FacebookTwitterLinkedIn

Un satelit experimental purtat de un balon meteo a fost lansat joi la o altitudine de aprox. 38.000 m din localitatea Stâlpu, Județul Buzău. Lansarea este un prim pas al companiei CryptoDATA în încercarea de a trimite în spațiu o rețea de sateliți pentru implementarea unei noi forme de comunicare criptată și securizată cu ajutorul tehnologiei blockchain.

Proiectul poartă numele de Globar si este o noua rețea globală care are ca scop comunicarea și transferul de date între dispozitivele utilizatorilor. Prin această lansare se vor testa atât echipamentele de la sol, cât și echipamentele aeriene. Acesta este un test preliminar înainte de lansarea pe orbita joasă a primului satelit de test, în februarie 2021. CryptoDATA colaborează în acest proiect cu firma românească Autonomous Flight Technology și cu două companii americane, Momentus si SpaceX.

CryptoDATA este un pionier in dezvoltarea tehnologiilor blockchain, una dintre cele mai recente invenții fiind tehnologia de comunicare criptata VOBP (Voice Over Blockchain Protocol). Acest protocol este în prezent implementat în dispozitivele IMPulse K1 și WHIM Laptop. Aceste dispozitive sunt la momentul actual unele dintre cele mai sigure dispozitive criptografice destinate publicului larg. Unicitatea dispozitivelor este oferită de cheia fizica de criptare care este deținută de utilizator, oferindu-i acestuia securitate și descentralizare prin arhitectura blockchain.