Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Croația a intrat în UE după România, iar acum se pregătește pentru moneda unică. „Ambiția de a adera la euro este foarte realistă”

Croaţia este în pregătiri avansate pentru a adera la euro până în 2024, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, citând evoluţiile economice ale celui mai tânăr stat membru al Uniunii Europene, transmite Reuters.
Principalii indicatori economici din Croaţia indică în această direcţie”, a afirmat Merkel după întâlnirea de la Zagreb cu premierul croat Andrej Plenkovic, potrivit Agerpres.
 
Angela Merkel a mai spus că vede ambiţia Croaţiei „de a adera la euro până în 2024 ca fiind foarte realistă”. Croaţia dorește să trimită o scrisoare de intenţie pentru a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), anticamera pentru aderarea la moneda unică, a anunţat săptămâna aceasta ministrul croat de Finanţe, Minister Zdravko. Acesta asigură că autorităţile de la Zagreb sunt decise să adopte noi măsuri pentru modernizarea economiei şi reducerea datoriei, ca parte a procesului de aderare la euro.

Croația a intrat în UE după România, iar acum se pregătește pentru moneda unică

Mecanismul ERM II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei ţării candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat timp de doi ani înainte de adoptarea euro. Recent, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a revizuit în creştere ratingul de credit al Croaţiei, de la “BB plus /B” la “BBB minus/A-3”, cu perspectivă stabilă, datorită îmbunătăţirii profilului financiar şi a redresării economiei. De asemenea, S&P a lăudat intenţia Croaţiei de a intra în 2020 în mecanismul ratelor de schimb, potrivit stirileprotv.ro.

Ratingul Croaţiei este în categoria „investment grade” (recomandat pentru investiţii), după șase ani de așteptare. „Revizuirea în creştere reflectă îmbunătăţirii profilului financiar al Croaţiei, sprijinit de recenta redresare a economiei, şi măsurile de consolidare fiscală implementate de autorităţi. Din 2015 Croaţia înregistrează excedent fiscal primar iar nivelul datoriei ca procent fin PIB a scăzut cu zece puncte procentuale în perioada 2015 – 2018″, se arată în comunicatul S&P.

 

În 2018, PIB-ul Croaţiei a crescut cu 2,6%, iar S&P se aşteaptă ca avansul economiei să se modereze la aproximativ 2,5% în perioada 2019 – 2022.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii