FacebookTwitterLinkedIn

În luna iunie a acestui an, numărul românilor care lucrează exclusiv online sau își suplimentează veniturile cu proiecte găsite prin platforma Elance.com era cu 88% mai mare comparativ cu anul trecut. După lansarea oficială a platformei de freelancing şi muncă online Elance în România în luna ianuarie, numărul românilor care s-au înscris pe site s-a triplat. În prezent, peste 31.000 de români sunt prezenţi pe Elance, dintre care  5.701 s-au înscris în al doilea trimestru din 2013, în creștere cu 316% față de anul trecut. Media tarifelor orare pentru toate categoriile de oferte de muncă a fost de 16,2 dolari, iar arhitecții, inginerii și specialiștii IT au câștigat cele mai mari tarife orare în al doilea trimestru al acestui an.

Cele mai multe proiecte au fost încredințate contractorilor care lucrează în Design și Multimedia, IT și Programare, dar cea mai mare creștere a fost înregistrată de categoriile Inginerie și Producție (495%) și Suport Administrativ (267%). Cele mai căutate competențe printre freelancerii români sunt programare PHP și MySQL, iar cererea pentru programatori iPhone, iOS, iPad și Android e în creştere. Aproape 4.600 de proiecte au fost acordate freelancerilor români în al doilea trimestru al acestui an, în creștere cu 126% față de anul trecut.

Croația, Polonia și Serbia au urmat același trend de creştere, înregistrând cu peste 90% mai multe proiecte acordate freelancerilor locali în al doilea trimestru din 2013. Şi în lume numărul companiilor care au făcut angajări prin intermediul platformei a crescut, în 2013, cu 51% față de anul trecut. Peste 800.000 de companii au investit peste 830 de milioane de dolari, până la această dată, pentru a angaja online forța de muncă necesară, iar piața este estimată că va ajunge la 5 miliarde de dolari până în 2015. In total, pe Elance sunt 2,8 milioane de freelanceri şi peste 800.000 de companii. Platforma se adresează unor categorii de profesionişti precum ingineri de software, dezvoltatori de aplicaţii şi designeri de grafică, până la copywriteri, analişti de piaţă, cercetători ştiinţifici, specialişti social media, agenţi de servicii clienţi şi alte domenii profesionale.