FacebookTwitterLinkedIn

Vorbesc pentru prima dată la telefon cu o persoană dintr-un mediu corporatist și îmi exprim speranța că ne vom întâlni față-în-față, să discutăm un anumit subiect. Primesc automat un răspuns: „Cu drag!”. De unde atâta „drag” de la o persoană necunoscută? Îi mulțumesc unui coleg care îmi împrumută capsatorul de hârtie și el îmi răspunde: „Cu drag!” Îi recomand unui amic o carte care m-a impresionat, el mă roagă să i-o împrumut, eu îi spun că nu-i fac „cultură” pe banii mei, „să ți-o cumperi, ai leafă mare!”, el îmi propune să ieșim la o bere, bine, ieșim!, și închide discuția: „Cu drag!”.

Începe să mă irite acest șablon, „Cu drag!”, aruncat ca nuca-n perete. Firește, nu mi-ar conveni să aud în locul acestei sintagme niște răspunsuri acre, veninoase sau, mai rău, niște înjurături! Lumea românească, în trafic, în piețe și la televiziune, e plină de înjurături. Sunt locuri publice în care cei mai mulți care intră într-o încăpere nici măcar nu se obosesc să spună: „Bună ziua!”. De ce strâmb din nas? Să fiu mulțumit că aud din ce în ce mai des acest „Cu drag!” într-o lume nevricoasă, care și-a pierdut decența și bunul-simț. Normalitatea pare că supraviețuiește exilată în brațe „cu drag!”.

Mă gândesc că ar trebui dată o lege sau o ordonanță prin care funcționarii de la ANAF să fie obligați să răspundă contribuabililor, care au stat la cozi ca să-și plătească taxele și impozitele, cu acest „Cu drag!”. Ar fi un semn prietenos din partea statului care încasează „cu drag” taxele și impozitele cetățenilor!

De asemenea, ori de câte ori sistemul informatic al Cardului de Sănătate nu funcționează, să se dea o dispoziție ca angajații Casei de Asigurări de Sănătate să fie obligați să-și ceară scuze medicilor de familie, farmaciștilor și pacienților desfigurați de orele de așteptare cu rețetele neonorate, și să-și încheie scuzele „Cu drag!”. Astfel, s-ar instaura în societate o stare pozitivă, chiar de iubire între semeni: „Cu drag!”

Chiar dacă lucrurile merg prost, haotic, noi trăim „cu drag!” în România. Mai mult, fiecare politician să fie obligat în discursul său să introducă această chemare la dragoste. Pe de altă parte, cum ar arăta comunicatele DNA, care anunță trimiterea în judecată a unor corupți, care să se încheie cu acest călduros „Cu drag!”? Ar fi un câștig pentru imaginea României când un oficial de la Bruxelles ar suna-o pe Viorica Dăncilă, întrebând-o despre o anumită problemă (care sunt problemele pe care le cunoaște șefa guvernului?), și acesta să primească răspunsul standard din partea premierului: „Cu drag!”

Cum ar arăta tribunele meciului FCSB – Dinamo dacă s-ar scanda minute în șir „Cu drag!” în locul obositelor apostrofări, cunoscute și de copii? Ce emisiuni pline de emoții ar face Ciutacu, Gâdea, Badea, Banciu sau Rareș Bogdan dacă ar repeta de zeci ori în emisie: „Cu drag!” Sau directoarea de la TVR, Doina Gradea, să-i spună colegei de la știri: „Cu drag, cap de porc!” N-ar fi nicio rușine să ajungem să repetăm în spațiul public, ca papagalii, „Cu drag! Cu drag!”

La câtă ipocrizie și vulgaritate există în lumea noastră, „cu drag!”,  răspândit ca o gripă, ar detensiona stările conflictuale și românii ar deveni mai sensibili, mai drăgăstoși. România s-ar transforma, într-adevăr, într-o „grădină a dragostei”. Chiar și români care pleacă la muncă în străinătate să strige de pe scara avionului: „Cu drag, România!”

„Cu drag” visăm la „schimbarea la față” a României. Dar visul vine din interior. Dacă interiorul societății e pustiu sau contorsionat de ură și patimi, acest „cu drag” nu va rămâne decât o altă „formă fără fond”. Să tresărim încrezători când îl auzim rostit: „Cu drag!”.