Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

ForbesForward |
|

Cristian Nacu, Senior Country Officer IFC: “Numai în șase domenii prioritare sunt necesari peste 80 de miliarde de euro investiți”

Criza actuală generată de pandemia de COVID-19 va lăsa urme adânci în toate sectoarele de activitate, iar singura șansă a României de a scăpa cât mai "nevătămată" din această criză este efortul comun al Guvernului și al mediului de afaceri. Cristian Nacu, Senior Country Officer IFC vine cu informații despre ce soluții sunt necesare astfel încât redresarea economiei țării să se facă cât mai eficient.
Cristian Nacu

Cristian Nacu, Senior Country Officer IFC (International Finance Corporation) România & Moldova susține că situația actuală este una deosebită și că momentan nu se pot preconiza implicațiile totale economice.

“Este o criză total diferită, o criză care nu a fost generată pentru prima oară din punct de vedere economic, ci o criză medicală care a generat ulterior niște implicații economice deosebite. Din păcate, cred că încă nici nu ne putem da seama de implicațiile totale economice. Riscul este ca implicațiile economice să depășească ca amploare riscurile medicale. Dar asta nu este total clar și cred că nimeni nu știe încă amploarea crizei economice care va urma”, spune Cristian Nacu.

În ceea ce privește impactul COVID-19 asupra IFC, se pare că la nivelul corporației s-au adaptat extrem de ușor atât la noile cerințe, cât și la implementarea lucrului de la distanță.

“A fost incredibil de ușor pentru noi să trecem la lucrul de acasă și să ne adaptăm la noile cerințe, pentru că am fost extraordinar de bine pregătiți din punct de vedere tehnologic”, a spus Cristian Nacu.

Contextul actual a determinat o scădere bruscă atât a cererii, cât și a ofertei. Pe de altă parte, un aspect pozitiv în această criză este situația economică a băncilor, care a fost una mult mai bună decât cea din criza din 2008.

“Băncile sunt foarte bine capitalizate, mult peste cererea necesarului de capitalizare impus de Banca Națională sau de Banca Centrală Europeană, au lichiditate suficientă și, în plus, datorită eforturilor din ultimii zece ani au un nivel de neperformanță foarte mic, în jur de 4%, ceea ce le-a făcut să fie capabile să joace un rol foarte important în perioada asta”, continuă Cristian Nacu. De asemenea, și “Guvernul în clipa în care a început să se gândească la măsurile de redresare și de compensare a crizei, a apelat foarte mult la bănci pentru că o bună parte din măsurile pe care le-a imaginat se desfășoară prin și cu sprijinul băncilor,  fie că vorbim de amânările la plată sau de creditele garantate de stat”, mai spune acesta.

În plus, Cristian Nacu este de părere că “ar trebui cumva să se producă și o modificare în percepția generală a societății și a politicienilor privitoare la sistemul bancar“, pentru că “este un sistem foarte important, dar prin structura lui, prin modul în care el a fost gândit acum mii de ani este destul de fragil” și de aceea “nu poate să supraviețuiască dacă asupra lui au loc agresiuni în special legislative”.

Pe de altă parte, Cristian Nacu consideră că gestionarea crizei medicale a fost o notă foarte bună pentru România, iar în ceea ce privește compensarea economică a efectelor crizei, acesta susține că “am intrat în criză poate cei mai nepregătiți dintre toate statele din Uniunea Europeană”.

“Am avut un deficit deja foarte mare. Deși am beneficiat de o creștere economică constantă în ultimii ani, nu am reușit să punem deoparte nimic. Singura veste bună era faptul că aveam un nivel de datorare mic, cu 35-36% din GDP în datorie publică, eram probabil printre cele mai bine plasate țări din UE, dar asta nu ne putea da posibilitatea de a cheltui enorm pe zona de compensare, și asta s-a și întâmplat. S-a văzut că multe din măsurile pe care le-a luat Guvernul nu costau”, mai precizează Cristian Nacu.

Relansarea economiei reprezintă poate cel mai “fierbinte” subiect la ora actuală, iar Cristian Nacu susține că avem “o moștenire a infrastructurii dezastruoasă”, dar și că este un moment potrivit pentru investiții în domeniile prioritare.

“Suntem pe locul 120 din 127 de țări în ceea ce privește calitatea infrastructurii. Ceea ce ne arată că avem niște datorii uriașe. Numai în șase domenii prioritare sunt necesari peste 80 de miliarde de euro investiți. E un moment potrivit să ne axăm pe așa ceva pentru că astea vor pune bazele pentru dezvoltarea ulterioară a economiei. Dacă nu o vom putea face s-ar putea ca întârzierea României sa devină dramatică”, a sublinat el.

De asemenea și Banca Mondială a răspuns prompt la această criză, alocând 14 miliarde de dolari pentru toate țările lumii beneficiare de fonduri ale băncii.

Mediul de afaceri a fost, poate, cel mai afectat de această criză. Însă, antreprenorii “s-au dovedit foarte flexibili, capabili să răspundă cu foarte multă abilitate la criză și să se adapteze foarte ușor”, mai spune Cristian Nacu. “Asta arată că IMM-urile și în general mediul antreprenorial are capacitatea de a se reinventa foarte rapid și asta îl ajută să supraviețuiască crizei”, mai spune acesta.

Scăderea semnificativă a GDP-ului și creșterea majoră a deficitului bugetar sunt semne clare ale unei crizei, iar Cristian Nacu consideră că în acest context “rolul statului este unul important, este poate una dintre marile șanse pe care statul le are să reformeze mai rapid administrația publică”. Mai exact, digitalizarea joacă un rol important în acestă perioadă post-pandemie.

“Este șansa noastră de a face o digitalizare rapidă păstrând niște linii foarte clare. Avem șansa să punem pentru prima dată totul într-o bază comună”, susține Cristian Nacu. De asemenea, el este de părere și că “e momentul să facem pasul spre digitalizarea educației”.

În ceea ce privește investițiile, Cristian Nacu spune că “este momentul să facem masiv investiții în infrastructură chiar cu riscul de a limita într-o anumită măsură cheltuielile pe salarii și pensii”, iar “antreprenorii ar trebui să își pună mult mai bine problema diversificării lanțurilor de aprovizionare”, pentru că “s-a văzut clar că dependența de zone foarte îndepărtate, este destul de riscantă pentru business”.

“Nevoia de investiții este atât de mare la nivel global încât fără implicarea masivă a sectorului privat nu poate fi rezolvată”, a conchis Cristian Nacu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii