FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

Vara aceasta se anunță foarte aglomerată pentru fondul nostru de investiții. Vom face încă 7 sau 8 noi investiții până la finalul acestui an, cu dimensiuni variind între 200,000 și 2 milioane de euro fiecare. Asadar, nici vorba despre o vacanță de vară la Early Game Ventures.

Certitudini și predictibilitate

În investițiile de venture capital există o doză mare de oportunism. Chiar și pentru investitorii de teză, așa cum este fondul nostru, oportunismul este sănătos. În cele din urmă, indiferent de teza de investiții și de startup-urile în care visezi săinvestești, ești nevoit să investești în ceea ce îți oferă piața. Există metode prin care poți să generezi dealflow propriu sau nișat pe o anume verticală, dar contează foarte mult ce startup-uri investibile apar în mod organic din piață, mai ales atunci când investești într-o geografie restrânsă, cum este cazul fondului nostru care investește doar în România.

În ce privește predictibilitatea, singurul lucru cert este că ne aflăm într-un bull market, în care prețurile cresc rapid, ciclurile se scurtează, piața se “încălzește” iar valuation-urile cresc. Mă aștept ca acest trend să se păstreze înca un an, poate un an și jumătate, alimentat și de viitorul influx de fonduri publice.

Îngrijorări

Mă îngrijorează să văd tot mai mulți angel investors gata să investească bani fără să facă nici cel mai mic efort de verificare și de validare a startup-urilor țintă. Îmi e teamă că acești investitori amatori își vor pierde în totalitate banii iar, mai apoi, vor da vina pe ecosistemul de startup-uri tehnologice în general, în loc să își recunoască propria incompetență. Nu aș vrea ca startup-urile de tehnologie să capete o reputație proastă din cauză că investitori fără calificare aruncă cu banii fără să se gândească. Din păcate însă, am exemple nenumărate în acest sens.

Ce îmi dă speranțe este faptul că, atunci când am ocazia să le povestesc unor investitori individuali procesul prin care fondul nostru verifică și evaluează startup-urile, aceștia își dau seama că s-au băgat în ceva la care nu se pricep. În timp, mulți dintre investitorii neștiutori de azi se vor sofistica și vor alege să folosească instrumente calificate pentru a face investiții.

Important este că fondul nostru acordă întotdeauna tichete de investiții angel investors. Ne dorim să investim alături de angels, îi invităm să participe în tranzacțiile validate de noi și încercăm în acest fel să contribuim la creșterea ecosistemului de investiții de VC din România.

Planuri de business

Intenționăm să accelerăm alocarea de capital către startup-urile de tehnologie și să construim un portofoliu echilibrat și performant. Mă bucur să văd că numărul de startup-uri bune crește în permanență și să văd, de asemenea, că tot mai multe startup-uri se dezvoltă și ating un nivel de maturitate la care devine atractiv să investim sume de ordinul milioanelor de euro.

Vacanță în țară sau străinătate

Da, plec în vacanță și anul acesta. Am fost deja în Grecia, unde am navigat printre insule și mă voi duce și în Italia, ca în fiecare an. Sper să reușesc să ajung pentru câteva zile și la BASE jumping în Franța și la un tunel de vânt în Cehia (pentru indoor skydiving).