Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

CORONAVIRUS |
|

Criza economică lovește dur clasa de mijloc americană

Tot mai multe companii americane fac concedieri de când pandemia a lovit SUA, arată Bloomberg. Chiar și cele a căror activitate nu este foarte afectată momentan au luat preventiv măsura unei reduceri salariale cu 10%.
 aboneaza-te
new york

Tsunamiul de concedieri a afectat inițial industria ospitalității, apoi industria auto și a ajuns acum la joburile din servicii – analiștii, IT-iștii, economiștii și finanțiștii numărându-se printre primii afectați din această categorie.
În decurs de o lună, 22 de milioane de oameni (4,5 milioane doar săptămâna aceasta) au depus cerere pentru ajutor de șomaj, în ceea ce Bloomberg preconizează a fi cel mai mare val de concedieri din America de la Marea Criză din 1929 încoace.
Analiștii pieței muncii de la Oxford Economics spun că deocamdată nu se poate estima care domeniu este cel mai afectat, pentru că toate industriile fac concedieri și acest lucru îi afectează inclusiv pe americanii cu cariere îndelungate și fără istoric de șomaj, aflați acum în premieră în fața pierderii locului de muncă. „Fenomenul se va amplifica în următoarea perioadă”, este de părere Diane Swonk, economist-șef la Grant Thornton LLP, „pur și simplu nu există loc unde să te ascunzi ca să scapi de valul de concedieri, apar tot mai multe victime colaterale pe zi ce trece”.

Până acum funcționarii și-au păstrat locurile de muncă pentru că activau într-un domeniu în care se poate lucra de acasă. Însă până și companiile care au reușit să se mențină pe linia de plutire și-au văzut veniturile diminuate pe măsură ce sectoare tot mai mari din economia americană s-au închis. Al doilea val de concedieri sau șomaj tehnic afectează acum „gulerele albe”, angajații care desfășoară muncă de birou.

Managementul companiilor a luat inițial măsura reducerii numărului de ore de lucru, dar apoi au fost reduse și salariile, ceea ce ar putea fi un indiciu al felului în care va arăta economia americană după criză. Deși este considerată o măsură temporară, ea poate deveni de durată sau permanentă dacă angajații vor avea cu 10-20% mai puțin de lucru.

Cu o medie a economiilor de 2000 de dolari, clasa de mijloc americană a intrat în pandemie mai bine protejată financiar comparativ cu criza din 2008, dar această sumă este insuficientă dacă perioada fără venituri se prelungește. În cele mai multe state, sistemul de șomaj este deja copleșit de numărul mare de solicitări, fapt care duce la întârzieri în ritmul plăților. Guvernul plătește direct anumitor gospodării suma de 1200 de dolari, prin programul de sprijin financiar dezvoltat ca răspuns la efectele economice ale pandemiei, dar și aceasta este o sumă care nu poate oferi protecție pe o perioadă îndelungată.

Iar perspectiva întoarcerii la muncă este îndepărtată. Cu câteva luni în urmă, numărul locurilor de muncă îl depășea pe acela al șomerilor cu mai mult de un milion. În zona serviciilor, care grupează domenii de activitate de la biotehnologie la contabilitate, bănci și investiții, oferta de locuri de muncă a scăzut cu 22% în martie, potrivit datelor portalului de joburi Glassdoor. Un alt website estimează că joburile în IT și tehnologie au scăzut cu 30% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce în marketing scăderea este de 50%.
O consecință a numărului mare de șomeri este că aceștia au spațiu limitat de negociere – oricând angajatorul poate găsi pe cineva pe care să-l plătescă mai puțin. Și situația nu era grozavă nici înainte, economiștii întrebându-se constant de ce salariile nu au crescut mai repede în perioada de avânt economic și șomaj redus care tocmai s-a încheiat.
„De cealaltă parte a pandemiei ne vom afla într-o economie în care angajatorul este suveran”, crede Elise Gould de la Institutul de Politici Economice. „Oamenii se vor lupta pentru un loc de muncă, oricare ar fi acela”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii