FacebookTwitterLinkedIn

Pepenii Crown Melon sunt cultivați în îndepărtata Japonie, în 200 de sere din prefectura Shizouka. Numărul fermierilor care au dreptul să cultive Crown Melon  este limitat la 240, dintre care 141 provin din orașul Fukuroi, despre care am putea spune că este patria celui mai scump pepene din lume.
Crown Melon este o varietate de pepene galben. Procesul de producție are loc exclusiv manual, de la plantarea semințelor, îngrijirea plantelor și până când fructul este gata de cules. În cele mai multe cazuri, cultivarea pepenilor Crown Melon este o afacere de familie, unii dintre producători desfășurând această activitate de mai multe generații.

În Japonia, creșterea pepenilor este o afacere foarte serioasă și cât se poate de respectabilă, pentru că aceste fructe nu reprezintă aici doar o gustare dulce și răcoritoare, ci fac parte din cultura și tradiția locală. Pepenii Crown Melon sunt considerați un cadou important și foarte apreciat de poporul insular. Interesant este că pentru japonezi contează mai puțin gustul pepenelui, cât aspectul său.

Pentru a-i putea cataloga și, implicit, pentru a le stabili prețul, pepenii sunt mai întâi evaluați. Există patru niveluri de calitate: yuki, shiro, yama și fuji. Nivelul cel mai de jos, yuki, indică un pepene care are diverse defecte la nivelul cojii, al formei sau culorii. Următoarele trei categorii au în vedere mai multe criterii, inclusiv nivelul de zaharuri. În general, 55% dintre pepenii Crown Melon intră în categoria shiro, 25% sunt yama și doar 0,1% ating clasificarea maximă, fuji.
În total, aproximativ 1000 de pepeni ajung anual pe cea mai înaltă treaptă a calității, de unde și prețurile exorbitante cu care vând la licitație – până la 45.000 de dolari bucata.

Ce anume face ca acești pepeni să fie atât de speciali? În primul rând, soiul este unul  deosebit. Apoi, fiecare plantă este tratată individual, fiind măsurată cantitatea de lumină de care are parte fiecare pepene. Conform producătorilor japonezi, cele mai multe ore de soare din întreaga Japonie sunt în vestul prefecturii Shizouka, de aceea zona este prielnică soiului Crown Melons. Cantitatea de apă este, de asemenea, foarte importantă, fiecare plantă fiind udată individual. Aerul și umiditatea sunt controlate permanent, pentru a asigura contextul climatic perfect.
Însă cel mai important lucru abia acum urmează: după ce planta înflorește, fermierii analizează florile și aleg una singură care urmează a fi păstrată, iar restul sunt îndepărtate. Astfel, toți nutrienții și vitaminele pe care le generează planta ajung la un singur fruct. Mai mult decât atât, respectivul pepene va beneficia de un tratament aparte: este masat în fiecare zi cu niște mănuși speciale, pentru ca zaharurile să se distribuie uniform în întregul fruct. La nevoie, este învelit într-o hârtie specială pentru a-i păstra coaja în cele mai bune condiții. Rezultatul: fructul are o aromă incredibilă și un parfum unic, motiv pentru care este extrem de căutat și apreciat în Japonia.