Cautare
, Contributor

analist piața asigurărilor

Opinii |
|

Criză de comunicare pe piața asigurărilor RCA

Criza de imagine continuă pe piața asigurărilor. Reținerea lui Ilie Carabulea și a întregului staf al conducerii Carpatica Asigurări n-ar fi un eveniment complet neașteptat dacă motivul reținerii n-ar sări în ochi.
RCA

Este vorba, în esență, de jocul cu manipularea rezervelor de daune, adică subevaluarea acestora cu scopul de a prezenta o imagine financiară mai bună a societății de asigurări.

În practică, raportările către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se fac pe răspunderea societății de asigurari. E mult prea complicat pentru organismul de supraveghere să verifice zecile de mii de dosare de daună ale fiecărei firme, dosare în baza cărora se stabilesc rezervele aferente.

La un control amănunțit însă, așa cum au făcut procurorii în cazul Carpatica, mizeria de sub preș iese la iveală. Astfel, ajungem să vorbim acum de grup infracțional organizat, falsificări de documente, fraudă fiscală etc.

Și de-aici începe povestea, pentru că jocul cu rezervele la care facem referire nu pare unul practicat doar de Carpatica. În cele mai fericit caz, în situația altor companii, estimarea rezervelor se face prin luarea în calcul a unei daune medii. Numai că dauna medie trebuie să fie doar un element de comparație, de verificare și nimic mai mult. Este probabil o chestiune de timp până când vom asista la noi dezvăluiri pe această temă.

Interesant de spus acum este că odată cu reținerea conducerii Carpatica Asigurări piața va cunoaște un  moment zero. Conducerile companiilor care au practicat până acum diminuarea rezervelor de daună vor face tot posibilul să între în legalitate, de frica mascaților, a arestărilor și acuzațiilor de fraudă. Lucrurile nu sunt însă foarte simple.

Odată aduse la zi, cifrele privind rezervele de daune vor face ca solvabilitatea companiei să aibă de suferit iar singura soluție de redresare va fi majorarea tarifelor de primă. Adică exact ceea ce nu dorește nici ASF și nici clienții firmei. Directorii generali ai companiilor vor avea mari dureri de cap în a găsi echilibrul necesar pentru a-și putea menține funcțiile.

Dacă aleg să majoreze tarifele de primă, vor  pierde o parte importantă a portofoliului de clienți. Pe de altă parte, dacă vor continua să subevaleze rezervele vor avea probleme să doarmă liniștiți, de frica DNA-ului. Grea dilemă!

De ce nu se poate și una și alta, adică și rezerve calculate corect și prime mici de asigurare RCA?  Sigur că se poate, dovadă că există și companii care mențin acest echilibru în activitatea lor. Aș răspunde însă la această întrebare citând o declarație recentă a Directorului general Allianz Țiriac, Remi Vrignaud, care spunea: „Tragând linia, rezultatul din 2015 arată la fel ca în 2014: pentru fiecare 100 de lei încasați din polițe RCA, cheltuielile s-au ridicat la 110 lei

Dacă o firmă nemțească precum Allianz, cu tarife mari la RCA, are această problemă, imaginați-vă cam care este raportul dintre venituri și cheltuieli pe polițele RCA la jumătatea de jos a clasamentului actorilor pieței.

Câteva informații drept argumente sunt concludente: rata combinată a daunei la RCA, la nivelul pieței sare de 180-200%, piesele de schimb au același preț și în România și în Germania, manopera la dealerii de autoturisme este și ea comparabilă cu cea din țările UE. Toate aceste probleme reale fac ca echilibrul de care vorbeam mai sus să fie extrem de greu de atins.

Deși există explicații pentru toate problemele industriei, piața asigurărilor se află în imposibilitate de a comunica eficient cu clienții și autoritățile. Mesajele transmise sunt lipsite de consistență, lipsește un lider care nu doar să „știe meserie” ci să-și asume și riscul de a comunica liber, fără constrângeri de vreun fel, despre ce se întâmplă pe această piață.

După ieșirea la pensie a lui Cristian Constantinescu, fost președinte al UNSAR, unica asociație profesională a asigurătorilor s-a trezit în situația de a fi lipsită de un lider autentic. Cu câțiva ani în urmă, Cristian Constantinescu a atras atenția că vor urma cel puțin trei falimente pe piață, referirea fiind la Astra, Carpatica și Euroins.

Astăzi profeția „patriarhului asigurărilor” stă să se împlinească. Astra e în faliment, Carpatica e în procedură de rezoluție iar Euroins așteaptă în „joc de glezne” evoluția evenimentelor.

În 2012, Constantinescu a candidat pentru funţia de preşedinte CSA sub umbrela PNL. Acceptat în comisiile parlamentare, el a fost respins în plen pentru că proiectul lui prevedea, printre altele, restructurări masive de personal. Numai că  instituția de supraveghere era înțesată, atunci ca și acum, de rude și cunoştinţe ale parlamentarilor, cu lefuri ce frizau bunul simț. Sistemul l-a rejectat și omul s-a retras scârbit, la pensie. Acum industria ar trebui să facă ceva să-l convingă pe Cristian Constantinescu să vorbească din nou în numele ei, pentru a-și putea auzi vocea în piață. Nu l-a întrebat nimeni dacă vrea, dar asta e deja o altă discuție.

VEZI AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE ȘTIRI – FEBRUARIE 2016!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii