Cautare
, Forbes Staff

Leadership |
|

Crudul adevăr despre leadership

Dorința de a fi „responsabil” este manifestarea modernă a unui aspect foarte vechi al conștiinței umane.
Leadership

Dacă îți reamintești de copilăria ta și de dinamica unică a politicii de pe terenul de joacă, probabil că îți va veni în minte și faptul că toți voiau să fie „lideri”, să fie responsabili și să le spună celorlalți ce să facă.

Această dorință de a fi „responsabil” este manifestarea modernă a unui aspect foarte vechi al conștiinței umane. Cu toții vrem să ne asigurăm că avem ce mânca, că familiile noastre sunt în siguranță și că vom supraviețui indiferent de orice.

Din păcate, această perspectivă primară dăinuie și conduce înțelegerea modernă a leadership-ului. De multe ori simțim că nimic nu s-a schimbat în zilele noastre, pornind de la politica de pe terenul de joacă din copilărie. Toată lumea vrea să fie „lider” și se pun pe ei înșiși pe primul loc.

Vezi și: De ce o diversitate a generațiilor la locul de muncă poate fi un avantaj competitiv?

Acesta, însă, nu este leadership. Este doar egoism. Adevăratul leadership necesită sacrificiu, umilință și un angajament față de o cauză mai bună. Există o mulțime de „șefi”, să fiți siguri de asta, dar ceea ce vrem să vedem în afaceri, în politică, în viață, sunt adevărații lideri care ne unesc, ne inspiră să realizăm lucruri minunate și să scoatem la iveală tot ce este mai bun în noi.

Adevărul este că leadershipul necesită sacrificii. Este dureros, costisitor și adesea nemulțumitor. Este timpul ca noi, societatea, să ne reamintim despre ce este leadershipul. Noi suntem primii sacrificați și ultimii răsplătiți. Pentru început este important să stabilim diferența dintre leadership și proprietate, chiar dacă ele sunt adesea confundate și mixate, mai ales în antreprenoriat, acestea sunt cu totul distincte.  Ca proprietar sau fondator aveți dreptul moral de a culege roadele muncii unei echipe. Dar totuși, a fi proprietar nu înseamnă că ești lider.

Leadershipul nu vine printr-o simplă numire, ci din interior. Leadership-ul este despre a face ceea ce este nevoie pentru a conduce o echipă către un obiectiv mai mare, fie că este vorba despre o misiune socială, fie de dorința de a maximiza profitul companiei.

Adevărații lideri au pus aceste obiective mai presus de orice, iar ei sunt primii care trebuie să se sacrifice atunci când vremurile devin grele. Desigur, acest lucru este adesea mai ușor de zis decât de făcut. Logica din spatele acestui lucru este foarte simplă: liderul mănâncă ultimul.

 Liderii trebuie să își asume responsabilitatea asupra tuturor eșecurilor și trebuie să recunoască, de asemenea, că succesul aparține echipei lor. Acest lucru poate părea contra-intuitiv. Într-adevăr, cele mai multe poziții de conducere sunt, de fapt, absurde la suprafață. De ce să iei vina asupra ta pentru lucruri pe care nu le-ai făcurt și să atruibui succesul altora? Răspunsul este simplu. Leadershipul, ca și relația parentală, este ceva mai mult și mai important decât cuantificarea câștigurilor și a pierderilor. Este vorba de a ghida un grup de oameni spre atingerea unui obiectiv mai mare decât ei înșiși. Ego-ul nu își are locul la această masă.

Povestea averii dinastiei coreene Lee, care reprezintă 17% din PIB-ul Coreei de Sud și care a pornit de la o investiție de…25 de dolari.

Povestea celor două femei care conduc afacerea Bebetei și Farmacia Tei 

Povestea celui mai mare operator de francize din România

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii