FacebookTwitterLinkedIn

 Fondul Morphosis Capital, care este orientat către companii din sectoarele românești cu potențial de creștere accelerată cum ar fi bunuri de larg consum, servicii medicale, tehnologie și servicii B2B, are 50 de milioane euro capital subscris pe care intenționează să îl investească până la sfârșitul anului 2022 în cel puțin șapte companii românești cu perspective mari de creștere.

În septembrie anul trecut, fondul a făcut prima sa investiție de portofoliu în DocProcess, o companie de tehnologie din România. În prezent, Morphosis Capital are șase companii în pipeline care se încadrează în strategia de investiții a fondului și care ar putea primi o infuzie de capital între 5 și 10 milioane de euro fiecare. Managementul fondului se așteaptă să anunțe finalizarea celei de-a doua investiții până la sfârșitul primului trimestru al acestui an.

„2019 a fost un an de reper pentru antreprenoriatul românesc, deoarece pe piața locală au apărut mai multe noi fonduri de tip venture capital. În sfârșit IMM-urile românești au acces la o infrastructură robustă care le poate ajuta să-și lase amprenta la nivel internațional. După ce am analizat în cursul anului trecut un număr mare de companii românești, suntem încrezători în strategia noastră de investiții, precum și în filosofia noastră, care a fost primită în mod pozitiv de către antreprenori. În prezent ne aflăm în diferite stagii de discuții cu fondatori vizionari cu care am fi încântați să ne asociem, în timp ce, în paralel, continuăm să ne uităm după companii noi care caută capital pentru creștere” a declarat Andrei Gemeneanu, Managing Partner Morphosis Capital.

Morphosis Capital investește în IMM-uri românești scalabile, cu potențial mare pentru extindere națională și internațională și EBITDA de minim jumătate de milion de euro. Strategia flexibilă de investiții a fondului permite preluarea atât de participații minoritare cât și majoritare ce pornesc de la 30% și până la 70%, în funcție de nevoile individuale ale fiecărei afaceri. În conformitate cu filozofia fondului „Private Equity cu o față umană, un pilon important al politicii Morphosis Capital este ca, pe lângă oferirea de acces la capital, să formeze și parteneriate eficiente cu companiile din portofoliu, aducând astfel valoare reală afacerilor respective.

Fondul European de Investiții (FEI) prin Programul Operațional Regional, finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, este investitorul principal în Morphosis Capital Fund I. În afară de FEI, printre investitori se mai numără și Banca Transilvania, investitori instituționali din Belgia și Orientul Mijlociu precum și antreprenori de succes din România și din străinătate. Încurajați de potențialul antreprenorilor români, fondatorii Morphosis se așteaptă să lanseze al doilea fond în următorii 5 ani, pentru a oferi acces constant la capital companiilor românești inovatoare care au ambiția să se extindă atât național cât și în afara României.

„Când ne gândim la rolul Morphosis pe piața românească, ne place să luăm în considerare o perspectivă de peste 30 de ani. Credem că finanțarea prin private equity poate fi o forță spre bine, ce poate contribui la creșterea economică a României, la crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea transparenței și consolidarea încrederii. Suntem încântați să construim parteneriate pe termen lung cu antreprenori români, cărora să le putem oferi capital pentru creștere fie prin Morphosis Capital Fund I, fie prin fondurile ulterioare pe care intenționăm să le lansăm în România în următorii ani”, a adăugat Andrei Gemeneanu. 

DocProcess, prima companie din portofoliul Morphosis Capital, și-a consolidat prezența pe plan local dar și internațional. În urma infuziei de capital primită de la Morphosis în septembrie 2019, DocProcess și-a dezvoltat echipa locală, a deschis un nou birou la Brașov, precum și a inaugurat un birou comercial la Paris, Franța pentru a ajuta compania, ce are deja un centru de cercetare și dezvoltare în Grenoble, să-și crească poziția în Europa de Vest.