FacebookTwitterLinkedIn

“Am început această companie într-o perioadă de criză, la 1 decembrie 1990, și de atunci o ținem cam tot într-o criză, pentru că noi fiind un jucător global, dacă nu este o problemă în China este în Thailanda, dacă nu este în Thailanda este în Europa, dacă nu este în Europa este în America, deci noi oarecum suntem tot timpul antrenați să avem o problemă pe undeva, pentru o piață”, spune Cristian Covaciu.

Cum a reușit să rezolve provocările care i-au apărut în cale de-a lungul anilor? Cristian Covaciu spune că unul dintre factorii cheie care i-au ajutat să treacă peste obstacole și să continue să se dezvolte a fost că au încercat să fie mereu cei mai buni din lume, în domeniul în care activează. De asemenea și inovația joacă un rol important pentru a se poziționa printre liderii din industria de ceramică. “Ne-am străduit să fim cei mai buni din lume în domeniul nostru. Am inventat tehnologii noi, am dezvoltat tehnologii pe toate domeniile. Ca să vă dau câteva exemple: anual analizăm și cercetăm până la 300-400 de rețete noi de materiale. Avem un laborator de cercetare, care depășește o jumătate de milion de euro și nu este uzual ca o companie de ceramică să aibe un așa laborator de cercetare. Inovăm în materiale, inovăm în tehnologii. La ora asta suntem singurii din lume în ceea ce privește producția de cești cu tot cu toartă”, continuă afaceristul.

Vezi aici lista completă a speakerilor de le Reinvent Summit

Însă, Cristian Covaciu nu se oprește doar la a inova industria de ceramică, ci se concentrează și pe partea de energie. Astfel, antreprenorul spune că “Ne-am propus ca până în 2030 să fim complet independenți de energia de la rețea, să renunțăm complet la combustibilii fosili și să lucrăm cu hidrogen, pe care o să-l producem tot cu energie, produsă din energia solară.” Un alt motiv pentru care Covaciu inovează și modul în care își obține energia este reprezentat de faptul că în curând vor exista restricții în ceea ce privește utilizarea combustibililor fosili pentru obținerea energiei și vrea să fie pregătit pentru orice va urma să vină. De asemenea, fondatorul IPEC pune accent și pe inovarea proceselor și este de părere că „Contează fiecare secundă, fiecare gram. La 50 de milioane de farfurii anual, câteva grame pot însemna pierderi de sute de mii de euro.” 

Pasionat de inovație și cu o creativitate înnăscută, Cristian Covaciu este de părere că “O resursă inepuizabilă de inovație este reprezentată de vizitele în alte industrii. Întotdeauna găsim în alte industrii soluția la una dintre problemele noastre sau un proces mai bine făcut decât la noi. De exemplu, noi avem roboții cu care șlefuim farfuriile. Unul dintre prietenii mei avea nevoie de această tehnologie pentru a șlefui scaune. Invers, ei au o tehnologie de absorbție a prafului și considerăm că e mai eficientă decât a noastră. Implementare ei ne ajută să reducem consumul de energie cu 30-40%. ”

În plus, printre planurile lui Cristian Covaciu se numără și o nouă tehnologie, în curs de dezvoltare, prin care farfuriile deja existente pot fi tipărite, pentru a le da o nouă viață. „Dacă ai o farfurie de care te-ai plictisit, o poți aduce la IPEC și vei avea o nouă farfurie, cu o nouă viață. Avem un site unde poți să îți configurezi produsul, farfuria după model, culoarea, decorul.Vom începe să tipărim pe suprafețe verticale și pe suprafețe orizontale. Am tipărit cele mai mari volume din Europa, poate chiar din lume, anul trecut.”.

„Most is still to be done” sunt cuvintele care îl motivează pe Cristian Covaciu și îl determină să găsească tot mai multe soluții inovatoare în domeniul în care activează și nu numai.

“Ca să fii în pas cu tehnologia trebuie să fii cel care o dezvoltă, altfel tot timpul vei fii o companie care îi urmărește pe alții” – Cristian Covaciu, Fondatorul IPEC.