FacebookTwitterLinkedIn

Doamna de 69 de ani a depus o cerere la sediul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), prin care solicita eliminarea unui comision de administrare aplicat la soldul unui credit de nevoi personale în lei și recuperarea sumelor plătite pe acest comision în ultimii trei ani.

În urma procedurii SAL cu soluție propusă, procedurile SAL fiind gratuite, conciliatorul CSALB a obținut eliminarea comisionului din contractul de credit și plata unor despăgubiri în valoare de 3.200 de lei. Suma obținută a asigurat plata creditului în avans, consumatoarea mai având de plătit rate lunare pentru încă un an și jumătate.

Dintre toate dosarele soluționate, în acesta s-a ajuns cel mai repede la un rezultat amiabil, în doar 9 zile, comparativ cu media de 30 – 40 de zile, fața de termenul maximal de 90 de zile.

Precedentele recorduri au fost înregistrate în lunile iulie și august 2016. În 17 zile, litigiul dintre o consumatoare din Botoșani și banca la care avea un credit s-a stins amiabil. Schimbul de documente și informații a fost doar pe e-mail și telefonic, astfel încât clienta nu s-a deplasat  de la Botoșani la București. Rata lunară a acesteia a scăzut cu aproape 100 de euro (de la 330 la 234 de euro), comisionul de administrare a fost eliminat din contractul de credit, iar consumatoarea a primit și 800 de euro despăgubire de la bancă.

În alt caz, în 21 de zile, unui domn din București i-a fost eliminat comisionul de administrare aplicat la soldul creditului și a primit înapoi o parte din banii plătiți pe acest comision, bani cu care și-a achitat ulterior creditul în avans.

Până acum, aproape 40 de consumatori au reușit, prin intermediul CSALB, să-și rezolve amiabil, și favorabil, litigiile cu băncile și IFN-urile cu care aveau o relație contractuală. Dintre aceștia, niciun consumator nu a contestat până acum soluția propusă de conciliator.

În prezent, consumatorii au 275 de cereri trimise la CSALB, în diverse stadii de analiză sau soluționare.

La Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar vin din ce în ce mai multe solicitări de rezolvare amiabilă a diferendelor apărute în contractele în franci elvețieni. Ne așteptam la acest trend și suntem pregătiți din punct de vedere logistic să le facem față. Sper ca și consumatorii și comercianții să aibă maturitatea să se așeze, în sfârșit, la masa negocierilor prin intermediul unui conciliator CSALB. După tot ce s-a întâmplat în ultimii ani, cred că băncile vor fi dispuse să ajungă la o înțelegere, având în față perspectiva preluării câtorva mii de apartamente în contul datoriilor. De asemena, după constatarea impreviziunii în cazul dării în plată, băncile ar putea găsi alternative mai avantajoase pentru clienți, poate chiar reducerea soldului. Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar ar putea avea un rol important în renegocierea contractelor și în găsirea unei soluții care să fie acceptată atât de clienți, cât și de bănci”, a declarat președintele CSALB, Alexandru Păunescu.

Cele mai frecvente solicitări adresate de consumatori sunt legate de comisioanele aplicate la soldul creditului, de dobânzile considerate de consumatori ca fiind mărite în mod abuziv sau mult peste nivelul actual, de clauze calificate de către consumatori ca fiind abuzive, de aplicarea unor dobânzi penalizatoare, de restituirea sumei ce a rezultat din majorarea marjei dobânzilor sau din reducerea marjei și înghețarea cursului valutar la data încheierii contractului de credit (în CHF).