Cautare
, Contributor

Uncategorized |
|

Criza din Grecia: Summit la Bruxelles

Guvernul Greciei a declarat recent că este vorba despre un complot în ceea ce privește ieșirile de capital din Grecia, iar Yanis Varoufakis susține că banca centrală a țării alimentează temerile legate de criza lichidităților, pe fondul retragerilor masive de lichidități, informează Bloomberg.
Istoric euro

Mai mult,  potrivit Băncii Centrale Europene (BCE) luni este posibil ca băncile din Grecia să fie închise.

În primele trei zile ale săptămânii au fost retrase aproximativ două miliarde de euro, iar până în această săptământă, retragerile de fonduri au fost în jur de 200-300 milioane de euro zilnic.

Luni, la Bruxelles, va avea loc un summit pe tema crizei din Grecia la care vor participa șefii de stat și de guvern din țările zonei euro.

„Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de până la data scadentă de 30 iunie”, declară Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, citată de Bloomberg.

Premierul elen, Alexis Tsipras, încearcă să deblocheze fondurile rămase de 7,2 miliarde de euro din programul de susținere financiară de 240 de miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeană și FMI în 2010, însă creditorii au condiționat acordarea tranșei de adoptarea unor reforme de austeritate.

Indiferent dacă grecii vor obține și ultima tranșă de ajutor, analiștii spun că poporul elen va avea nevoie de un nou program de salvare. Dar premierul Alexis Tsipras se arată a fi reticent la oricare dintre mărusile cerute de creditorii internaționali, mai arată sursa citată.

Oficialii FMI au susținut în mod repetat că modificarea programului de returnare a împrumutului ar putea fi efectută doar în cadrul unei revizuiri mai ample a întregului pachet de bailout încheiat cu UE, Banca Centrală Europeană și FMI în 2010. Eșuarea negocierilor ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată a țării și chiar la ieșirea din zona euro.

Tratatele care stau la baza Uniunii Europene nu sunt gândite practic și pentru un exit. Astfel că, ele nu prevăd cazuri în care o țară membră să poată părăsi zona euro.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii