce au avut bani să-și construiască ”vile”), iar după alegeri demarează lucrările promise doar la blocurile de la fața marilor bulevarde. În fond, trebuie să mai rămână blocuri de termoizolat și la următoarele alegeri!

Și pentru că am vorbit despre gratuitate la termoizolare, trebuie spus că aceasta atrage după sine și alegerea celei mai ieftine oferte, ceea ce înseamnă, implicit, materiale care nu corespund cerințelor tehnice. Astfel, Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) face precizarea că, pentru termoizolațiile exterioare, standardele tehnice, în conformitate cu soluțiile cadru adoptate de MDRAP și cu standardele europene în vigoare, se recomandă folosirea unui polistiren expandat ignifugat de minimum 10 centimetri, compresiune minimă 80 kPa (denumire tehnică – EPS 80).

ROMEPS: ”Peste 50% din polistirenul folosit în România nu respectă standardele tehnice”

Potrivit reprezentanților Austrotherm, producător de polistiren cu unități de producție la București și în județul Neamț și membru al grupului austriac Schmid Industrie Holding, cea mai mare parte a polistirenului folosit la termoizolarea blocurilor are o compresiune de 60 kPa. Mai mult decât atât, peste 50% din piața de polistiren este reprezentată de produsele cu denumiri înșelătoare.

Care sunt riscurile în cazul achiziționării polistirenului cu denumiri înșelătoare

”Încercăm să convingem factorii de decizie să fie folosit polistirenul EPS 80”, a declarat Roxana Ghioca, marketing manager în cadrul Austrotherm Termoizolații, precizând totodată că, din totalul producției companiei – anul trecut s-a ridicat la 430.000 de metri cubi, la un total al pieței de 3,4 milioane de metri cubi – doar 20% merge spre programul de termoizolare a blocurilor. ”Nu suntem în contact direct cu programul de reabilitări, ci prin partenerii noștri distribuitori,”, subliniază Laurențiu Istrate, directorul general al companiei care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 21 de milioane de euro.

GALERIE FOTO: Fabrica de polistiren Austrotherm București

O altă problemă care apare atunci când este vorba despre contracte cu autoritățile este și timpul lung care se scurge până la încasarea banilor.  ”Partea de decontare a lucrărilor este destul de greu de rezolvat în România,  mai ales în relația cu statul, care vine cu volume mari și nu-și respectă termenele de plată. În cazul proiectelor de reabilitare termică,  vorbim despre termene de decontare mai mari de un an”, spune Aurel Vlaicu, directorul Gealan, producător de profile PVC. Astfel, procentul din cifra de afaceri a Gealan care provine din lucrările de reabilitare termică a blocurilor ”comuniste” este de maximum 5%. Aurel Vlaicu spune că a preferat să se orienteze spre exportul producției în țări precum Irak, Arabia Saudită, Libia și Algeria.  ”Încă nu sunt niște piețe liniștite, cu excepția Arabiei Saudite. Se construiește însă destul de mult în aceste zone”, adaugă Aurel Vlaicu.

Revenind la termoizolarea blocurilor, trebuie spus că, de multe ori, și calificarea forței de muncă lasă mult de dorit. De aceea, companiile producătoare încearcă să școlarizeze ”meșterii”. Este și cazul Austrotherm, care a demarat un program prin care, până acum, a calificat 600 de muncitori în aplicarea corectă a termosistemului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii