Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Educaţie |
|

Cu antreprenorii la şcoală

Firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) a lansat anul acesta un studiu privind afacerile de familie ca model sustenabil pentru secolul XXI şi a decis să aducă antreprenorii la cursuri.
Alexandru_Medelean_PWC.jpg

Într-o piaţă economică dificilă, 71% dintre afacerile de familie din România au avut vânzări în creştere anul trecut, iar proprietarii şi managerii acestor afaceri sunt încrezători: 61% dintre ei se aşteaptă în următorii cinci ani la o creştere constantă. Studiul PwC România demonstrează astfel că acest tip de afacere este mai solid şi a rezistat crizei mai bine.

Ca avantaje ale afacerilor de familie, PwC enumeră un puternic simţ al identităţii, o mai mare flexibilitate. De asemenea,  angajaţii lor sunt mai implicaţi, cu toate că nu au aceleaşi oportunităţi de evoluţie profesională ca într-o multinaţională, de pildă. Tocmai de aceea una dintre probleme este atragerea şi reţinerea lor. Şi succesiunea pune probleme, mai ales dacă urmaşii sunt prea tineri sau nepregătiţi, de aceea puţin peste jumătate dintre antreprenorii români intenţionează să cedeze controlul urmaşilor, iar 19 % vor ceda proprietatea, dar nu şi managementul.

Alexandru Medelean, lider servicii integrate pentru antreprenori şi afaceri de familie PwC România, adaugă şi lipsa guvernanţei de tip corporatist pe lista problemelor. „Afacerilor de familie le lipseşte auditul, un sistem de situaţie financiară transparentă. Există încă mari companii cu «proprietari cloşcă», care nu au înţeles că sistemele de control protejează businessul, nu oamenii.  Acest lucru stagnează dezvoltarea afacerii lor”. Astfel, în mod normal, după etapa de antreprenoriat, de construcţie a unui business, ar trebui să urmeze o mini-corporatizare în care este nevoie de profile diferite de manageri.

Vezi aici mai multe despre studiul PwC privind afacerile de familie

Pentru Medelean, secretul succesului în antreprenoriat în general este legat de perseverenţă şi adoptarea unui nou sistem de valori. „Este ceea ce a făcut Teofil Mureşan, fondatorul şi CEO Electrogrup, care a renunţat pentru un an la businessul său pentru a face un MBA la Londra, la cea mai dură şcoală de business”.

Catedra de antreprenoriat şi afaceri de familie de la Universitatea Babeş Bolyai a fost astfel o continuare firească a activităţii lui Medelean şi a PwC. Printre speakerii care vor susţine “cursuri” pentru antreprenori şi studenţi se numără Cristian Matei , pregătit în Business Improvement de către Roth & Strong (Black Belt, Paris, 2002), Radu Stoicoviciu (PwC), Teofil Mureşan şi Orlando Szasz, fondatorul Renania. Concluziile studiului PwC sunt că afacerile de familie trebuie susţinute prin măsuri specifice, deoarece sunt un factor de creştere în orice societate.

Vezi aici o galerie foto cu familiile din spatele unor mari afaceri

Articol apărut în ediţia specială Forbes, Afaceri în Familie. Vedeţi aici ce alte articole mai conţine aceasta.

Citiți textul integral al articolului în ediția tipărită a revistei, disponibilă la punctele de vânzare a presei din 9 decembrie, dar și în variantă digitală în webviewer  sau în aplicația de iPad 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii