FacebookTwitterLinkedIn

Este povestea în care Cristian Dinu, owner Clandestin Beer este personajul principal de aproape 3 ani, oficial din 2019, pentru că demersurile pentru a-și face intrarea pe piața berii artizanale au fost făcute încă din 2017.

„Surpriza mea cea mare în ceea ce privește antreprenoriatul a fost să văd că cea mai mare provocare nu este neapărat relația cu statul, cu legislația, cei care de fapt îți pun piedici sunt colegii tăi, ceilalți operatori economici, cei care nu-și onorează plățile. Cel puțin aceasta este marea mea problemă”, a punctat Cristian Dinu, owner Clandestin Beer în cadrul uneia dintre edițiile reINVENTAREA României, care a recunoscut că pasiunea sa nu sunt plimbările la munte, la mare sau mersul pe bicicletă, ci să fabrice bere artizanală după orele de serviciu încheiate la corporația pentru care lucrează.

În acest moment, Cristian Dinu are un coleg care lucrează la fabrică, iar el i se alătură după serviciu: „fac livrări, mai fac și bere. Așa cum pentru unii relaxarea înseamnă să se plimbe cu bicicleta, să se plimbe la mare, la munte, pentru mine momentul de detașare înseamnă să lucrez la fabrica mea”.

Cristian Dinu a explicat și „etimologia” denumirii business-ului său : „Clandestin spune chiar povestea afacerii noastre și vine din faptul că fiecare dintre noi deși, lucrăm în corporații, nu renunțăm să visăm că o să ne îmbogățim din antreprenoriat…suntem clandestini”.

Principiul de bază al afacerii lui Cristian Dinu este dezvoltarea comunității locale prin sprijinul oferit/primit celorlalți parteneri de business . „Nu ne axam foarte tare pe zona de online, însă odată cu declanșarea pandemiei, am utilizat mai mult acest instrument și a completat cumva pierderile înregistrate din HoReCa. Avem doi colaboratori care dau vând berea naostră pentru acasă, la PET și mulți dintre clienții noștri s-au dus acolo să se aprovizioneze în această perioadă. Este un mod în care ne susținem unii pe alții. Ajutăm astfel comunitatea locală”.

În opinia lui Cristian Dinu, ingredientele unui antreprenoriat de succes sunt reprezentate de către tenacitate și insistență. Acesta consideră că este benefic să-ți construiești business-ul după o rețetă probată de alții, însă cu o condiție: să fie îmbunătățită constant.