FacebookTwitterLinkedIn

Cristian Munteanu, Managing Partner Early Game Ventures

Oportunitatea pentru România

Cristian Munteanu: După cel de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au devenit cea mai mare putere globală, dat fiind că Europa și restul lumii erau în ruine. În 2020 însă, toată planeta a fost afectată de COVID, și nu va exista un câștigător aflat într-o poziție favorizantă. România suferă și ea, alături de restul țărilor, ba chiar mai mult decât alte state cu economii mai puternice și mai solide. Să vedem oportunități peste tot e lăudabil, dar nu știu cât e de realist.

Criza COVID poate constitui un punct de reset, de la care România să își regândească strategia, iar toate partidele să își dea mâna și să deseneze împreună strategii pe care să le respecte cu toții, indiferent de cel care va fi la guvernare. Dar istoria a dovedit că până acum lucrul acesta nu s-a întamplat niciodată, în nici unul din celelalte momente critice. Mai țineți minte când a fost ales Emil Constantinescu președinte? Mai țineți minte când România a intrat în UE? Sunt sceptic că se va întampla acum.

Domenii ce trebuie reformate

Cristian Munteanu: Este nevoie de o reformă profundă în administrația de stat, centrală și locală. Apoi de reforme în educație și sănătate, în sistemul de pensii și în asistența socială. Este nevoie de legi aduse la zi, care să permită dezvoltarea afacerilor, efectuarea de achiziții publice mai rapide și mai transparente. Trebuie regândit sistemul de taxe astfel încât munca să nu mai fie supra-taxată și proprietatea sub-taxată. Când atât de multe lucruri fundamentale trebuie reformate, apare întrebarea: cum de am ajuns în acest hal? Răspunsul la această întrebare va explica și de ce este foarte puțin probabil ca aceste schimbări să se efectueze, toate odată, în perioada imediat următoare, ca parte a unei strategii românești de a profita de “oportunitățile” crizei COVID.

Măsuri urgente pentru relansare

Cristian Munteanu: Îmi este teamă că soluția nu stă doar în mâinile guvernului. O parte din deciziile pe care acesta le-ar putea lua sunt blocate de cadrul legal neprietenos și de birocrația excesivă. Lipsa de performanță cronică din toate sistemele românești nu este datorată doar incompetenței guvernanților, corupției administrației, prostiei umane în general, ci și unor legi strâmbe, confuze și făcute de nepricepuți.

Spre exemplu, guvernul ar trebui să închidă găurile negre: companiile de stat cu pierderi. Dar vânzarea acestor companii nu poate fi făcută de către guvern într-un mod rapid și eficient, așa cum ar proceda o companie privată dornică să își lichideze active neperformante.

Alt exemplu: aparatul de stat care a ajuns la 1,4 milioane de salariați trebuie redus și eficientizat. Din nou, guvernul are mâinile legate din cauza legilor care protejează salariatul și aruncă tot greul asupra angajatorului, mai ales atunci când acesta este statul.

Revenirea domeniului

Cristian Munteanu: Ca manager de fond de investiții, orice fluctuații în piață prezintă oportunități. Nu teoretice, ci cât se poate de practice și de imediate. Pentru noi, prioritatea în această perioadă a fost portofoliul în care am investit. Dar nu ne-am închis ușa în fața antreprenorilor care căutau finanțare pentru proiectele lor. Ca dovadă, Early Game Ventures a finalizat două investiții în ultimele două luni și mai are în pregătire încă trei pe care le va anunța în curând. Jocul rămâne același, atunci când este bazat pe regulile pieței libere.